Όλα δείχνουν ότι το νέο σχολικό έτος θα είναι μια πιστή επανάληψη του προηγούμενου, αφού η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά ακολουθεί το δρόμο των μηδενικών μέτρων για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Όπως και την περασμένη χρονιά, έτσι και φέτος η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει στους 15 τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες ούτε φυσικά να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
Αρνείται τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ακόμα παραπέρα ανακοινώθηκε προκλητικά η περικοπή των δαπανών σε προσωπικό στην καθαριότητα πράγμα που σημαίνει δραματικές μειώσεις καθαριστριών στα σχολεία! Είναι η όψη της ίδιας εγκληματικής πολιτικής που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας την υγεία του λαού εκτεθειμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία.
Η απόφαση της κυβέρνησης να στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στον εμβολιασμό και στα self test και να μην φέρει επιπρόσθετα μέτρα στα σχολεία, παρά μόνο να αυξήσει τις τιμωρητικές πρακτικές μέσω απουσιών κ.α. έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι γιατροί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ναι, να το πούμε καθαρά, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιβεβαίωσε αυτό που ήδη ήταν γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι δηλαδή δεν θα μειώσει τα παιδιά στα τμήματα ούτε και θα προσλάβει εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, δεν θα πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ευθύνη του ΕΟΔΥ κλπ. Με δύο λόγια αρνήθηκε για μια ακόμα φορά την ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.
Με δεδομένο ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και η παραλλαγή Δέλτα «καλπάζει» σε όλη τη χώρα, ειδικοί χτυπούν καμπανάκια για τους κινδύνους με τους οποίους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα παιδιά, εργαζόμενοι και συγγενείς.
Τις προηγούμενες μέρες ο παιδίατρος Μιχάλης Ανδρέου προειδοποίησε ότι σχεδόν το 30% των μαθητών θα κολλήσουν κορονοϊό από την επιστροφή τους στις αίθουσες.
«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού θα μολυνθεί» είπε ο κ. Ανδρέου και εξήγησε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκτίμησε ότι δύσκολα θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μετά τον Δεκέμβριο.
«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης από το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.
«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε και υπενθύμισε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο το άνοιγμα των σχολείων έφερε, έναν μήνα μετά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που παίρναμε πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα» σημείωσε.
Προβληματισμό εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν είναι όλα τα παιδιά εμβολιασμένα ενδέχεται να υπάρξουν συρροές κρουσμάτων, ενώ ζήτησε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.
«Αν ήταν όλα τα παιδιά εμβολιασμένα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα νοσήσουν ή θα νοσήσουν ήπια. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά παιδιά ανεμβολίαστα, όπως και μέλη στην οικογένειά τους, θα πρέπει να τηρηθούν μέτρα, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα εμβόλια θα κάνουν οι παιδίατροι, γιατί εκείνοι έχουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά και τους γονείς. Οι γονείς εμπιστεύονται πιο πολύ τον γιατρό τους, παρά κάποιον ανώνυμο υγειονομικό» σημείωσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση