Τα πρακτικά από την κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, του Γ.Γ. Γιάννη Παντή και της Καλομοίρας Μαρούγκα, προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρετε. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα εδώ. Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης αφορά τις εξετάσεις που αρχίζουν την Δευτέρα. Είναι όλα έτοιμα για τις εξετάσεις που θα αρχίσουν την Δευτέρα. Πάνω από 100.000 παιδιά θα πάρουν μέρος. Φέτος έχουμε δυο εξετάσεις. Είναι τα παιδιά με το παλαιό σύστημα και με το νέο σύστημα. Έχουν βγει 15 υπουργικές αποφάσεις. Έχουν βγει 6 ΚΥΑ και έχουν γίνει και 5 νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η Υπηρεσία του Υπουργείου για άλλη μια χρονιά έχει ετοιμάσει τις εξετάσεις. Έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει και είμαστε έτοιμοι για τις εξετάσεις τη Δευτέρα.
Επίσης φέτος για πρώτη φορά οι επαναληπτικές εξετάσεις αφορούν και τα παιδιά των ΕΠΑΛ. Κατ’ αρχήν γίνονται και φέτος επαναληπτικές εξετάσεις που επρόκειτο να μην γίνουν με βάση τη νομοθεσία που υπήρχε. Και δεύτερον αφορούν και τα παιδιά των ΕΠΑΛ.
Έχουμε επίσης τριπλασιάσει το κονδύλι που αφορά τη μετακίνηση παιδιών, υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για κάθε παιδί που είναι αναγκαίο να φύγει από το σπίτι του για να δώσει εξετάσεις είτε σε κάποιο άλλο νησί, όταν δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο, είτε σε μια πόλη που απέχει τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του.
Ξέχασα να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την επιτροπή των εξετάσεων με τον κ. Δάσιο και την κυρία Μαρούγκα που έχει την ευθύνη των υπηρεσιακών κλιμακίων και βεβαίως τον κ. Παντή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος έχει τη γενική ευθύνη για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Και θα σας διαβεβαιώσω ότι και φέτος οι εξετάσεις θα είναι άψογες, θα είναι αδιάβλητες. Όσο υπάρχει αυτός ο θεσμός πρέπει να διασφαλίζουμε τα στοιχεία εκείνα τα οποία κρίνουν την αντικειμενικότητά τους. Όσο υπάρχει.
Η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια δεν είναι της παρούσης στιγμής, πάντως είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί και την κοινωνία και το Υπουργείο. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Παντής εάν θέλει να πει κάτι. Ή η κυρία Μαρούγκα.
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Το Υπουργείο Παιδείας από το Φεβρουάριο βρίσκεται σε τροχιά εξετάσεων. Σήμερα φτάσαμε στο τέλος των προετοιμασιών και είμαστε πανέτοιμοι για όλα. Όλες οι υπηρεσίες έτρεξαν όλο αυτό το διάστημα. Το νομοθετικό έργο που χρειάστηκε ήταν μεγάλο, γιατί υπάρχουν πολλά παράλληλα συστήματα για πρώτη χρονιά και η δουλειά που έγινε είχε ως στόχο να είμαστε μέσα στο χρονικό όριο που πάντοτε είχαμε εξετάσεις, κάνοντας όμως επί της ουσίας διπλάσιο και τριπλάσιο έργο.
Αυτός είναι ένας άθλος που έχει γίνει. Δηλαδή να ξεκινάμε περίπου ίδια εποχή και να τελειώνουμε ίδια εποχή κάνοντας όμως πέντε εξετάσεις και όχι μία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έγινε γιατί όπως μου είπαν και οι υπηρεσίες πάμε απνευστί στις εξετάσεις. Δηλαδή θα δουλεύουμε κάθε μέρα. Το Υπουργείο δεν θα έχει ούτε μια μέρα διάλειμμα για τις εξετάσεις. Τη μια θα είναι ΕΠΑΛ, την άλλη θα είναι ΓΕΛ και μετά ξανά επαναληπτικές και μετά το άλλο και μετά το άλλο.
Αυτό το έχουμε σχεδιάσει με ένα τρόπο ώστε βέβαια εντάξει θα κουραστούμε, αλλά είναι έτσι φτιαγμένο για να μην ξεφύγουμε από τα όρια, να μην περιορίσουμε το εκπαιδευτικό έργο και να μπορέσουμε σε αυτό το χρόνο να έχουμε το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.
Νομίζω ότι αν θέλετε κάποιες ερωτήσεις, να μην πω εγώ άλλα πράγματα. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι έχουν σχεδιαστεί όλα, εμπλέκονται συνολικά περί τα 250 άτομα στις εξετάσεις είτε είναι Κεντρικές Επιτροπές είτε είναι Επιτροπές Εξετάσεων που βάζουν θέματα είτε είναι διοικητικοί υπάλληλοι, συν πόσοι άλλοι στις περιφέρειες κλπ.
Όλο αυτό το σύστημα για να μπορέσει να παράξει τα θετικά αποτελέσματα, έπρεπε να στηριχθεί σε προηγούμενη εμπειρία. Και θέλω να πω ότι το Υπουργείο και το ξέρετε έχει μια τεράστια εμπειρία στις εξετάσεις που έχει κάνει και έχει κρατήσει σε πολύ υψηλά στάνταρντ την αξιοπιστία του συστήματος, το ίδιο θα γίνει και φέτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα επειδή κι εμείς είμαστε στις τηλεοράσεις μια απάντηση, εάν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή εάν έχουν μειωθεί σε σχέση με άλλες χρονιές οι παλιοί που είναι στις εξετάσεις και εάν έχουν μειωθεί τα καθήκοντα του κ. Δάσιου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσω. Η επεξεργασία όλη και η διαδικασία όλη γίνεται με βάση τη νομοθεσία. Όποιες αλλαγές έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή των εξετάσεων είναι επιβεβλημένες, γιατί φανταστείτε να είχαμε μια μόνιμη και αιώνια επιτροπή τι πρόβλημα θα δημιουργούνταν. Κάθε χρόνο γίνεται αλλαγή ενός μέρους της επιτροπής, με κριτήρια τα οποία γνωρίζετε όλοι και τα οποία είναι κριτήρια επιστημονικά και εκπαιδευτικά.
Και η συμμετοχή της αρχής των εξετάσεων είναι συγκεκριμένη με βάση το νόμο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από εκεί και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αναλογικά με τις άλλες χρονιές είναι ίδια η αναλογία των παλαιών μελών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ναι. Απλώς είναι ένα θέμα το οποίο προστατεύεται από μυστικότητα και είναι απόρρητο, είναι ίδιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως έχουν μειωθεί οι αρμοδιότητες του κ. Δάσιου, όπως έχει διαρρεύσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν υπάρχει τίποτα. Ό,τι προβλέπει ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμετέχει ο κ. Δάσιος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Βεβαίως και συμμετέχει. Σήμερα είχε μια άλλη δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν εποπτεύον οργανισμός;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Το είπαμε προηγουμένως. Αφού τον ευχαρίστησα κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας απάντησα κατηγορηματικά. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα. Πάντως είναι στα συνήθη ποσοστά. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση από άλλες χρονιές. Θέλω το μήνυμα να υπάρχει τώρα, γιατί αυτή η συζήτηση μερικές φορές παρεξηγείται δυο μέρες πριν τις εξετάσεις.
Το μήνυμα είναι, όπως κάθε χρόνο οι εξετάσεις θα γίνουν, έχει διασφαλιστεί με τρόπο αδιάβλητο, με τρόπο που θα εξυπηρετήσει τα παιδιά και την ανάγκη να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή των φοιτητών μας. Από 103.000 περίπου να επιλεγούν τα παιδιά για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, όπως κάθε χρόνο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην κοινωνία. Και καλή επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Γιατί λέτε όσο υπάρχει το σύστημα αυτό. Εσείς είστε κατά του συστήματος των γενικών εξετάσεων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι θέμα συζήτησης σήμερα. Ξέρετε ότι υπάρχει στο δημόσιο χώρο μια συζήτηση. Τώρα παραμονή των εξετάσεων των παιδιών να τεθεί το θέμα αυτό; Είναι ένα μεικτό θέμα. Το κουβεντιάζει ο κόσμος, οι γονείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένας εθνικός διάλογος ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκεί λοιπόν υπάρχει και το θέμα που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Λιάκος, το θέμα της πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πότε υπολογίζετε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο σύστημα; Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας συνήθως το πρώτο πράγμα που αρχίζει εδώ στο Υπουργείο είναι να λέει αλλαγή του συστήματος ….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ανήκουμε σε αυτούς τους εκάστοτε που λέτε. Εμείς ξεκινάμε από το νηπιαγωγείο, από το δημοτικό, από το γυμνάσιο, από το λύκειο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θετικό αυτό που λέτε. Άρα λοιπόν δεν περιμένουμε αλλαγή του συστήματος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άμεσες και βιαστικές αποφάσεις όχι. Είναι σαφές. Άμεσες και βιαστικές αποφάσεις σε αυτό το ευαίσθητο θέμα ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε να πούμε ούτε σε δυο χρόνια, ούτε σε τρία δεν μπορούμε να πούμε κάτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μου εκμαιεύσετε χρόνο, διότι δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω και σε κάθε περίπτωση κανένα παιδί δεν θα αιφνιδιαστεί. Θα ξέρει από νωρίς το παιδί με ποιο τρόπο ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητούνται έντονα οι ανακοινώσεις και οι σκέψεις του Προέδρου της Επιτροπής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ανακοινώσεις για να εφαρμοστούν άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέψεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σκέψεις στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου για την εκπαίδευση με πολλές άλλες σκέψεις μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβασα μια δήλωσή σας στην οποία είπατε ότι κάποιοι υπονομεύουν τις εξετάσεις, αν δεν κάνω λάθος, ή προσπαθούν να υπονομεύσουν τις εξετάσεις. Σε ποιους αναφερόσασταν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα ήθελα να επαναλάβω ζητήματα τα οποία αφορούν τις εξετάσεις περαιτέρω. Έχουν ειπωθεί εξαντλητικά. Όλοι και πρώτα - πρώτα οι καθηγητές που έχουν την ευθύνη σε μεγάλη κλίμακα για τις εξετάσεις, είναι προφανές ότι είναι μπροστά στο να γίνουν οι εξετάσεις. Και θα γίνουν οι εξετάσεις, διασφαλίζουν τις εξετάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις φήμες που ακούμε για απεργία μέσω των πανελλαδικών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα, ποιοι και πως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν πει ότι θα υπάρξει μια συζήτηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη συζητάμε περί φημών και δεν σεβόμαστε την αγωνία των παιδιών. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα και θα τελειώσουν όπως λέει το πρόγραμμα. Τα περί φημών δεν σέβονται αυτά που διακινούνται, την αγωνία των παιδιών σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έγινε μεγάλη κουβέντα για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, δεν ξέρω η κα Μαρούγκα, να μας πείτε πως ακριβώς θα λειτουργήσει φέτος η Κεντρική Επιτροπή. Θα έρθουν εδώ τα μέλη της Επιτροπής; Θα κλειστούν μέσα; Τη διαδικασία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως κάθε χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αλλάζει κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τίποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει απ' έξω κάποιος ο οποίος θα κρατάει τα κινητά; Θα υπάρχει ομπρέλα; Όπως γίνεται κάθε χρόνο;
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή επί της διαδικασίας, είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό που τόνισε και ο κ. Γενικός, ότι η διαδικασία θα είναι απνευστί φέτος. Προσπαθήσαμε να βάλουμε όλα τα κενά να τα γεμίσουμε, προκειμένου να μην αλλαχτεί το χρονοδιάγραμμα και φτάσουμε σε έκδοση αποτελεσμάτων σε χειμερινούς μήνες, αφού θέλαμε να βάλουμε διπλά συστήματα.
Δηλαδή θέλω να κρατήσετε αυτό, ότι η διαδικασία θα είναι η ίδια. Έχουμε ανακοινώσει πρόγραμμα ούτως ώστε όλα τα συστήματα να είναι στους ίδιους χρόνους για να κρατήσει όλο το πρόβλημα η Υπηρεσία και όχι να το πάρουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.
Αυτό νομίζω ότι είναι στα θετικά του Υπουργείου. Η διαδικασία είναι η ίδια, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε εντοπίσει κάποια δυσλειτουργία, ακολουθούμε το ίδιο πλαίσιο το οποίο είχαμε όλες τις χρονιές και το μόνο που πρέπει να πούμε τώρα είναι καλή επιτυχία στους υποψηφίους. Τίποτε άλλο κατά τη γνώμη τη δική μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια παράκληση. Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων για να μην ψάχνουμε να βρούμε την Επιτροπή, τα ονόματα δηλαδή γιατί κάθε χρόνο τα δημοσιεύουμε, περίπου, αν μπορεί το Υπουργείο να μας τα δημοσιοποιήσει γιατί δεν υπάρχει λόγος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν επιτρέπεται από το νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την ολοκλήρωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν επιτρέπεται. Μόνο όταν φύγουν από μέλη της Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κάθε χρόνο …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποτέ …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι λέτε; Τα έχουμε δημοσιεύσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ονόματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ονόματα, μετά τις πανελλαδικές.
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Εννοείτε την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τα ονόματα.
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Αυτά τα υπόλοιπα που λέτε, είναι φήμες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φήμες; Να σας φέρω δημοσιεύματα κα Μαρούγκα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τελειώνει η συζήτηση αυτή τώρα γιατί δεν έχει νόημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, σεβαστό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι επιτρέπει ο νόμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την άποψή μου όμως επειδή γίνονται επικριτικά σχόλια κατά της Επιτροπής όταν βάζουν θέματα, εναντίον της Επιτροπής, εγώ πιστεύω ότι με μια συνέντευξη Τύπου να απαντήσουν …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα μέλη μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μέλη ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ή ο Πρόεδρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλο αυτό, ο Πρόεδρος είναι άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια συνέντευξη Τύπου να απαντήσει στα σχόλια που ενδεχομένως…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος ο οποίος θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την Επιτροπή είναι άλλο θέμα. Αλλά όλα τα μέλη εν ολομελεία να παρουσιαστούν ενώπιον των τηλεοράσεων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κάποιοι εκπρόσωποι, οι πρόεδροι των Επιτροπών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλο θέμα;
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Επειδή σύμφωνα με αυτό που γίνεται πάντοτε πρέπει στις Κεντρικές Επιτροπές να συνυπάρχει και η εμπειρία και οι νέες ιδέες γι' αυτό πάντοτε γίνεται μια αντικατάσταση μέρους της Επιτροπής. Αν δημοσιοποιηθεί η Επιτροπή θα ξέρουμε και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς. Δεν μπορεί να γίνει ποτέ αυτό. Ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έχουν δημοσιοποιηθεί.
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Αυτά τα οποία ακούτε, είναι φήμες. Εγώ θα σας πω από αυτά που έχουν γραφτεί το 50% πάντοτε είναι λάθος. Γιατί κι εμείς έχουμε τρόπους και ξέρω ότι είχαν τρόπους η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο να θολώνει τα νερά, αν θέλει σε σχέση με τις εξετάσεις. Άρα δεν ισχύει ποτέ αυτό που ακούτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι και για τις υπόλοιπες βαθμίδες Εκπαίδευσης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα το θέμα είναι ένα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά είναι μια ευκαιρία γιατί σήμερα είμαστε εκπαιδευτικοί συντάκτες όλοι εδώ, έχετε μιλήσει το πρωί σε κάποια τηλεοπτικό σταθμό, λίγο να μας ξεκαθαρίσετε τι γίνεται με την πρωινή Ζώνη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα είπαμε με στοιχεία και όποιος θέλει ακούει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά τα βλέπουμε στην τηλεόραση κ. Υπουργέ. Αντί να τα ρωτάμε εμείς, τα ρωτάνε οι τηλεαστέρες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έχουμε πει στη Βουλή, όχι στην τηλεόραση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κ. Υπουργέ είμαστε εκπαιδευτικοί συντάκτες όμως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη Βουλή επί μία ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε μέρα στα κανάλια είστε κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι άλλη ιστορία, δεν συζητάμε αυτό. Στη Βουλή. Θα κάνουμε συζήτηση την άλλη εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απλά να μας λύσετε μια απορία γιατί είναι πολλοί γονείς που ρωτάνε γι' αυτό το θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλοι γνωρίζουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι το σύστημα είναι διπλό φέτος όπως είπε και ο κ. Γενικός υπάρχουν πέντε εξετάσεις σε μία. Είναι εφικτό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αναφορικά με τα αποτελέσματα και κυρίως με τις βάσεις; Είναι δυνατό αυτό ή θα υπάρξουν σχεδόν σίγουρα καθυστερήσεις; Τουλάχιστον στις βάσεις.
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει είναι να είναι εφικτό, να γίνει δηλαδή. Από την άλλη θέλω να σας πω ότι σε σχέση με τα αποτελέσματα δεν εξαρτάται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τα αποτελέσματα που αφορούν τους αστυνομικούς και για το Υπουργείο Άμυνας και από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Άρα εμείς μπορούμε να δεσμευτούμε για μας, δεν ξέρουμε τους χρόνους των άλλων Υπουργείων, πρέπει να είμαστε λίγο καθαροί σε αυτό. Όσον αφορά στο δικό μας Υπουργείο, σας λέω ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παρά τον όγκο και έχουμε προβλέψει γι' αυτό με ειδικά εξεταστικά, με πάρα πολλούς τρόπους.
Απλώς να ξέρετε ότι το τελικό αποτέλεσμα ποτέ δεν εξαρτάται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από άλλα τρία Υπουργεία για τα οποία δεν μπορούμε εμείς να δεσμευτούμε ότι θα καλύψουν τους χρόνους ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας στη μετάδοση των θεμάτων, αν έχουν παρθεί κάποια επιπρόσθετα μέτρα, γιατί ξέρω ότι το Υπουργείο είχε ζητήσει από το ΔΙΟΦΑΝΤΟ μια επένδυση σε αυτό το θέμα αν χρειάζεται δηλαδή για να παρθούν κάποια μέτρα ασφαλείας επιπλέον.
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από το ΔΙΟΦΑΝΤΟ. Επειδή είναι τεχνικός μας σύμβουλος είχε ζητηθεί μια έκθεση αλλαγής συστήματος μετάδοσης και όχι λόγω του γεγονότος ότι υστερεί σε θέματα ασφάλειας, αλλά λόγω του γεγονότος ότι είναι ένας 20ετής μηχανισμός και κάποια στιγμή πρέπει να προνοήσει το Υπουργείο σιγά - σιγά να πάει σε μια νέα εξέλιξη, σε μια νέα τεχνολογία. Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάρετε μέτρα;
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Θα πάρουμε αυτά που παίρνουμε κάθε χρόνο. Έχουμε εξασφαλίσει τη μετάδοση μέσω δορυφόρου, μέσω της ΕΡΤ, είμαστε ακριβώς όπως τις άλλες χρονιές. Δεν νιώθω κάποια ανασφάλεια όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα θέματα θα είναι όπως κάθε χρόνο μέσω της ιστοσελίδας;
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Βέβαια. Θα βγαίνουν στην ιστοσελίδα και αμέσως μετά θα διοχετεύονται με συνεννόηση με το γραφείο Τύπου του Υπουργού και σε όλους τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Πάντως έχουμε μεριμνήσει και με την Αστυνομία και με όποιον άλλο τρόπο αν χρειαστεί και παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα να φύγουν τα θέματα με αυτοκίνητο της Αστυνομίας και να πάει να καλύψει τα πάντα. Να ξέρετε σε όλα αυτά, ακολουθούμε συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε και φέτος.
Σήμερα να σας ενημερώσω ότι είχαμε ειδικό σύστημα ασφάλειας το οποίο ενέχει όλους τους χώρους του Υπουργείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε εκτίμηση για το κόστος των εξετάσεων;
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Συνολικά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ποσό περίπου φυλάξει γύρω στα 13 εκατομμύρια για να καλύψει όλο το κόστος. Συνήθως μας περισσεύουν, δεν χρησιμοποιούνται όλα, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε παραπάνω από όσο προβλέπεται στον προϋπολογισμό για να καλύψουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Θεωρητικά θα έχουμε ένα κενό, δηλαδή θα έχουμε ένα κέρδος πάνω από 3 με 4 εκατομμύρια αλλά κι αυτό είναι ελεγχόμενο μέχρι τελευταία στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Επίσης να σας πω ότι παρ' όλο που έχουμε διπλάσιες εξετάσεις, το κόστος το κατεβάσαμε το κρατάμε περίπου στο ίδιο με μόνο αυτό που είπε ο κ. Υπουργός με μια αύξηση τρεις φορές πάνω του κόστους μεταφοράς των παιδιών και των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της οικονομικής κρίσης για τα παιδιά αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως καταφέρατε να το συγκρατήσετε;
Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Υπάρχουν τρόποι. Δεν εννοούμε ότι γίνονταν σπατάλες, απλώς κατεβάσαμε κάποια πράγματα, δεν βάλαμε πολλά Σαββατοκύριακα, έχουμε δυνατότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμη; Έχετε καθόλου κάποια εθνικά στοιχεία, ας πούμε πόσα βαθμολογικά κέντρα θα έχουμε, πόσα εξεταστικά, πόσοι καθηγητές θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις; Έχετε καθόλου;
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Τα εξεταστικά είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρσι γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλη πολυπλοκότητα στα πολλά συστήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μεγαλώσει και ο αριθμός των υποψηφίων. Ουσιαστικά ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίδιος.
Για να απαντήσω και στον κύριο προηγουμένως για τα περί κόστους, ο λόγος ο οποίος καταφέραμε να κρατήσουμε τα ποσοστά, είναι στην εξέταση στις ίδιες μέρες παλαιού και νέου, δηλαδή δεν θα αναγκαζόμαστε να τραβήξουμε το χρόνο πριν, να έχουμε άλλα εξεταστικά και γι' αυτό τον λόγο και καταφέραμε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος να περιοριστεί, χωρίς να κατεβάσουμε όμως την ποιότητα της εξεταστικής διαδικασίας.
Τώρα όσον αφορά τα εξεταστικά, παραμένει στο ίδιο μέγεθος με λίγο προσαυξημένο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα είναι, ξέρετε;
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Χοντρικά να σας πω είναι γύρω στα 850 στα Γενικά Λύκεια και γύρω στα 150 στα ΕΠΑΛ. Δεν μπορώ να σας πω παλιό ή νέο γιατί συνεξετάζονται όπως σας είπα.
Για τον όγκο των καθηγητών δεν μπορώ να σας το πω ειλικρινά αυτή τη στιγμή. Είναι γύρω στις 20.000 αλλά αυτό που σας λέω είναι μια πληροφορία την οποία δεν είμαι βέβαιη να σας πω γιατί αυτό ανήκει βαθμολογικά σας είπα…
Βαθμολογικά είναι όσα ήταν πέρσι συν άλλα δυο τρία τα αυξήσαμε προκειμένου να ξεχωρίσουμε παλιό και νέο ούτως ώστε να γίνεται πιο σωστά και να έχουμε διασφαλίσει τη σωστή βαθμολόγηση.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Πάντως να ξέρετε ότι και στα βαθμολογικά έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε το παλιό και το νέο σύστημα. Έχουν γίνει τα πάντα, δεν είχαμε κάποια πίεση σε αυτό όσον αφορά την ποιότητα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μια παράκληση. Πέρα από ότι δεν υπάρχουν θέματα καινούργια για να ενημερώσει κανείς τον κόσμο για τις εξετάσεις, δώστε όμως ένα μήνυμα στα παιδιά, ένα μήνυμα ότι οι εξετάσεις αυτές είναι σημαντικές για τη ζωή τους.
Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και να είναι ήσυχα ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πολιτεία έχει διασφαλίσει αυτές τις εξετάσεις. Είναι από τους λίγους θεσμούς, θα έλεγα ίσως είναι ο κορυφαίος θεσμός όπου με τρόπο αδιάβλητο πραγματοποιείται μια επιλογή σε τόση μεγάλη κλίμακα στην κοινωνία. Ευχαριστώ πολύ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη