Στα θρανία τους επιστρέφουν οι μαθητές σταδιακά μετά το Πάσχα, καθώς ανοίγουν όλα τα σχολεία με self test.
Η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στις 25 για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο χωρίς να «πειραχτεί» ο Αύγουστος, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο «Πρώτο Θέμα».
Το υπουργείο Παιδείας περιμένει τις συστάσεις των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για πιθανό εμβολιασμό μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά.
Για τα κρούσματα στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «τα κρούσματα τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων μας κρατήθηκαν πολύ χαμηλά, με μόλις 1,5% των τμημάτων και 2,6% των σχολείων να αναστέλλουν τη λειτουργία τους».
Για τη θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από φέτος η υπουργός χαρακτηρίζει ως βαθιά προβληματική την πρακτική της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο υποψηφίων με βαθμό 1 και 2 στα 20. Επίσης, αναφέρθηκε στην εφαρμογή από φέτος ορίου φοίτησης στα Πανεπιστήμια, λέγοντας πως «η χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ ως προς τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον υποχρεωτικό χρόνο φοίτησης, που είναι πάνω από το 40% του συνόλου».
Όλες οι ημερομηνίες για τα σχολεία
Όπως αναφέρουν ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, έως τώρα έχουν οριστικοποιηθεί οι παρακάτω ημερομηνίες:
- Σχολεία:
- Άνοιγμα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 10 Μαΐου
- Πανελλαδικές εξετάσεις 2021:
- Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
- Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια
- Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
- Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια
Απαραίτητα τα self tests
Τα self-tests αποτελούν βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου.
Μάλιστα, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημαντικότερος παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων ήταν το «πολύτιμο εργαλείο» των self test το οποίο βοηθάει να εντοπίζονται φορείς του πιο νωρίς που είναι ασυμπτωματικοί.
«Αν δεν υπήρχε το self test θα υπήρχαν εκατοντάδες ασυμπτωματικοί φορείς και στα Λύκεια και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.
«H εισήγηση των ειδικών είναι τα self tests να γίνονται σε όλες τις βαθμίδες», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.
Η υπουργός Παιδείας, κατά τη συνάντηση με τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, επισήμανε τη σημασία των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, των self-test, καθώς και τη μείωση του δείκτη θετικότητας, παράγοντες που αποτελούν συνδυαστικά σημαντικά εργαλεία για τη επαναλειτουργία των σχολείων.
Απουσίες μαθητών που διαμένουν με άτομα ευπαθών ομάδων
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε διευκρινίσεις για τις απουσίες μαθητών που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς.
Σε σχετική εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα και την ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.
Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).
Δεύτερη χρονιά χωρίς ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.
«Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη», δήλωσε παράλληλα στον ΣΚΑΪ πριν λίγες ημέρες η κα Κεραμέως.
Πανελλήνιες 2021: Τα μέτρα προστασίας - Τι γίνεται εάν ένας μαθητής νοσήσει
Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida.gr, επισήμανε ότι τα αναλυτικά μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα ανακοινωθούν σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής των εξετάσεων.
Η ίδια διευκρίνισε ότι αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές που νοσούν βαριά και απαιτήθηκε η νοσηλεία τους, ειδικά της Γ' Λυκείου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη