Thumbnail
Η εκπαίδευση δεν  είναι μόνο  αριθμοί αλλά και ιστορία αναφέρει ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου

Ο  Σύλλογος  Εκπαιδευτικών   Νομού  Ηρακλείου  ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄καλεί  τον  Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης  Νομού  Ηρακλείου  αλλά  και  τον  Περιφερειακό  Διευθυντή  Εκπαίδευσης  Κρήτης  να  πάρουν πίσω  την  απόφαση  τους  για  την  κατάργηση  και  συγχώνευση του 8ου  Δημοτικού  Σχολείου  Ηρακλείου.

Στο  χώρο  στον  οποίο  βρίσκεται σήμερα το  8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου λειτουργούσε κατά την Τουρκοκρατία Χριστιανικό Νοσοκομείο. Αργότερα το κτίριο μετατράπηκε σε Διδασκαλείο και μετέπειτα στέγασε την πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο. Το 1978 το «Παλαιό Νοσοκομείο», όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους, κατεδαφίστηκε και κτίστηκε το κτίριο που στεγάζει σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Θυμίζουμε πως σε ρεπορτάζ του Μάριο Διονέλλη για την Εφημερίδα των Συντακτών είχε γίνει γνωστό πως από ό τα 230 παιδιά που είχε το 2003, το δυναμικό του σχολείου έφτασε τα 50 παιδιά, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι Ρομά και παιδιά μεταναστών.

«Εδώ και δύο χρόνια η τρίτη τάξη κάνει μάθημα μαζί με την τετάρτη και η πέμπτη μαζί με την έκτη», λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του σχολείου Πόπη Λεβέντη, περιγράφοντας μια κατάσταση που μοιάζει πιο πολύ με τα ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά της κρητικής ενδοχώρας.

«Οι γονείς φοβούνται χωρίς να ξέρουν και αρνούνται να γράψουν τα παιδιά τους εδώ. Βρίσκουν διάφορα παραθυράκια στον νόμο και συνήθως δηλώνουν διαφορετική διεύθυνση (π.χ. το σπίτι του παππού και της γιαγιάς) για να πάνε σε άλλο σχολείο», αναφέρει η διευθύντρια.

Η δασκάλα Ελένη Γαραζανάκη δηλώνει υπερήφανη για την προσπάθεια που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έκαναν, για να πείσουν επιτέλους τα παιδιά των Ρομά της περιοχής να πάνε σχολείο.

«Αν δεν έρθουν εδώ, τότε γκετοποιούνται και δημιουργείται πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Και η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε μέσα στο σχολείο να πετύχουμε τη συνύπαρξη. Εξάλλου τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους, κάνουν κοινές παρέες. Οι γονείς έχουν συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει η ίδια.

Η διευθύντρια ζητά έστω και τώρα από τους κατοίκους της περιοχής του κέντρου να επανεξετάσουν τη στάση τους: «Δεν γίνεται να ζήσουν τα παιδιά των Ελλήνων σε μια γυάλα, αφού στην πραγματική τοπική κοινωνία συμβιώνουν με τα παιδιά των Ρομά και των μεταναστών, και αυτόν τον ρόλο της συμβίωσης έρχεται να προωθήσει το σχολείο», λέει η κ. Λεβέντη.

Ιατράκη

Η Ελευθερία Ιατράκη, μία από τους γονείς που επιμένουν να στέλνουν το παιδί τους στο συγκεκριμένο σχολείο, δηλώνει βέβαιη για το ευεργετικό αποτέλεσμα της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων στο σχολικό περιβάλλον. «Δεν είδα ποτέ ως πρόβλημα το να διδάσκεται το παιδί μου μαζί με παιδιά Ρομά ή μεταναστών. Αντίθετα, το σημαντικότερο πρόβλημα του σχολείου μετά τη μετατροπή του σε 4θέσιο είναι η συγχώνευση των τάξεων, που μοιραία -παρά τις προσπάθειες των δασκάλων- πάει πίσω την εκπαιδευτική διαδικασία», αναφέρει η ίδια στην «Εφ.Συν.».

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του συλλόγου

8ο  Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου…Ένα ιστορικό  σχολείο κλείνει…

    Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Νομού  Ηρακλείου ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄΄  εκφράζει  την κάθετη  αντίρρηση  του στην  πρόταση  της  Διεύθυνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου  για  την  κατάργηση και  συγχώνευση  του  8ου  Δημοτικού  Σχολείου Ηρακλείου.
     Καλεί τον  Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Νομού  Ηρακλείου  αλλά  και  τον  Περιφερειακό  Διευθυντή  Εκπαίδευσης  Κρήτης  να  ξανασκεφτούν τις  συνέπειες  της  πρότασης  τους και να την  επανεξετάσουν,  ώστε  να  μην  συνδέσουν  το  όνομα  τους  και την  θητεία  τους, με  την  κατάργηση  ενός  από τα  ιστορικότερα  σχολεία  του  Νομού Ηρακλείου.
    Στο  χώρο  στον  οποίο  βρίσκεται σήμερα το  8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου λειτουργούσε κατά την Τουρκοκρατία Χριστιανικό Νοσοκομείο. Αργότερα το κτίριο μετατράπηκε σε Διδασκαλείο και μετέπειτα στέγασε την πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο. Το 1978 το «Παλαιό Νοσοκομείο», όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους, κατεδαφίστηκε και κτίστηκε το κτίριο που στεγάζει σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.
    Είναι ένα σχολείο  που  χαρακτηρίζει το κέντρο της παλιάς πόλης, ανάμεσα στη Μονή των Σιναϊτών του Αγίου Ματθαίου και στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
    Το  σχολείο αυτό βρίσκεται  σε  μια  περιοχή όπου  τα  όμορα σχολεία είναι  ήδη  κορεσμένα όσον  αφορά τον  αριθμό  των  φοιτούντων  μαθητών. 
    Είναι επιβεβλημένο  λοιπόν το  8ο Δημοτικό  Σχολείο Ηρακλείου  να  συνεχίσει  την  λειτουργία  του και  να  ενισχυθεί με  μια  ανακατανομή  των  ορίων  του σε  σχέση  με  την  περιφέρεια  την  οποία  καλύπτει, ώστε  να  απορροφήσει  ένα  μεγάλο  αριθμό  μαθητών  από  τα  γειτονικά  σχολεία που  όπως  γνωρίζουμε  όλοι, κάποια  από  αυτά αδυνατούν  να  ανταποκριθούν  στις  απαιτήσεις του  μεγάλου  αριθμού  των  μαθητών και  δημιουργούνται  πληθωρικά  τμήματα.

    Καλούμε το  Δημοτικό  Συμβούλιο  Ηρακλείου  να  μην   εγκρίνει την  εισήγηση για  κατάργηση  και  συγχώνευση  του  8ου  Δημοτικού  Σχολείου  Ηρακλείου και να  μην  στερήσει  την πόλη  του  Ηρακλείου  από  ένα  ιστορικό  σχολείο  επιβαρύνοντας  ακόμα  περισσότερο  τα  άλλα  σχολεία  του  κέντρου του  Ηρακλείου και  το  υπαρκτό πρόβλημα  της  σχολικής  στέγης  στην  πόλη  μας.

    Εκφράζουμε  την  αντίθεση  μας  στην απώλεια  των  οργανικών θέσεων που θα προκύψουν στην  περίπτωση που καταργηθεί. 

    Τονίζουμε την αναγκαιότητα σε  οποιαδήποτε μεταβολή των  σχολικών μονάδων  να  λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι κοινωνικές ανάγκες της περιοχής.

    Εκφράζουμε  την  βεβαιότητα  ότι  η  μεταφορά των  μαθητών και τα προβλήματα που  δημιουργούνται με  το  κλείσιμο του  συγκεκριμένου  σχολείου θα οδηγήσει  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτός  σχολικής  τάξης.

    Η  οποιαδήποτε  απόφαση σχετικά  με  την  λειτουργία  των  σχολικών  μονάδων  θα  πρέπει να  είναι  προϊόν   διαλόγου με  το  εκπαιδευτικό προσωπικό και το Σύλλογο Γονέων  ώστε   να  υπάρχει η  ανάλογη συναίνεση.

    Ο  Σύλλογος  Εκπαιδευτικών   Νομού  Ηρακλείου  ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄καλεί  τον  Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης  Νομού  Ηρακλείου  αλλά  και  τον  Περιφερειακό  Διευθυντή  Εκπαίδευσης  Κρήτης  να  πάρουν πίσω  την  απόφαση  τους  για  την  κατάργηση  και  συγχώνευση του 8ου  Δημοτικού  Σχολείου  Ηρακλείου γιατί  η  εκπαίδευση δεν  είναι μόνο  αριθμοί αλλά και ιστορία……..

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synodos prytanevn
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια που συζητήθηκαν στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"