Thumbnail
Τι αναφέρεται σε σχετική απόφαση της Επιτροπής Αγώνα - Συλλέγονται ηλεκτρονικές υπογραφές

Απλήρωτο επί 7 ολόκληρους μήνες παραμένει το Έκτακτο Ακαδημαϊκό Προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση, η κατάσταση αυτή έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, με κύρια αιτία τη διαρκή υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ.

Το παρόν κείμενο-καταγγελία εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, καλώντας σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.

Διαβάστε το κείμενο:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο ίδιο έργο θεατές» είναι και φέτος το έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς όπως σταθερά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ο Μάρτης τους βρίσκει κοντά στους 7 μήνες απλήρωτους.

Η Επιτροπή Αγώνα Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλίας καταγγέλλει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για αυτήν την κατάσταση, αφενός για την πάγια και διαρκή υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ, αφετέρου γιατί δεν φροντίζει τα ποσά που κατευθύνονται για τους μισθούς των εργαζομένων να εξαιρούνται από την υποχρεωτική τροποποίηση του προϋπολογισμού, υποβαθμίζοντας περαιτέρω με τον τρόπο αυτό και το επίπεδο σπουδών όλων των σπουδαστών και του αγώνα τον οποίο δίνουν αυτοί και οι οικογένειές τους για να ανταπεξέλθουν στο, συνεχώς αυξανόμενο, κόστος σπουδών τους.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ετοιμάζει λίστα με συμβασιούχους που θεωρεί ότι χρήζουν μονιμοποίησης, την οποία θα προωθήσει στο υπουργείο, όταν και αν ερωτηθεί ποιοι είναι οι συμβασιούχοι που δουλεύουν στο πανεπιστήμιο. Η λίστα αυτή έχει καταρτιστεί με λιγότερα από 70 μέλη του συνόλου των συμβασιούχων (όχι όλα) και ενδεχομένως κάποιους άλλους συμβασιούχους που οι υπεύθυνοι καθηγητές για το έργο τους φρόντισαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, ότι θέλουν να τους συμπεριλάβουν σε αυτή την λίστα.

Αναρωτιόμαστε:

• Είναι όλοι οι συμβασιούχοι της νέας δομής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως αυτό προκύπτει μετά και τη συγχώνευση με τις σχολές του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη;

• Τι κινήσεις έκαναν οι αρμόδιες αρχές του Πανεπιστημίου για να ενημερώσουν όλους του συμβασιούχους του για αυτή την διαδικασία;

Το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με το οποίο απασχολούνται οι συμβασιούχοι, είναι μία προσφιλής τακτική όλων των κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια, σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ένας στους πέντε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, είναι ελαστικά εργαζόμενος. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με μια τεράστια ποικιλία ελαστικών εργασιακών σχέσεων, από συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι ιδιωτικά συμφωνητικά (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης). Αυτή η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας: Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι περισσότεροι επί πολλά χρόνια, καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος, δουλεύοντας σε αυτό το καθεστώς ομηρίας κι εργασιακής ανασφάλειας.

Το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση υποσχόταν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Βέβαια, κόντρα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ως κυβέρνηση συντηρεί κι ενισχύει περαιτέρω αυτές τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις. Πέρα από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί κι εμπλουτίζει, είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, αγνόησαν τελείως το αίτημα των πάνω από 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημοσίου για αναθεώρηση του συνταγματικού άρθρου που δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους στην δημόσιο τομέα. Το αίτημα ήταν το εξής, σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας:

«Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται δια του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει άξιους συνοδοιπόρους στη διαιώνιση αυτών των μορφών εργασίας και μέσα στο κίνημα. Αυτοί είναι οι συνδικαλιστές που υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν αφορά σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτοί που θέλουν να βάλουν κριτήρια για το ποιοι «αξίζουν» να μονιμοποιηθούν και ποιοι όχι. Και μάλιστα, επιδιώκουν τα σωματεία να ορίσουν αυτά τα κριτήρια!!! Να διαλέγουν δηλαδή τα σωματεία ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί!!!

Τέτοια είναι η στάση και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, όπως φαίνεται από το καταστατικό του, προσπαθεί να διαχωρίσει τους συμβασιούχους ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας τους. Το Δ.Σ. δεν συνυπέγραψε την πρόταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να αλλάξει το προαναφερθέν συνταγματικό άρθρο, όπως έκανε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αντίληψη ότι αυτοί που δικαιούνται μόνιμη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο, είναι μόνο οι εργαζόμενοι που επιτελούν διοικητικό έργο, ενώ για παράδειγμα οι διδάσκοντες ή οι ερευνητές μπορούν να χρηματοδοτούνται κατά περίσταση, από κονδύλια που θα προκύπτουν περιστασιακά και ανάλογα με τις ανάγκες τις αγοράς, είναι μια αντίληψη που θέλει το Πανεπιστήμιο εργαλείο για την ενίσχυση της καπιταλιστικής αγοράς και όχι θεσμό που να υπηρετεί την ανάγκη για υψηλόβαθμη εκπαίδευση.

Απαιτούμε:

1) Καμία καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Να καταβάλλεται σταθερά κάθε πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων του Α.Ε. 2018-2019

2) Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νόμο. Συμβάσεις ετήσιες χωρίς μείωση των μισθολογικών όρων από εξάμηνο σε εξάμηνο.

3) Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Άνοιγμα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού́ Διδακτικού Προσωπικού́ (ΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) για τη στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

4) Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.

5) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το ΤΕΙ Θεσσαλίας και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης, μόνιμου εκπαιδευτικού διοικητικού/τεχνικού προσωπικού αλλά και η εξασφάλιση στοιχειωδών αναγκών του Ιδρύματος (αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.ά.).

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα από την έναρξη του Α.Ε. 2018-2019, εξελίσσεται μια πρωτοφανής ασυνέπεια του Ιδρύματος απέναντι στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους συνεργάτες του, οι οποίοι εκτός του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε με τις εξευτελιστικές συμβάσεις των «Ακαδημαϊκών Υποτρόφων», πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά άλλων απαράδεκτων καταστάσεων οι οποίες πηγάζουν, κυρίως, από τη μη υπογραφή σύμβασης ακόμη, για το Εαρινό εξάμηνο καθώς και τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων μας από το μήνα Νοέμβρη 2018 μέχρι και σήμερα.

Παρ' όλες τις αντίξοες αυτές συνθήκες όλοι οι συνάδελφοι ήμασταν και είμαστε καθ' όλα εντάξει απέναντι στις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις, όπως επίσης είμαστε και όλα τα χρόνια της συνεργασίας μας.

Παράλληλα παρά το γεγονός ότι όλα αυτό το διάστημα έχουμε επανειλλημένα θέσει μια σειρά εύλογων ερωτημάτων, όχι απλά δεν απαντηθήκαμε αλλά πολύ χειρότερα βρισκόμασταν πάντα ως οι υπεύθυνοι οι οποίοι δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε το γεγονός του μεταβατικού διαστήματος συγχώνευσης του ενός ιδρύματος (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας) με το άλλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με ότι αυτό σημαίνει με κατάργηση σχολών και θέσεων εργασίας, αλλά κάθε φορά που θέταμε τα ερωτήματα αυτά βρισκόμασταν στο μεταίχμιο των δύο αυτών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματά μας για τα οποία ουδέποτε υπήρξε κάποια εξέλιξη, ούτε καν απάντηση είναι τα εξής:

• Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης των ενταλμάτων πληρωμών Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2018.
• Που βρίσκεται η διαδικασία την αναδιαμόρφωσης του προϋπολογισμού και αποδοχής του από το Π.Θ. που θα περιλαμβάνει τις δαπάνες του έκτακτου προσωπικού
• Πότε αναμένεται η έναρξη πληρωμών για το εαρινό εξάμηνο 2019.
• Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συμβάσεις του εκτάκτου προσωπικού για το εαρινό εξάμηνο 2019.
• Πώς κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να δει την αναγγελία πρόσληψης του από το Π.Θ. στο σύστημα Εργάνη.
• Τι εξέλιξη υπάρχει σε σχέση με την προσμέτρηση των ωρών εργασίας μας στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ως ωρών προϋπηρεσίας

Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, δεδομένου ότι οδεύουμε και προς το τέλος του Ακαδημαϊκού Εξαμήνου ηθικά νομικά και επιστημονικά, μέχρι να υπάρξει μια σαφής απάντηση από την πρυτανεία, ΔΕΝ μπορούμε να συνεχίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία, απολογούμενοι μόνο απέναντι στους σπουδαστές μας οι οποίοι μερικώς έχουν λάβει γνώση και οι οποίοι άλλωστε γίνονται δέκτες αυτής της κατάστασης καθημερινά ερχόμενοι στο ίδρυμα, ενώ επιφυλασσόμαστε να ενημερώσουμε για την απόφασή μας αυτή, τόσο τους Φοιτητικούς Συλλόγους, όσο και οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα εκτιμηθεί πως πρέπει να λάβει γνώση.

Επιτροπή Αγώνα Έκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

α/α Επίθετο Όνομα

1 Ελευθερίου Βασίλης
2 Καλογιάννης Γρηγόρης
3 Κοντός Γιάννης
4 Κρομμύδα Ηλιάνα
5 Λαζογιάννης Κωνσταντίνος
6 Λαζογιάννης Νικόλαος
7 Λαμπρακόπουλος Στυλιανός
8 Ντάσιου Κωνσταντίνα
9 Στουγιάννης Ιωάννης
10 Τσιλιχρήστου Ευανθία
11 Τζιουμακλής Δημήτρης
12 Χαϊδάς Δημήτρης
13 Φακίρη Μαρία
14 Σακελλαρίου Σταύρος

Για να προσυπογράψετε το κείμενο μπορείτε να απευθυνθείτε στο [email protected] ή/και να στηρίξετε επώνυμα το petition ΕΔΩ

Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε τα στοιχεία σας και το mail σας στη φόρμα του παρακάτω Link για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karamanliskwstas
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
Καραμανλής: Έντονη κριτική σε Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά - «Ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει η θέση του ΠτΔ»
foto_education.jpg
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Οι οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων, Συμβούλων Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων-Συμβούλων Σταδιοδρομίας-Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ανακοίνωση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Οι οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων, Συμβούλων Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»