Ο καφές, αν και πολύ αγαπητό ρόφημα, φαίνεται να έχει διάφορες επιδράσεις στην υγεία μας, με τη χοληστερίνη να είναι μία από αυτές. Η τελευταία μελέτη για τις σχέσεις καφέ και χοληστερίνης αναδεικνύει πως ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, με ορισμένες μεθόδους να είναι πιο επιβαρυντικές από άλλες.
Πώς ο καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη;
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο ενώσεις που περιέχονται στον καφέ: την καφεστόλη και την καβεόλη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτές οι ενώσεις παράγονται φυσικά κατά τη διάρκεια της παρασκευής του καφέ, και η ποσότητά τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής.
Η καλύτερη και η χειρότερη επιλογή
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο εσπρέσο ήταν η χειρότερη επιλογή, καθώς περιείχε τα υψηλότερα επίπεδα διτερπενίων (καφεστόλης και καβεόλης), ενώ ο βρασμένος καφές, όπως ο ελληνικός ή ο τούρκικος, παρουσίασε επίσης πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών. Η καφεστόλη στον βρασμένο καφέ βρέθηκε να είναι κοντά στα 940 mg/L, ενώ η καβεόλη σχεδόν 680 mg/L.
Αντίθετα, ο καφές με φιλτράρισμα (όπως ο καφές φίλτρου) ήταν η καλύτερη επιλογή, με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα διτερπενίων, περίπου 11,5 mg/L για την καφεστόλη και 8,2 mg/L για την καβεόλη.
Τι σημαίνει αυτό για την υγεία;
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς φίλτρο (όπως ο βρασμένος ή ο εσπρέσο) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, ενώ η χρήση φίλτρων (π.χ. σε καφέ φίλτρου) μπορεί να μειώσει αυτή την επίδραση σημαντικά. Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν ότι, αν κάποιος πίνει τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, η αντικατάσταση του καφέ από μηχανή με καφέ φίλτρου θα μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη και να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Καφές και μακροζωία
Πέρα από τα θέματα χοληστερόλης, ο καφές φαίνεται να έχει και οφέλη για τη μακροζωία. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ (τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών ασθενειών κατά 40%. Επίσης, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως η άνοια, ο Πάρκινσον, ο καρκίνος του δέρματος, του στόματος και του εντέρου.
Ο καφές μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, με την ποσότητα και τον τρόπο παρασκευής του να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Για εκείνους που ανησυχούν για τη χοληστερίνη τους, η καλύτερη επιλογή είναι ο καφές φίλτρου, ενώ ο βρασμένος καφές και ο εσπρέσο θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ