Συνεργατικά Σχολεία με την Παιδαγωγική Freinet - διαδικασίες εφαρμογής
Το βιβλίο Συνεργατικά Σχολεία με την Παιδαγωγική  Freinet - διαδικασίες εφαρμογής το οποίο έχει αποσταλεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς (2019-2020) πανελλαδικά σε όλες τις σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), αποτελεί έναν οδηγό για την εφαρμογή της Παιδαγωγικής Freinet στη Δημόσια Εκπαίδευση

Πρόκειται για μία συλλογή εργαλείων που έχει βασιστεί στις θεωρητικές αρχές του Γάλλου Παιδαγωγού, και έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό να βοηθήσει:

  • τον μαθητή να νιώθει το σχολείο σαν ένα συνεργατικό χώρο χωρίς ανταγωνισμό, μέσα στον οποίο οι προσπάθειες του ενθαρρύνονται,
  • τον εκπαιδευτικό να αισθάνεται ευτυχισμένος και δημιουργικός  στον επαγγελματικό του χώρο,
  • το γονέα να θεωρεί το σχολείο ουσιαστικά ανοιχτό και για αυτόν.

Το παρόν βιβλίο, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμο σε όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να  εφαρμόσουν  την Παιδαγωγική Freinet στην τάξη και το σχολείο τους.

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στο όραμα και τους στόχους για ένα δημόσιο σχολείο, ανοικτό, ελεύθερο και συνεργατικό. Περιγράφει το θεωρητικό πλαίσιο των πρακτικών και τεχνικών που μπορούν να εφαρμοσθούν μέσω της Παιδαγωγικής Φρενέ. Επίσης, αναφέρεται στη δημιουργία του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Φρενέ το 2015 και ενδεικτικά στις επιμορφωτικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφεται βήμα προς βήμα, η εφαρμογή της συνεργατικής μάθησης στην τάξη και γενικότερα στο σχολείο.

Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, περιγράφεται το σχολείο και η τάξη - κοινότητα μέσα από το μαθητικό συμβούλιο που κατέχει θεσμική θέση στην Παιδαγωγική Φρενέ καθώς και  τεχνικές για την καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος.

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα το Σκασιαρχείο εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα για την  εφαρμογή της Παιδαγωγικής Φρενέ στα σχολεία, σε Αθήνα, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Στο πρόγραμμα αυτό θα επιμορφωθούν 200 περίπου εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχουν ήδη επιμορφωθεί 300 ακόμη εκπαιδευτικοί στις δύο προηγούμενες φάσεις. Παράλληλα, λειτουργεί και το Δίκτυο Συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Freinet από το 2015, όπου οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε μηνιαίες συναντήσεις όπου μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την εφαρμογή στα σχολεία, αλληλοστηρίζονται και ανατροφοδοτούνται. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών τόσο στο Δίκτυο όσο και στο πιλοτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι εξαιρετικά. Φαίνεται να έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για την εκπαίδευση και το Ελληνικό σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στις ιστοσελίδες www.skasiarxeio.wordpress.com, http://pilotikofreinet.weebly.com, http://diktyofreinetgr.wixsite.com.

Η συγγραφέας

Στέλλα Μπαδικιάν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Πολλαπλό βιβλίο ..ένα ακόμα μαγικό φάρμακο για τις εκπαιδευτικές παθογένειες
«Ανά δεκαετία διάφοροι ειδικοί ανακαλύπτουν μια τεχνολογία, μια διαδικασία με την οποία υπόσχονται ότι θα μεταμορφώσουν το σχολείο. Όταν αυτό...
Πολλαπλό βιβλίο ..ένα ακόμα μαγικό φάρμακο για τις εκπαιδευτικές παθογένειες
aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια