Τον Ιούνιο θα αναρτηθούν οι πίνακες για τους διορισμούς εκπαιδευτικών 2021, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Δ.Σ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τη Μεγάλη Πέμπτη.
Ο τέως αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Νίκος Φασφαλής, επισημαίνει ότι η κατανομή ανά κλάδο δεν έχει αποφασιστεί, ενώ αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr αναφέρουν ότι η ανάρτηση των πινάκων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, ομοσπονδίες και σωματεία των εκπαιδευτικών αντιδρούν, εκφράζοντας σοβαρές διαφωνίες, τόσο αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς όσο και με σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον κόσμο της εκπαίδευσης.
Αναμένεται η κατανομή στη γενική
Πριν λίγες ημέρες, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών που πρόκειται να καλυφθούν, κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση.
Σύμφωνα με την ίδια, έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική απόφαση της επιτροπής για την κίνηση των διαδικασιών πλήρωσης δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) θέσεων μόνιμων Εκπαιδευτικών, για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι ανωτέρω διορισμοί προβλέπεται να γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53 έως 62 του Κεφαλαίου Ε΄ του Ν. 4589/2019.
Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά και ότι έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές θέσεις.
Αντιδράσεις για τους 5.250 διορισμούς στον προϋπολογισμό το 2021
5.250 διορισμοί εκπαιδευτικών προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, όπως επισήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τη Μεγάλη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η ΟΛΜΕ έθεσε το ζήτημα της διενέργειας μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών άμεσα και σε μία φάση, με την υπουργό να επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 5.250 θέσεις. Όλα αυτά την ώρα που καταγράφεται πλήθος αποχωρήσεων εκπαιδευτικών, εν όψει νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος.
«Ο φετινός προϋπολογισμός αφορά 5.250 διορισμούς τη στιγμή που μόνο οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 8.000», σημειώνει μεταξύ άλλων η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας ότι «παρουσιάζονται ως επιτυχία ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με περισσότερα κενά».
Τι ακολουθεί το καλοκαίρι
Όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα:
- Μέσα στο Μάϊο να ακολουθήσουν συναντήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τους παράγοντες του Υπουργείου, προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή ποσοστά τόσο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, όσο και ανά ειδικότητα εκπαιδευτικών και να βγει η προκήρυξη των προσλήψεων.
- Τον Ιούνιο αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών πινάκων από το ΑΣΕΠ. Οι πίνακες έχουν ήδη καθυστερήσει και όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Κορδής μέχρι στιγμής, παρά τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και την κατάθεση επερωτήσεων και τροπολογιών στη Βουλή, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση εγείρει σοβαρές υπόνοιες για μη πραγματοποίησή τους.
- Εφόσον οι εξελίξεις ακολουθήσουν όντως αυτό το ρυθμό, τότε τον Αύγουστο πλέον μπορεί να έχουμε τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, που οδήγησαν εφέτος σε σχεδόν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό είναι και το πλέον πιθανό όχι μόνο γιατί οι διορισθέντες θα πρέπει να προετοιμαστούν, αλλά ιδίως γιατί αν η κ.Κεραμέως τις αφήσει για Σεπτέμβριο τότε το επόμενο σχολικό έτος θα ξεκινήσει κι αυτό "κολοβό", ενδεχόμενο καταστροφικό μετά και από το εφετινό "λουκέτο" στα σχολεία λόγω κορονοϊού.
Διορισμούς εκπαιδευτικών σε μία φάση ζητούν ομοσπονδίες και σωματεία
Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ προτείνει οι διορισμοί να γίνουν σε μια φάση, δηλαδή εφέτος και οι 10.500, καθώς τα κενά είναι ήδη πολλά περισσότερα ενώ οι αφυπηρετήσεις συνεχίζονται. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει από το υπουργείο δέσμευση ότι και τον επόμενο χρόνο θα γίνουν κάποιοι μόνιμοι διορισμοί, ανάλογα με την πορεία των αφυπηρετήσεων και τα κενά του επόμενου έτους.
Αν αυτό γίνει δεκτό, τότε η ΟΛΜΕ προτείνει στο πλαίσιο της ισονομίας η κατανομή των προσλήψεων ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι 50-50%, δεδομένου ότι ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες και στις δύο βαθμίδες. «Λόγω των αφυπηρετήσεων πχ, προέκυψαν εφέτος πολλά κενά σε Φιλόλογους», δηλώνει ενδεικτικά στο alfavita.gr ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ήδη οι δάσκαλοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται.
Μόνιμους διορισμούς έγκαιρα και σε μία φάση ζητά παράλληλα πλήθος σωματείων και φορέων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τι προτείνει η ΟΛΜΕ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Τέλος, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, προχώρησε σε 11 προτάσεις για τους διορισμούς, την επαναλειτουργία των σχολείων και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση