Νίκος Τζανάκης
«Οι 200 θετικοί μαθητές, θα έδιναν 3.620 νέα κρούσματα σε 15 μέρες» υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας τη σημασία του self testing

Με αφορμή το άνοιγμα των Λυκείων της χώρας, χιλιάδες μαθητές εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, διενήργησαν χθες αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε 408 δυνητικά νοσούντες, που δεν προσήλθαν σήμερα στα σχολεία.

Αποφεύχθηκαν χιλιάδες κρούσματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, με τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt να είναι άνω του 1, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών μαθητών θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες.

«Διακόσιοι και παραπάνω μαθητές θετικοί μέχρι στιγμής, για τους οποίους πρέπει να δει κανείς ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιχνηλάτησής τους για να αποφανθεί. Ωστόσο, με αυτόν τον δείκτη θετικότητας που έχουμε τώρα, δηλαδή το 1,1, σε πέντε μέρες θα δίναν άλλα 220 κρούσματα την ημέρα για τις επόμενες 5 μέρες. Και την επόμενη μέρα μετά τις πέντε μέρες, θα είχαμε 240 ανά ημέρα και μετά 264 ημερησίως για ακόμη πέντε μέρες. Πολλαπλασιάστε δηλαδή με 1,1 κάθε 5 ημέρες. Αλλά κάθε μέρα» σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο iatropedia.

Self Tests: Η λύση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα «τρέξουν» τον δείκτη θετικότητας στον μαθητικό πληθυσμό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει διαμορφωθεί στο 0.27%, προκειμένου να διαμορφώσουν πιο σαφή εικόνα για την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων στην πανδημία.

«Έτσι κι αλλιώς σε δύο εβδομάδες θα κλείσουν πάλι τα σχολεία για Πάσχα. Ό,τι κι αν συμβεί στα σχολεία μετά θα “μαζευτεί”. Όμως εγώ δεν πιστεύω ότι με τη χρήση των self test κι αν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα έχουμε πολύ μεγάλη επίδραση στην πανδημία» αναφέρει ο κ. Τζανάκης, ο οποίος προσθέτει: «Ίσως έχουμε βρει το “κουμπί” να ανοίξουμε κι άλλες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας τα self test. Αυτό είναι το καλό» τονίζει.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι το μέτρο του self testing πρέπει να επεκταθεί ενώ δηλώνει πως τα σχολεία είναι ασφαλή «αφού οι υπόλοιποι που θα πάνε σχολείο, έχουν κάνει τεστ και δεν έχουν κορονοϊό. Αν έχουν σεβαστεί τους συμμαθητές τους και έχουν κάνει τεστ, τα παιδιά θα είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά είναι έξω και κάνουν του κεφαλιού τους. Καλύτερα να ελέγχουμε την όλη τους συμπεριφορά απέναντι στον ιό για να είναι πιο ασφαλή», καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παδα
Δήμος Αθηναίων και ΠΑΔΑ: Συνάντηση εφαλτήριο για ευρεία συνεργασία
Το ΠΑΔΑ αντιλαμβάνεται το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του παρόν και μέλλον ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο
Δήμος Αθηναίων και ΠΑΔΑ: Συνάντηση εφαλτήριο για ευρεία συνεργασία
dypa
ΔΥΠΑ: Στις 6-7 Ιουλίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας
Η διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης αφορά σε αποφοίτους που διαθέτουν βεβαίωση επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε, μετά την επιτυχή συμμετοχή τους,...
ΔΥΠΑ: Στις 6-7 Ιουλίου οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας