Σύνδεσμος φιλολόγων Λευκάδας: Λέσχη ανάγνωσης και στοχασμού
Σύνδεσμος φιλολόγων Λευκάδας

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε και θα παρουσιάσουμε στη συνάντησή μας θα είναι η νουβέλα της παιδαγωγού, φιλοσόφου, συγγραφέα και μεταφράστριας Έλλης Λαμπρίδη:  «Καπνός ήταν…» (επιμ.-κείμενα Γιολάντα Χατζή, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2019).

Στη νουβέλα της Έλλης Λαμπρίδη "Καπνός ήταν..." περιγράφεται η γνωριμία της με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1918 στη Ζυρίχη, η αρχή και η εξέλιξη του αισθηματικού τους δεσμού και οι περιηγήσεις τους σε διάφορα μέρη της Ελβετίας μέχρι τον αποχωρισμό τους.
"Καπνός ήταν..." είναι οι στιγμές που η συγγραφέας έζησε στα είκοσί της χρόνια και άλλες που φαντασιώθηκε σε ονειρικές παραισθήσεις ή σε νυχτερινούς εφιάλτες, ανιχνεύοντας το εσωτερικό οικοδόμημα της προσωπικότητάς της αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, που ήταν και παρέμεινε παρών σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η Γιολάντα Χατζή, ανατρέχοντας στα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Νίκου Καζαντζάκη, στα γράμματα προς τους φίλους του, στα κείμενα της Ελένης Καζαντζάκη και στην αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη με τη μητέρα της και τις φίλες της, περιγράφει τις διαδρομές τους στα ελβετικά βουνά, τη διαμονή τους στα διάφορα χωριά, τι ς σκέψεις και τα συναισθήματά τους, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό το οδοιπορικό της σχέσης τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και στην αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη και του Νίκου Καζαντζάκη, στο βιβλίο: Αλληλογραφία με τη Μουντίτα: Νίκος Κζαντζάκης-Έλλη Λαμπρίδη 1927-1957, επιμ. Γιολάντα Χατζή, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Αθήνα 2018)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη με τον Νίκο Καζαντζάκη είναι ένας μακροχρόνιος διάλογος ανάμεσα σε δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες της ελληνικής διανόησης. Είναι συγχρόνως ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπήθηκαν, ένιωσαν βαθιά φιλία ο ένας για τον άλλο και είχαν στενή σχέση και πνευματική επικοινωνία. Το ευρύ χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι επιστολές που έχουμε στα χέρια μας (1927-1957) φωτίζει τη ζωή τους, τη σχέση τους, την πορεία τους, τις συνθήκες παραγωγής του δημιουργικού τους έργου. Συγχρόνως αποκαλύπτει τη διαρκή επαφή τους με τα πνευματικά, καλλιτεχνικά και ιδεολογικά κινήματα, καθώς τόσο ο Καζαντζάκης όσο και η Λαμπρίδη είχαν σε όλη τους τη ζωή έντονη παρουσία σε ό,τι συνέβαινε στην εποχή τους».

Η ημερομηνία και ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν προσεχώς.

                   Η Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                                     Κατερίνα Ροντογιάννη 

 

    

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DASKALOI
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ο προγραμματισμός και το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις
Υπουργείο Παιδείας: 30.000 μόνιμοι διορισμοί έως το 2027 και μείωση αναπληρωτών κατά 50%
funds
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
Η τάση εξαγοράς ιδιωτικών σχολείων από πολυεθνικούς εκπαιδευτικούς ομίλους και επενδυτικά funds δεν είναι μια απλή οικονομική πράξη. Αντιθέτως,...
Η σιωπηλή άλωση της Παιδείας: Όταν η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται όχημα πολιτισμικής μετάλλαξης
ελλαδα
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες
Πολλά ελληνικά επώνυμα έχουν τις ρίζες τους στην τουρκική γλώσσα, κάτι που αποδίδεται στην ιστορική επιρροή της Οθωμανικής περιόδου.
Ελληνικά επώνυμα με τουρκικές ρίζες