Μέσα από την εκδήλωση αυτή, που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιδιώκεται να γεφυρωθεί το χάσμα που προκαλεί η δυσκολία της επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς - πρόσφυγες με το σχολείο, αλλά και με ολόκληρη την τοπική κοινότητα, στοχεύοντας τελικά στην αλληλογνωριμία των δύο κοινοτήτων και την απόκτηση δεσμών και σχέσεων, ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη των συνανθρώπων μας που κατοικούν στον ίδιο τόπο με εμάς.
Καθώς "οι τοπικές κοινότητες είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν φτάνουν οι πρόσφυγες, είναι το καλωσόρισμά τους είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τη διαφορά μεταξύ της απόρριψης και της συμπερίληψης, μεταξύ της απελπισίας και της ελπίδας. Είναι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι τοπικές οργανώσεις, οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικοί άρχοντες που κάνουν τη διαφορά – με ανθρωπισμό, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη-, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους και να τους βοηθήσουν να γίνουν μέρος της κοινωνίας τους. Και όταν οι άνθρωποι εργάζονται μαζί, τα αποτελέσματα είναι πολύ ισχυρά. Εξάλλου, οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν την ανάγκη να εντάσσονται στις νέες κοινότητες και να τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι στο κατάλληλο περιβάλλον οι πρόσφυγες φέρνουν λύσεις, όχι προβλήματα, συνεισφέροντας ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητές του για το καλό της κοινότητας", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο διάγγελμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2018. Αξίζει να πλησιάσουμε τους νέους μας γείτονες, δημιουργώντας σχέσεις και νέες ευκαιρίες για εμάς και για τους ίδιους, καθώς όλοι μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους, και να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλει. "Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να ξεπεράσει την αδιαφορία ή τον φόβο και να αγκαλιάσει την ιδέα της ένταξης, να καλωσορίσει τους πρόσφυγες στην κοινότητά του και να αντιταχθεί σε όσους επιζητούν να αποκλείσουν και να περιθωριοποιήσουν τους πρόσφυγες και άλλους ξεριζωμένους ανθρώπους. Γιατί όταν είμαστε Μαζί με τους Πρόσφυγες, είμαστε υπέρ του σεβασμού και της διαφορετικότητας για όλους τους ανθρώπους."
Ο λόγος λοιπόν θα δοθεί στους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη μας, γονείς των συμμαθητών των παιδιών μας στο σχολείο, οι οποίοι θα μας μιλήσουν για τη συνεργασία τους με τα σχολεία και τους δασκάλους, καθώς και για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα καταγωγής τους. Θα μοιραστούν μαζί μας καθημερινές ιστορίες από τη ζωή τους, αλλά και σε σχέση με το σχολείο. Τέλος, θα μας μιλήσουν για την σημαντικότητα της εκπαίδευσης των παιδιών τους, τα όνειρά τους και τις επιδιώξεις τους για ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά τους όσο και τους ίδιους.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η κα. Ελένη Τορνεσάκη (Κιθάρα-Φωνή) και Δήμητρα Κλινάκη (κρουστά).
Πρόγραμμα
20.00: Έναρξη
Χαιρετισμός Π.Δ.Ε. Κρήτης, κος Εμμανουήλ Καρτσωνάκης
Χαιρετισμός Διευθυντή Αναπτυξιακής Ηρακλείου, κος Γεώργιος Μαυρογιάννης
Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κα. Μαρία Καναβάκη
20.30 - 20.45: «Παρουσίαση Προγράμματος ESTIA στην Κρήτη: Προκλήσεις & Προοπτικές» κα. Δήμητρα Καμπέλη, Υπεύθυνη Προγράμματος ESTIA στην Κρήτη- Αναπτυξιακή Ηρακλείου
20.45 - 21.00: «Η εκπαίδευση των μαθητών-προσφύγων στην Κρήτη»
κα. Κωνσταντίνα Αρετάκη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Κρήτης - Π.Δ.Ε. Κρήτης κος Χάλεντ Ταχίρ, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Προγράμματος ESTIA Κρήτης
21.00-22.30: «Βιωματικές Ιστορίες γονέων και μαθητών προσφυγικής καταγωγής»
Προσωπικές ιστορίες ωφελούμενων του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διαμένουν στην πόλη μας και τα παιδιά τους ή οι ίδιοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη