Η φέτα, το πιο εμβληματικό τυρί της Ελλάδας, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο γεύσης και ποιότητας. Με την αλμυρή, πικάντικη και αυθεντική της γεύση, αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας αλλά και αναπόσπαστο συνοδευτικό στα παραδοσιακά γεύματα.
Η παρουσία της φέτας στο καθημερινό τραπέζι είναι σχεδόν αυτονόητη. Από τη χωριάτικη σαλάτα μέχρι τα λαδερά φαγητά, η φέτα έχει τη δύναμη να αναδείξει κάθε γεύμα. Για πολλούς, είναι αδιανόητο να απολαύσουν σπεσιαλιτέ όπως γεμιστά ή μπριάμ χωρίς λίγη φέτα στο πλάι.
Τι ορίζει η νομοθεσία ως «φέτα»
Για να ονομαστεί ένα τυρί «φέτα» με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ):
Πρέπει να παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και έως 30% κατσικίσιου γάλακτος.
Η παραγωγή και η ωρίμανση πρέπει να γίνονται αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη Λέσβο.
Το τυρί πρέπει να ωριμάζει για τουλάχιστον δύο μήνες σε άλμη, χωρίς προσμίξεις από αγελαδινό γάλα ή σκόνη γάλακτος.
Ποια φέτα είναι η καλύτερη;
Υπάρχουν 600 τυροκομεία στην Ελλάδα που παράγουν φέτα, και κάθε περιοχή προσδίδει τα δικά της χαρακτηριστικά στη γεύση. Έτσι, έχουμε:
Σκληρή ή μαλακιά
Πικάντικη ή ήπια
Υπόξινη ή αλμυρή
Φέτα βαρελίσια ή του τενεκέ
Η «καλύτερη» φέτα είναι υποκειμενική υπόθεση – είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο γούστο σας.
Πώς να επιλέξετε φέτα ανάλογα με τη συνταγή
Η ένταση της γεύσης της φέτας μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα σε μια συνταγή. Για παράδειγμα:
Φέτα σε πίτες
Σε συνταγές όπως η τυρόπιτα, καλό είναι να προτιμάτε φέτα με ήπια γεύση, ώστε να μη «καπελώσει» τα υπόλοιπα υλικά. Η προσθήκη μελωμένων πράσων, άνηθου και δυόσμου προσφέρει ισορροπία και πλούσιο άρωμα.
Φέτα σε σαγανάκι ή ζεστά πιάτα
Στο σαγανάκι γαρίδας, η φέτα πρέπει να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να παραμείνει σε κομμάτια και να μη λιώσει τελείως. Έτσι διατηρείται η υφή και οπτική της ταυτότητα.
Συνδυασμοί με γλυκές και όξινες γεύσεις
Η φέτα ταιριάζει εκπληκτικά με:
Μέλι, σε μοντέρνους μεζέδες όπως το σαγανάκι σε φύλλο
Παντζάρια, μελιτζάνα και τομάτα
Μελωμένα πράσα, για ισορροπημένες πίτες
Το τραγανό μυστικό της φέτας στον φούρνο
Όταν ψήνεται στην επιφάνεια ενός φαγητού, η φέτα αποκτά μια τραγανή υφή που απογειώνει τη συνταγή. Χρησιμοποιήστε την:
Σε λαδερά όπως το ιμάμ ή το μπριάμ
Πάνω από λαζάνια με σάλτσα τομάτας αντί για μπεσαμέλ
Στη Ζαγορίσια αλευρόπιτα, που γίνεται τραγανή και γεμάτη γεύση
Φέτα στις σαλάτες και τα ντιπ
Η φέτα δεν λείπει ποτέ από τη χωριάτικη σαλάτα, αλλά συνδυάζεται υπέροχα και με:
Μαρουλοσαλάτες και λαχανοσαλάτες
Βραστά χόρτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι
Ως ντιπ σε τυροκαυτερή με πιπεριά Φλωρίνης για επιπλέον γεύση και χρώμα
Αν και δημοφιλής, ο συνδυασμός φέτας με καρπούζι δεν είναι για όλους – δοκιμάστε και κρίνετε!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ