Αντιμέτωπη με τις επιλογές της, που είναι βέβαια και επιλογές της κυβέρνησης, θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα η κ.Νίκη Κεραμέως: Είναι πολύ πιθανό όσο τα κρούσματα στα σχολεία αυξάνονται ενώ εκείνη και η κυβέρνηση έχουν προαποφασίσει να μην κλείνει κανένα τμήμα αν δεν ξεπεράσουν τα κρούσματα το 50% +1, να ξεσπάσει οργή και κύμα φυγής μαθητών από τις τάξεις, με συμφωνία των γονιών τους.
Η κ.Κεραμέως μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο προχτές και μάλιστα όχι από κάποιο αντιπολιτευόμενο μέσο αλλά από το Mega στο οποίο έδωσε συνέντευξη.
-Πιστεύετε πως αν σε μια τάξη εμφανιστεί ένα κρούσμα, οι γονείς θα περιμένουν να φτάσουν στο 50% για να κλείσει το Τμήμα; Τι θα κάνετε αν ξεσπάσει κύμα φυγής των παιδιών από τις τάξεις; τη ρώτησαν.
Εκείνη περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει πληθώρα τόσο εργαστηριακών όσο και αυτοδιαγνωστικών τεστ: «Εφαρμόζουμε αυξημένα τεστ, και εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, όλα αυτά δωρεάν. Σε περίπτωση κρούσματος, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να κάνουν από 4 έως και 7 τεστ την εβδομάδα».
"Θα έστελνα τα παιδιά μου"
Τόνισε μάλιστα ότι η ίδια θα έστελνε το παιδί της στην τάξη με περισσότερα από ένα κρούσματα, καθώς εκεί είναι πιο ασφαλές.
«Πού είναι πιο ασφαλή τα παιδιά μας; Πού θέλουμε τα παιδιά μας, εκεί όπου εφαρμόζονται οι έλεγχοι ή σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχουν έλεγχοι; Επενδύουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση». Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της μάλιστα, έκανε ένα λογικό άλμα προς... το παράλογο. Είπε ότι αν τα παιδιά δεν είναι στο σχολείο, θα είναι με φίλους ή σε πλατείες, όπου δεν υπάρχει έλεγχος. Λες και αν τα παιδιά είναι στο σχολείο, δεν θα πανε σε πλατείες και δε θα παίξουν με φίλους μετά, όσο δεν έχουμε καθολικό λοκ ντάουν. Και δε θα διασπείρουν συνεπώς ακόμα περισσότερο την ασθένεια...
Αν όλα αυτά δεν ακούγονται όμορφα ούτε καν στη θεωρία, φανταστείτε λίγο την πράξη. Μόνο χθες και μόνο στα σχολεία της Κρήτης καταγράφηκαν συνολικά 25 από τα 110 νέα κρούσματα της Τετάρτης, 22 παιδιά και 3 εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ηρακλείου (Δευτεροβάθμια) εντοπίστηκαν έξι κρούσματα ενώ αντιστοίχως από 3 στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και ένα στο Λασίθι. Στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (Πρωτοβάθμια) στο Ηράκλειο και στα Χανιά παρουσιάστηκαν από 3 κρούσματα ενώ στο Ρέθυμνο δύο και στο Λασίθι ένα. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μάλιστα, αποκάλυψε πως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 710 μαθητές. Συνολικά, το 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορά πλέον ανήλικους σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΔΥ. Προχτές τα 805 από τα 2.919 συνολικά κρούσματα αφορούσαν ανήλικους 0 - 17 ετών. Παρόλα αυτά, μέχρι και χθες στην σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου λοιπόν, https://www.minedu.gov.gr/covid19-schools.html δεν είχε γίνει καμιά καταγραφή κλειστού Τμήματος η σχολείου. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ Αρκουμανέας χθες, μίλησε μεν για ύφεση της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε ότι κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δήλωσε ότι στις ηλικίες απο 0-17 ετών εντοπίζεται το 20-25% των νέων κρουσμάτων. Επιπλέον χτες, o καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αποκάλυψε ότι έχουμε και τρεις θανάτους μικρών παιδιών: «Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορονοϊό", είπε.
Στην πράξη
Στην πράξη λοιπόν, η κ.Κεραμέως το μόνο "όπλο" που έχει (και το έχει δηλώσει) για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κύματος φυγής από τις τάξεις των κρουσμάτων, είναι οι...απειλές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε ανύποπτο χρόνο απείλησε τους γονείς με απουσίες στα παιδιά τους, αν τυχόν "φοβηθούν" να τα στείλουν σε τάξεις όπου έχουν προκύψει κρούσματα, αλλά όχι τόσα ώστε να κλείσουν...
«Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια να φοβίσει τους γονείς και τους μαθητές με όπλο τις απουσίες, ώστε ακόμα κι αν ένα τμήμα εμφανίσει κρούσματα λιγότερα από το 50%+1 (οπότε δεν θα κλείσει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της που αμφισβητούν ήδη αρκετοί λοιμοξιωλόγοι) να μην σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο...
«Θα επανεκτιμηθούν μέτρα αν δούμε προβλήματα»
Εντούτοις, οι ειδικοί, όπως ο Χαρ.Γώγος, ανησυχούν και το εκφράζουν. Ο κ.Γώγος χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», είπε. Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία. Όπως ανέφερε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμονωμένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπτωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», είπε
Πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι κανείς, ούτε οι γονείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση δε θέλουν να ξανακλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψουμε στην ατελέσφορη τηλεκπαίδευση. Όμως αυτό είναι ένα πράγμα, κι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν σε υπερμετάδοση αντι σε περιορισμό της νόσου.
Πράγματι, μέτρα όπως οι...διαγραμμίσεις στα προαύλια, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το πρόβλημα. Αλλά η κ.Κεραμέως και η κυβέρνηση, επιμένουν ότι τα ουσιαστικά μέτρα που ζητούν όσοι αντιλαμβάνονται τις συνθήκες στα σχολεία (κοντέινερ, παλιά ακατάλληλα κτήρια, πολλά παιδιά στις τάξεις, κλπ) δεν είναι δυνατόν να ληφθούν.
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τον μικρότερο μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που θα προέκυπταν αν τα τμήματα «έσπαγαν» σε πρωινά και απογευματινά.
«Ο γονιός πότε θα δουλέψει; Τι θα κάνει το παιδί τις υπόλοιπες ώρες;», αναρωτήθηκε και σημείωσε πως αυτό απαιτεί και περίπου 90.000 νέες αίθουσες που δεν υπάρχουν. «Αν μπορούσαμε θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία, όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», επισήμανε η κ. Κεραμέως. Για το αραίωμα των τάξεων που ζητούν οι εκπαιδευτικοί δεν είπε κάτι, αλλά -λογικά- ανάλογη απάντηση θα έδινε
Αφού έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν, κι εφόσον η κυβέρνηση μπορεί να βρίσκει χρήματα για την εκκλησία, την αστυνομία, τα ΜΜΕ, κλπ, αλλά όχι για τα σχολεία, ας ελπίσουμε για το καλό όλων να μη χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με μια κακή εκδοχή της πραγματικότητας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση