Κλείνουν τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους λεγόμενους «θεσμούς» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Μετά από 6 μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, εξαγγέλθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα δημοψήφισμα, για την έγκριση ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών που κατετέθη την 25η Ιουνίου και προκάλεσε την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.
H πρόταση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου, με ψήφους 178 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) έναντι 120 (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ). Δύο βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.
Το κείμενο που αναγραφόταν επί του ψηφοδελτίου ήταν το ακόλουθο:
Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Programm and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Στην ρητορική του κυβερνητικού σχήματος, το «Όχι» παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα την επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας για το χρέος και την άρση της λιτότητας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι) προέκριναν το «Ναι», καθώς συνέδεαν το ζήτημα της αποδοχής της συμφωνίας με την παραμονή ή την αποχώρηση από το ευρώ.
Το ΚΚΕ προέκρινε το άκυρο ή την αποχή ενώ η Χρυσή Αυγή τοποθετήθηκε υπέρ του Όχι στην Βουλή.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστηρικτών του «Ναι» και του «Όχι», με την συγκέντρωση για το «Όχι» στο Σύνταγμα, στις 3 Ιουλίου 2015, να ξεπερνά το όριο των 100.000 διαδηλωτών σε προσέλευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, καθώς το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να μην παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης που έληγε στις 30 Ιουνίου και επιβλήθηκαν όρια αναλήψεων (capital controls) έως 60 ευρώ ημερησίως.
Σε ένα έντονο κλίμα αντιπαράθεσης και φόβου, το «Όχι» επικράτησε συντριπτικά με 61,31% επί του «Ναι», με τα λευκά/άκυρα να ανέρχονται στο 5, 79%. Η συμμετοχή έφτασε στο 62,46%.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν την επαύριο του δημοψηφίσματος και κατέληξαν στην υπογραφή και την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στην ψηφοφορία της Βουλής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 222 θετικές ψήφους στις 14 Αυγούστου, ενώ 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά και 11 δήλωσαν παρόντες. Κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46%.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη