Τηλεκπαίδευση. Νέος όρος, κατά το αγγλικότερον elearning ή etraining. Μία σύνθετη λέξη με το γνωστό μας πρόθημα "τηλε-" που έχει την έννοια της μεγάλης απόστασης σε κάτι. Και φυσικά δεύτερο συνθετικό η "εκπαίδευση", λέξη ραχοκοκαλιάς.
Γεγονός είναι πως η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το εμβόλιο του κορονοϊού θα καθορίσει την εξαφάνιση της πανδημίας, και η μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων θα ορίσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
Πότε δηλαδή η τηλεκπαίδευση θα αποτελεί βοηθητικό εργαλείο και η εκπαίδευση θα αρχίσει να αναπνέει καθαρό αέρα.
Δημοτικά σχολεία
Το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός Νίκη Κεραμέως με οδηγίες όρισαν τον τρόπο λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης για τους μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων.
Κλειστές οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τους γονείς των μικρότερων μαθητών να τους κυνηγούν να πειθαρχήσουν μπροστά στην οθόνη για ώρες.
Για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά τι λέει η εγκύκλιος μπορούν να διαβάσουν εδώ.
Για τα δημοτικά σχολεία η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει στα δημοτικά με δύο τρόπους α) Εκπαιδευτική Τηλεόραση και β) την σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Αριθμητικά στοιχεία τηλεκπαίδευσης
Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν 6 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών ενώ οι τηλεδιασκέψεις σε καθημερινή βάση ανέρχονται σε 320.000.
Επίσης, κάθε ημέρα, καταγράφονται 18 εκατομμύρια λεπτά μαθήματος. Τρομακτικός αριθμός, αλλά μήπως δεν είναι αρκετός; Μήπως δεν είναι όλα τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση;
Έχουν καταγραφεί 55.000 παράλληλες συνεδρίες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών ενώ η Νίκη Κεραμέως δημοσίευσε πως έγιναν 39.000 παράλληλες συνεδρίες Γυμνασίων και Λυκείων.
Νίκη Κεραμέως: "Όλα καλά" - Εκπαιδευτικοί: Έτσι νομίζετε
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετράει τα νούμερα και φαίνεται πως της βγαίνουν και δηλώνει ικανοποιημένη. Σε ανάρτησή της παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία και δηλώνει πως «το ο εγχείρημα της καθολικής σύγχρονης τηλεκπαίδευσης – πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο – πιστώνεται στους εκπαιδευτικούς μας, στους μαθητές μας και στις οικογένειες τους».
Παράλληλα με το υπουργείο Παιδείας όμως υπάρχουν φωνές που κρίνουν και κατακρίνουν το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Κυρίως για τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, που δεν έχουν tablet ή υπολογιστή.
Είναι τα νούμερα όπως τα παρουσιάζει η Νίκη Κεραμέως;
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Παστιάδης γράφει για την πονεμένη ιστορία της τηλεκπαίδευσης και το πώς συνεχίζει να "πληγώνει" την εκπαιδευτική κοινότητα στη χώρα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή η συμμετοχή περιορίζεται στο 55%
650.000 μαθητές δευτεροβάθμιας * 33 ώρες/εβδομάδα = 21.450.000 συμμετοχές μαθητών.
650.000 μαθητές πρωτοβάθμιας * 25 ώρες/εβδομάδα = 16.250.000 συμμετοχές μαθητών.
Άθροισμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας = 21.450.000 + 16.250.000 = 37.700.000 συμμετοχές μαθητών
Συνολική συμμετοχή = 21.000.000/37.700.000 = 55%.
Με το υπόλοιπο 45% των μαθητών τι έγινε;
Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας
Οι μαθητές φωνάζουν: Πάρτε μέτρα μπας και κάνουμε μάθημα.
Και αποφασίζουν να δράσουν. Συλλέγουν υπογραφές από τα μαθητικά συμβούλια έως και τις 10/12. Τις υπογραφές θα τις στείλουν στην υπουργό Παιδείας.
Εκπαιδευτικοί για τηλεκπαίδευση: Φτάνει πια, ως εδώ
Η ΕΛΜΕ Χανίων διεκδικεί ανοικτά και ασφαλή σχολεία. Η τηλεκπαίδευση σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς από τα Χανιά, τραυματίζει ανεπανόρθωτα το εκπαιδευτικό έργο.
Πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν τεχνολογικά μέσα ή την κατάλληλη σύνδεση και μάλιστα για κάθε μέλος της οικογένειάς τους που τηλεργάζεται ή τηλεκπαιδεύεται. Η τηλεκπαίδευση όχι απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό έργο αλλά όταν αντικαθιστά τη ζώσα εκπαίδευση, το τραυματίζει ανεπανόρθωτα.
Διεκδικούν ανοικτά και ασφαλή σχολεία με ανώτατο όριο 15 μαθητές ανά τάξη.
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;
Η τηλεκπαίδευση με τα υπέρ και τα κατά σίγουρα θα συνεχίσει ακάθεκτη μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου του νέου έτους.
Το άνοιγμα των σχολείων είναι αυτό που θα καθορίσει και την τηλεκπαίδευση.
Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων μέσα στο Δεκέμβριο ήταν αρνητική.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πιθανή, νέα, ημερομηνία είναι η 7 Ιανουαρίου 2021.
Μόλις οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία τους, πανευτυχείς σίγουρα γιατί θα φύγουν από τον εγκλεισμό του σπιτιού η τηλεκπαίδευση θα κριθεί.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να λειτουργεί πλέον, βοηθητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το μόνο σίγουρο πως στο εκπαιδευτικό λεξιλόγιο εισήλθαν νέες λέξεις και ορολογίες. Τώρα όλοι γνωρίζουμε την τηλεδιάσκεψη webex.
Κάνουμε είσοδο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες e-class, e-me και φυσικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο γνωστό σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Το εμβόλιο και το άνοιγμα των σχολείων
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος είπε πως, πιθανόν, το εμβόλιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2021.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, και η μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα καθορίσει και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
Με πρώτη την Αγγλία και μετά τις ΗΠΑ να ξεκινούν εμβολιασμούς, την επόμενη εβδομάδα, ο κόσμος παρακολουθεί τα εμβόλια της Phizer και της Moderna και την απόδοσή τους κατά του κορωνοϊού.
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων λέει όχι την έγκριση των εμβολίων εξπρές της Αγγλίας.
Τι θα γίνει με το εμπόριο
Ο υπουργός ανάπτυξης επισήμανε πως «με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι σχετικές αποφάσεις περί ανοίγματος της αγοράς έχουν αναβληθεί. Δεν είναι δυνατόν με 2.000 κρούσματα και 611 διασωληνομένους το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως να είναι το άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο μέλημα της κυβερνήσεως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη