Η ελευθερία της έκφρασης και η ανάγκη για επικοινωνία αποτέλεσαν τους δυο βασικότερους άξονες για μια ομάδα μαθητών ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε μια σχολική κινηματογραφική ερασιτεχνική ομάδα, δίνοντας διέξοδο στις «ανησυχίες» τους. Μάλιστα, η δημιουργική αυτή διάθεση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Καβάλας επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού κατάφεραν να αποσπάσουν το 2ο βραβείο στην κατηγορία «μυθοπλασία» του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους για την ταινία τους, με τίτλο «Ζητείται ελπίδα».
Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, φιλολόγου Ματούλας Καμίδου, οι μαθητές κατάφεραν να στείλουν, μέσα από την ταινία τους, πολλαπλά μηνύματα που απασχολούν όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.
Αφορμή για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας που βραβεύτηκε αποτέλεσε το διήγημα «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη, που διδάσκεται στη Γ’ τάξη, το οποίο διασκευάστηκε από τους ίδιους τους μαθητές, με τη βοήθεια της κ. Καμίδου.
Η ηρωίδα της ταινίας είναι ένα νεαρό κορίτσι, μαθήτρια της Γ' λυκείου, που φοβάται και αγωνιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πρόκειται να δώσει. Σε ένα καφέ, κάνοντας διάλειμμα μεταξύ των φροντιστηρίων, μέσα από το κινητό της και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης «βλέπει» τον κόσμο. Διαβάζει για την οδύνη που υπάρχει, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βιώνει τη δική της αγωνία στη σκέψη της απώλειας της ελπίδας. Τότε, πανικοβάλλεται αλλά τελικά καταφεύγει σε μια λυτρωτική και άκρως συμβολική «χειρονομία».
Η ταινία κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας, η ΕΡΤ και η πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.
Μια ομάδα με δεκαετή πορεία
Η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας ξεκίνησε τις δράσεις της το 2010 και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει συνολικά εννέα ταινίες μυθοπλασίας κι ένα ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του διδακτηρίου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας. Οι συναντήσεις των παιδιών της ομάδας (πάνω από 30) γίνονται κάθε Πέμπτη, μετά το τέλος του εξάωρου και τα Σαββατοκύριακα, εκτός διδακτικών ωρών.
Φοιτώντας σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Καβάλας, που στεγάζεται στο επιβλητικό κτήριο του παλιού γυμνασίου αρρένων, οι μαθητές, με τις ταινίες που δημιουργούν, καταφέρνουν να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να καταπιέζουν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους. Ίσως, αυτός είναι κι ο λόγος που αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια, η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας είναι η πολυπληθέστερη από όλες τις άλλες ομάδες του σχολείου.
Η κ. Καμίδου, με πολλή όρεξη και συνεπή προσπάθεια συντονίζει εθελοντικά την ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια, την εντάσσει σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, προσφέροντας στα παιδιά όσα ερεθίσματα έχουν ανάγκη για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, απελευθερωμένα από τις όποιες αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι «βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους είναι η ελευθερία που απολαμβάνουν στη συγγραφή του σεναρίου, στη σκηνοθεσία, στο μοντάζ, καθώς δημιουργούν τη δική τους ταινία, αξιοποιώντας τις ανησυχίες τους. Πιστεύω ότι τα παιδιά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, γιατί έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τα στερεότυπα του εκπαιδευτικού συστήματος».
Όπως υπογραμμίζει η κ. Καμίδου, «τα παιδιά αντλούν τις ιδέες για τη συγγραφή των σεναρίων και τη δημιουργία των ταινιών τους μέσα από το κοινωνικό σύνολο, με αφορμή διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν ταινίες με θέμα τη φιλία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία, τα ΑμΕΑ. Πρωταρχικός σκοπός τους, μέσα από όλες τις ταινίες που δημιουργούν, είναι να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, να μεταφέρουν στην κοινωνία τις εφηβικές ανησυχίες τους».
«Η μεγάλη επιθυμία για έκφραση και δημιουργία φαίνεται ότι υπερνικά όλες τις τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση μιας ταινίας ακόμα κι αν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά είναι μια home camera που κάνει μόνο εσωτερικές λήψεις πλέον, κι ένα τρίποδο», υπογραμμίζει με έμφαση η καθηγήτριά τους.
Η επόμενη ταινία που ξεκίνησαν να δουλεύουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καβάλας είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού ντοκιμαντέρ, που βασίζεται στην παράσταση ενός χορικού από τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Η κάμερα ακολουθεί και παρακολουθεί τα παιδιά να δουλεύουν πάνω στο χορικό και μέσα από αυτό να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς την κοινωνία. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υλοποιούν οι μαθητές της κινηματογραφικής ομάδας σε συνεργασία με Γερμανούς μαθητές από αδελφοποιημένο σχολείο της Νυρεμβέργης, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Καβάλα.
Ρεπορτάζ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη