πανελλαδικές εξετάσεις

Και τι δεν έχει ακουστεί από χθες για το μάθημα τις Έκθεσης και την πρεμιέρα των πολύπαθων Πανελλαδικών εξετάσεων. Τα ζητούμενα μάλλον ξένισαν μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς ξέφευγαν από την έως τώρα πεπατημένη. Και αν αυτό ήταν ήδη γνωστό από τις τελευταίες αλλαγές του αναλυτικού προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο, η έκπληξη δεν ήρθε από τις ασκήσεις της νεοεισερχόμενης θεωρίας ή από την επίσης νεοφώτιστη Λογοτεχνία, αλλά από την άσκηση της παραγωγής λόγου.

Αρχικά το θέμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ειδικά από την στιγμή που όλοι μας το τελευταίο διάστημα, ¨ξεσκονίσαμε» βιβλιοθήκες, κατά  την περίοδο του εγκλεισμού. Η φιλαναγνωσία των μαθητών σίγουρα αποτέλεσε ένα ζήτημα που έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να πραγματοποιήσει ένα άτυπο «γκάλοπ», σχετικά με την αναγνωστική κουλτούρα των Ελλήνων μαθητών. Ιδιαίτερα σε μια εποχή θριάμβου της εξ αποστάσεως διδασκαλίας  και της απότομης εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άραγε, σε αυτό το πλαίσιο, ποιος μαθητής απάντησε πως το διάβασμα σήμερα θεωρείται «πολυτέλεια»;

Σίγουρο είναι, πως το ΥΠΕΠΘ με την χθεσινή του κίνηση, «έδειξε» την αλλαγή του μοντέλου του διαγωνίσματος, τουλάχιστον έτσι όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Με «λειτουργικές» ασάφειες που αφήνουν στον μαθητή την ευχέρεια να ξεδιπλώσει την πρωτοβουλία και την αυτενέργειά του και να εκφραστεί εκτός της σκοπιμότητας της τυποποίησης. Και εδώ θα μπορούσε να πει κανείς πως το μάθημα κατ ’αυτό τον τρόπο, μπαίνει  όλο και περισσότερο σε «αχαρτογράφητα νερά»… Αλλά γιατί να μας τρομάζει αυτό; Οι αλλαγές, ειδικά όταν έρχονται στην ώρα τους κυρίως σε εκπαιδευτικά ζητήματα, ίσως παρέχουν την ικανότητα να «χτίσουν» μια γνωστική κουλτούρα που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο μέσος μαθητής.

Η περισσότερη ελευθερία στην προσπέλαση των θεμάτων της Έκθεσης, αποτελεί θετικό βήμα. Αντίδοτο στην στείρα χρησιμοθηρία. Ανέδειξε όμως και την αμηχανία μιας πολιτικής ηγεσίας που ρωτάει τους μαθητές της για την αξία του βιβλίου, όταν η ίδια δεν έχει πειστικές απαντήσεις για αυτήν. Και πως σε πρώτη φάση θα «συγκατοικήσει» με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Αλλιώς ας μην φανεί παράξενο σε κανέναν, η εξοικείωση των αυριανών πολιτών με το προκατασκευασμένο ψέμα και η αντιμετώπιση των πανελλαδικών με την λογική του «Σκέφτομαι και γράφω». Κάτι τέτοιο,  δεν το λες και πρόοδο.

 

Διονύσης Γ. Γράψας

Έκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σουπερμαρκετ
Ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Κυριακή των Βαΐων μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Το ωράριο των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων σήμερα Κυριακή και όλη τη μεγάλη εβδομάδα
Ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Κυριακή των Βαΐων μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
dieythintes
Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΔΙ.Π.Δ.Ε.)
Ποιοι αποτελούν τα μέλη της πενταμελούς  Προσωρινής  Διοίκησης
Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΔΙ.Π.Δ.Ε.)