Η βιομιμητική έχει ξεκινήσει να εισάγεται σταδιακά στα σχολεία με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για έννοιες όπως, βιομίμηση, βιώσιμη ανάπτυξη, λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση κ.α.
Η βιομιμητική αποτελεί τη διαδικασία μεταφοράς προτύπων από το βιολογικό στο μηχανικό ανάλογο και περιλαμβάνει τη δημιουργία υλικών, μετά από μελέτη και προσομοίωση των βιολογικών συστημάτων (υλικό Sharksin, ως υλικό στολών κολύμβησης εμπνευσμένο από τους καρχαρίες, υλικό Geckskin που χρησιμοποιείται ως αναρριχητικό βοήθημα εμπνευσμένο από τις σαύρες κ.α.).
Αν και το ανερχόμενο αυτό επιστημονικό πεδίο έχει ως στόχο να προσομοιάσει το εργαστήρι της φύσης σε ένα ανθρώπινο εργαστήριο στο τομέα των υλικών, η φύση ανέκαθεν αποτελούσε για τον άνθρωπο το πεδίο παρατήρησης για την κατανόηση του περιβάλλοντος του.
Ο συγκεκριμένος όρος (biomimicry) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1997, ο πρώτος όμως που έκανε τα πιο αξιόλογα πειράματα στον τομέα αυτόν δεν είναι άλλος από τον πολυμαθή Leonardo Da Vinci. Για πολλούς αιώνες ο άνθρωπος προσπαθούσε να πετάξει χρησιμοποιώντας την μυική του δύναμη και ο Da Vinci αποτέλεσε τον πρώτο που κατασκεύασε, τον 15ο αιώνα, πτητική συσκευή με βάση τον τρόπο πτήσης των πουλιών. Η πτητική του μηχανή θα κινούνταν με τη βοήθεια της μυικής δύναμης του ανθρώπου, αλλά δεν είχε επιτυχία στον αέρα.
Τον 17ο αιώνα, ο Ιταλός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσιολόγος Giovanni Alfonso Borelli έδωσε μια σημαντική απάντηση στην αποτυχία του Da Vinci. O γεννημένος σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου 1608 Borelli, απέδειξε θεωρητικά ότι είναι αδύνατη η πτήση του ανθρώπου με χρήση μόνο της μυικής του δύναμης καθώς, προκειμένου να πετάξει αυτόνομα, θα έπρεπε να διαθέτει πολλαπλάσιο μυικό όγκο. Από τότε όλες οι προσπάθειες αφορούσαν την κατασκευή πτητικών συσκευών με χρήση κινητήρα, με αρχή βέβαια την ατμοκίνητη συσκευή του 19ου αιώνα.
Ο Borelli ωστόσο υπήρξε ο ιδρυτής της λεγόμενης "βιο-μηχανικής" σχολής, που μελετούσε τη δομή και τη λειτουργία των βιολογικών συστημάτων (ανθρώπων, ζώων, φυτών, οργάνων, κυττάρων) και πιο συγκεκριμένα της κίνησης και της δομής τους, μέσω των μεθόδων της μηχανικής.
Τα πεδία εφαρμογών της βιομηχανικής είναι τεράστια, όπως η κινησιολογία, η μυοσκελετική και ορθοπεδική βιομηχανική, η εργονομία, η αθλητική βιομηχανική, η βιομηχανική τραυματισμών κ.α. Ήταν και ο πρώτος που δημοσίευσε το 1680 την σύσταση ενός σχεδόν ολόκληρου του εξοπλισμού κατάδυσης (κώδωνα, υποβρύχιο, καταδυτική συσκευή κ.λ.π.).
Ο Borelli θεωρείται τέλος ο πατέρας της βιοφυσικής, η οποία εφαρμόζει τους νόμους της φυσικής στην μελέτη της κίνησης των ζώων, αλλά και αυτός που ξεκίνησε τις εφαρμογές των τεχνικών μελών για πρώτη φορά.
Θανάσης Κοπάδης
Μαθηματικός - Συγγραφέας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη