koronoios sxoleia
Τα νέα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, φαίνεται ότι ανατρέπουν τους σχεδιασμούς για άνοιγμα των σχολείων

Υπό τη βαριά σκιά των χθεσινών κρουσμάτων που για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασαν τις 4.000 - για την ακρίβεια έφτασαν τις 4.340 τον αριθμό - συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείο Υγείας

Τα νέα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, φαίνεται ότι ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής σκέψεις και σχεδιασμούς, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο μέχρι στιγμής.
Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με δηλώσεις τους εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του ανοίγματος, τουλάχιστον του λιανεμπορίου, αλλά και των Λυκείων, με μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων να τοποθετείται αρνητικά στο παράλληλο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων είναι ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι «Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα».

Ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, προτείνει οργανωμένο άνοιγμα για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, με υπολογισμένο το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του άμεσου ανοίγματος του λιανεμπορίου με ραντεβού, της εστίασης, αλλά και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.

«Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε. «Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο» είπε και πρόσθεσε πως «αν μείνουμε έτσι θα πάνε 5.000-5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση όποτε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε».

Επιπλέον επιβάρυνση το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Αντίθετος είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει θα φέρει επιπλέον επιβάρυνση στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι «η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά ο ιός παραμένει διαρκώς ξεκούραστος». 

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επιλέξουμε τη δραστηριότητα που θα φέρει τη μικρότερη επιβάρυνση», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Η μόνη δραστηριότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ίσως στις 12 Απριλίου είναι το λιανεμπόριο» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ταυτόχρονα με άλλη δραστηριότητα- όπως τα σχολεία - θα είναι επικίνδυνο βήμα και θα έχει επιδράσεις που θα τις δούμε μετά από 2-3 εβδομάδες και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες».

Για το Πάσχα, είπε ότι «θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να μην κάνουμε πρόβες, εννοώντας να αποφύγουμε τις εκδηλώσεις όλοι μας γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι διασπείρει τον ιό».

«Αν είμαστε συνεπείς θα κάνουμε ένα Πάσχα διαφορετικό από πέρσι, όχι όμως σαν πρόπερσι», επισήμανε.

Παυλάκης: Θα ανοίξουν τα σχολεία για να ξανακλείσουν;

Κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ» δήλωσε ο καθηγητής στο Mega.

«Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Ξέρω τι θα μας κοστίσει το άνοιγμα. Η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό της, και έχει και όλη την οικονομία. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025