Του Νίκου Μάστορα
Ενα νέο περιστατικό παραχάραξης απουσιολογίων που καταγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρισας, φέρνει ξανά στην επιφάνεια της επικαιρότητας το ζήτημα της πραγματικής ισοτιμίας των τίτλων σπουδών όχι μόνο ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αλλά και ανάμεσα στα ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτείας κι εκείνα που τους καταπατούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Ελευθερία", την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ιδιοκτήτη και διευθύνοντα συμβούλου Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου της Λάρισας.
Η πολυσέλιδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε», μηνυτήρια αναφορά εστιάζει στην «αλλοίωση» των απουσιολογίων και παράλληλα σε «απόκρυψη» των απουσιών των ίδιων μαθητών προφανώς, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας (Myschool) με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση μαθητών – υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
"Μια διαδικασία που κορυφώνεται προς το τέλος του σχολικού έτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα «προαιρετικής» φοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών, που αποκτούν «άνεση χρόνου για να κάνουν φροντιστήρια» με απώτερο σκοπό την καλύτερη επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τον συντάκτη της αναφοράς να χαρακτηρίζει τη διαδικασία «δέλεαρ» για την εγγραφή μαθητών και την προσέλκυση γονέων, με «αθέμιτο οικονομικό όφελος» για το εν λόγω σχολείο, προφανώς σε βάρος άλλων ιδιωτικών σχολείων της Λάρισας. Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρτικής εξέτασης που διέταξε ο κ. Τζαμαλής θα διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα μέσω του αρχείου του απουσιολογίου για τα δύο τελευταία εκπαιδευτικά έτη, όπως επίσης θα εξεταστούν οι απουσιολόγοι, αλλά και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων", αναφέρει η εφημερίδα.
Τι λέει η ΟΙΕΛΕ
Με αφορμή το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικων Γιώργος Χριστόπουλος, παρατηρεί ότι ειδικά η πόλη της Λάρισας έχει "βεβαρυμένο παρελθόν" όσον αφορά θέματα παρανομιών σε ιδιωτικά σχολεία. Τις περασμένες δεκαετίες, και ειδικά την περίοδο μέχρι το 2008, στη Λάρισα ήταν η έδρα των 6 από τα 18 ιδιωτικά σχολεία (ΤΕΕ-Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια) που εξέδιδαν παράνομους τίτλους σπουδών, και πολλοί από τους κα΄τοχους τους βρέθηκαν στο Δημόσιο. Είχε στηθεί τότε ολόκληρη βιομηχανία παράνομων «άριστων» απολυτηρίων από ιδιωτικά Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ώστε οι κάτοχοί τους να πριμοδοτούνται στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Το θέμα είχε τότε οδηγήσει την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου να κλείσει όλα αυτά τα ιδιωτικά ΤΕΕ και όπως είχε μάλιστα ανακοινωθεί πολύ αργότερα, το 2016 απο το υπουργείο Παιδείας,ενώ οι απόφοιτοι με ύποπτα πτυχία οδηγήθηκαν σε νέες εξετάσεις, όπως ανέφερε ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όμως, οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές
Ολα αυτά είχαν ξεκινήσει από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) για ιδιωτικά ΤΕΕ σε Αρτα, Γιάννενα, Λάρισα και Τρίκαλα που εξέδιδαν τους εν λόγω τίτλους. Και δεν ήταν οι μόνες περιπτώσεις
Στη Λάρισα ήταν επισης το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που ξεκίνησε εφέτος τη λειτουργία του την Τρίτη, 1/9, κατά παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, αλλά και των δημόσιων δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας για έναρξη των μαθημάτων στις 14/9, προκειμένου οι μαθητές του να αποκτήσουν 15 μέρες "προβάδισμα" 'έναντι όλων των άλλων μαθητών.
"Μεταφύτευση"...
"Τωρα λοιπόν, φαίνεται πως έχουμε μια "μεταφύτευση" στην επαρχία πρακτικών που εγκαινίασε το Κολέγιο Αθηνών, στην υπόθεση με την καταστροφή απουσιολογίων μαθητών που είχαν ως και πάνω απο 400 απουσίες και κανονικά θα έπρεπε να επαναλάβουν την τάξη, όπως επίσης έχει καταγγείλει η ΟΙΕΛΕ", τονίζει ο κ.Χριστόπουλος. Ο έλεγχος αφορούσε το σχολικό έτος 2017-2018 και ο Προέδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός κατήγγειλε δημοσίως ότι το συγκεκριμένο σχολείο προέβη σε μαζική διαγραφή απουσιών μαθητών του μέσω της μεθόδου της εσκεμμένης καταστροφής απουσιολογίων, επειδή τουλάχιστον 10 μαθητές-γόνοι επιφανών οικογενειών είχαν πάνω από 400 απουσίες και θα υποχρεώνονταν να επαναλάβουν την τάξη. Η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Εχουν επίσης γίνει καταγγελίες και για περίεργες ισορροπίες και "επιλεκτικές σχέσεις" των υπευθύνων για την υπόθεση με την πολιτεία -και βέβαια έχουν διαψευσθεί από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Το πραγματικό διακύβευμα
"Ομως το πραγματικό διακύβευμα με τέτοιες πρακτικές, είναι η ουσιαστική ισοτιμία των πτυχίων και απολυτηρίων που δίνουν τα δημόσια σχολεία με αυτά των ιδιωτικών."
Για το ζήτημα αυτό η ΟΙΕΛΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσφύγει στην Ευρωπαική Ενωση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας και συνεπώς η ισοτιμία των τίτλων σπουδών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
"Ολα αυτά συνιστούν μια έκρηξη παρανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όμως ο νέος νόμος για περιορίζει τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να αποκαλύπτουν τέτοιες πρακτικές. Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους συναδέλφους να αντιστέκονται και να μη φοβούνται απολύσεις και εκδικητικά μέτρα όταν γίνονται μάρτυρες παρανομιών, γιατί αν υποκύψουν στο τέλος θα βρεθούν να πληρώνουν οι ίδιοι τη νύφη και να βγαίνουν λάδι οι πραγματικοί υπαίτιοι", καταλήγει ο κ.Χριστόπουλος.
Ολα είναι ψέματα και συκοφαντίες, απαντούν οι σχολάρχες και καταγγέλουν την ΟΙΕΛΕ για καταστροφικό συνδικαλισμό
Να σημειωθεί ότι η ΟΙΕΛΕ προσφεύγει κατά του νόμου Κεραμέως στα δικαστήρια, ενώ εντελώς αντίθετη είναι η άποψη των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για το ζήτημα αυτό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση