Στην ατζέντα της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συμπεριληφθεί, κατά την εκτίμηση του Χαράλαμπου Γώγου, καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και η συζήτηση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η επιτροπή εκτιμά κάθε Παρασκευή κατά την καθιερωμένη της συνεδρίαση τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, καθώς και το επίπεδο της τήρησης των μέτρων. Αυτή την Παρασκευή, η επιτροπή θα αναλύσει τα δεδομένα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Η πολιτεία, προσέθεσε, ορίζει τις προτεραιότητες για τους κλάδους που πρόκειται να ανοίξουν και, με δεδομένη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δόθηκε έμφαση στο λιανεμπόριο.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ως προτεραιότητα τίθεται η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, καθώς, όπως δήλωσε ο καθηγητής «τα παιδιά έχουν μείνει πίσω».
Άλλωστε, κατέληξε σχετικά με τα σχολεία ο καθηγητής, δεν εντοπίζεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων από τη λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων.
Μπορεί να καθυστερήσει 3 μήνες η διαδικασία του εμβολιασμού
«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες» σημειώνει σχετικά με το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού ο καθηγητής.
Παράλληλα, ανέφερε ότι για να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκατομμύρια πολιτών, κάτι που «μπορεί να καθυστερήσει και για λόγους διαχειριστικούς».
«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο» παρέθεσε, καθώς «είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τοίχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού».
«Θα πάει καλά η διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες η διαδικασία, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας» τόνισε..
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ακόμα, τέθηκε υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν.
«Έχει λογική το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι θετικός. Από την άλλη πρέπει να ιδωθεί συνολικά ως ευρωπαϊκή πολιτική. Να συζητηθεί το θέμα από πλευράς δεοντολογίας αλλά και ως προς το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Αν μπορέσουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν τέτοια θέματα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση