«Τριμηνίτες» εκπαιδευτικοί: Ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εδραιώνεται η αντίληψη του «αναλώσιμου» εκπαιδευτικού, με επίκληση των έκτακτων συνθηκών - Αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η δυνατότητα για πρόσληψη αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, «εμβόλιμη» διάταξη του υπουργείου Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προέβλεπε πως «ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, και μόνο για το σχολικό έτος 2020-2021, προβλέπεται η δυνατότητα προσλήψεων προσωρινών αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνες κατ΄ελάχιστον διάρκειας».

 Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στον ΟΠΣΥΔ

Από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον ΟΠΣΥΔ, με την προθεσμία να λήγει τη Δευτέρα 28/9/2020 και ώρα 12:00.

ΟΠΣΥΔ

Ποια κενά καλύπτουν οι τρίμηνες συμβάσεις

Η ψήφιση και η εφαρμογή της διάταξης γίνεται με την επίκληση των ιδιαίτερων συνθηκών που γεννά η πανδημία και συγκεκριμένα προκρίνεται στις εξής περιπτώσεις:

1) εκπαιδευτικοί ή μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ αδυνατούν να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο δια ζώσης, για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού

2) ισχύουν ειδικά μέτρα στις σχολικές μονάδες, όπως κατάτμηση τμημάτων

3) μαθητές αδυνατούν να προσέλθουν στα σχολεία για να συμμετέχουν στη δια ζώσης διδασκαλία

Ποιοτική τομή στην επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Η επίκληση των συνθηκών «έκτακτης ανάγκης» για την υποτίμηση εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί από μόνη της επικίνδυνη συνθήκη, η οποία ενισχύεται στην περίπτωση της εκπαίδευσης από συγκεκριμένους παράγοντες.

Ο θεσμός της αναπλήρωσης την περίοδο των μνημονιακών προσαρμογών μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά (και από όλες τις κυβερνήσεις) ως το μόνιμο «μπάλωμα» για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Με την επικράτηση της αντίληψης πως «βγαίνει η δουλειά», σταδιακά δημιουργήθηκαν κατηγορίες εκπαιδευτικών «δύο ταχυτήτων», με μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να έχουν διαφορετικά δικαιώματα, προνόμια, απολαβές, συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η είδηση του αναπληρωτή εκπαιδευτικού που συνταξιοδοτήθηκε, ήταν το «viral» αποτύπωμα μιας προβληματικής κατάστασης, με την ανοχή της πολιτείας και των φορέων της εκπαίδευσης.

Οι 15.000 προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση που δρομολόγησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και (εκτός απροόπτου) θα ολοκληρωθούν το 2021, επ' ουδενί δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών μιας δεκαετίας που χαρακτηρίστηκε από την αδιοριστία και την εξάρτηση της δημόσιας εκπαίδευσης από τον θεσμό της αναπλήρωσης.

Επιπλέον, θυμηδία προκαλεί η επιστράτευση «τριμηνιτών» εκπαιδευτικών (οι οποίοι, σε αντίθεση με τον στρατό, δεν είναι «προνομιούχοι», όταν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Β΄φάσης προσλήψεων για το 2020 εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς καταγγέλλουν πως υπάρχουν χιλιάδες κενά (ενδεικτικά εδώ και εδώ). Προτεραιότητα και ιδεολογική επιλογή, βέβαια, αποτελεί η θέσπιση (πιο) ελαστικών σχέσεων εργασίας και η εμπέδωση της ιδιότητας του «αναλώσιμου» στους εκπαιδευτικούς. 

Με την επίκληση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, πραγματοποιείται μια τομή, καθώς μετά τους «μόνιμους αναπληρωτές», δημιουργείται και η κατηγορία των εκπαιδευτικών... βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια ανυπολόγιστα δυσμενής παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια, που λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα χαρακτηριστούν από νέο κύκλο ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας.

Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής

Ο μεγάλος απών, προς το παρόν, είναι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, καθώς τηρούνται ήπιοι τόνοι (προς το παρόν) για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Από συλλογικούς φορείς αναπληρωτών, καταγράφεται η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, ο οποίος κάλεσε από τις πρώτες ημέρες της κατάθεσης του νομοσχεδίου σε εγρήγορση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τροπολογία.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν' αντιδράσουμε γιατί απ' ότι φαίνεται μόνο η Α' κι ίσως και η Β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, θα έχουν τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα», κατέληγε η ανακοίνωση.

Σφοδρές είναι, επίσης, οι αντιδράσεις πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων.

Από τις εξελίξεις, διαφαίνεται πως συνολικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού «δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε έως τώρα». Εκπαιδευτικοί του τρίμηνου, της ετεροαπασχόλησης, του επιδόματος ΟΑΕΔ και των τεχνικών επιβίωσης στην Ελλάδα της αέναης κρίσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες