Στο πλαίσιο των πειραματικών ερευνών που αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος της τεχνολογίας στη γ΄γυμνασίου , μαθήτριες του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά σε μικρές ομάδες των 3-4 μελών διερεύνησαν τα παρακάτω θέματα :
Πειρ. έρευνα 1η : Πως η ποσότητα της μαγειρικής σόδας, επιδρά στον χρόνο διάρκειας της τροχιάς του πυραύλου;
Οι πύραυλοι χρησιμοποιούν κινητήρες αντίδρασης για να δημιουργήσουν μια ώθηση προς τα εμπρός . Ο τρίτος νόμος κίνησης του Νεύτωνα εξηγεί γιατί λειτουργούν αυτοί οι κινητήρες. Αυτός ο νόμος δηλώνει ότι για κάθε ενέργεια υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Στην περίπτωση ενός πυραύλου, η ενέργεια είναι η μάζα που εκπέμπει το κινητήρα σε υψηλή ταχύτητα προς τα πίσω. Ως αντίδραση, ο πύραυλος (κινητήρας) ωθείται προς τα εμπρός. Ο μηχανισμός αυτός δεν βασίζεται στην ατμόσφαιρα και λειτουργεί πολύ καλά στο διάστημα. Οι μαθήτριες για να πετύχουν να αποτυπώσουν στην έρευνα τους, τις δυνάμεις αυτές χρησιμοποίησαν διαφορετικές ποσότητες μαγειρικής σόδας και ίδια ποσότητα σε ξύδι και ένα απλό μοντέλο πυραύλου και υπολόγισαν το χρόνο διάρκειας της τροχιάς του.
Πειρ. έρευνα 2η: Πώς η θερμοκρασία της μπάλας επηρεάζει το ύψος αναπήδησής της;
Όλοι/ες κάποια στιγμή έχουμε παίξει με μία μπάλα από καουτσούκ. Θα έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιες αναπηδούν διαφορετικά . Γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται από την πίεση και την πυκνότητα του αέρα στο εσωτερικό της μπάλας
Σε μπάλες ίδιου υλικού και μεγέθους (πυκνότητας) η θερμοκρασία επηρεάζει την ελαστικότητα του υλικού της μπάλας και κατά συνέπεια το ύψος αναπήδησης;
Για να το διαπιστώσουν οι μαθήτριες, αν πράγματι η θερμοκρασία μιας μπάλας επηρεάζει το ύψος αναπήδησής , οργάνωσαν την συγκεκριμένη έρευνα.
Πειρ. έρευνα 3η: Σε ποιο βαθμό η θερμοκρασία του νερού , επηρεάζει την ποσότητα της διάλυσης της επικάλυψης ζάχαρης ενός M & M;
Τα M&Ms είναι ένα πασίγνωστο σνακ καραμέλας που αποτελείται από χρωματιστή επικάλυψη ζάχαρης και γέμιση σοκολάτας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η θερμοκρασία επηρεάζει την διάλυση της καραμέλας; Παραδείγματος χάρη, τις πιο κρύες μέρες είναι δυσκολότερο από ότι συνήθως να λιώσει στο στόμα μας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Οι μαθήτριες πειραματίστηκαν με σκοπό να απαντήσουν σ΄αυτή την ερώτηση βυθίζοντας τις καραμέλες μέσα σε νερό διαφορετικών θερμοκρασιών. Βλέποντας την διαφορά διάλυσης της επικάλυψης επιβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από την μοριακή κίνηση. Ο λόγος για τον οποίο η επικάλυψη της ζάχαρης διαλύεται με ταχύτερο ρυθμό στο ζεστό νερό έχει να κάνει με την αυξημένη μοριακή κίνηση. Η προστιθέμενη θερμότητα στο ζεστό νερό προκαλεί τα μόρια του νερού να κινούνται ταχύτερα και τα μόρια της ζάχαρης να διαλύονται ταχύτερα.
Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στο βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη