Αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα σχολεία που θα αφορούν τη συχνότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και την χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες. Οι αλλαγές στα μέτρα γίνονται στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών βρίσκεται το θέμα μείωσης των self test στα σχολεία και πιο συγκεκριμένα συζητείται η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα, αντί για δύο που πραγματοποιούνται έως τώρα.
Παρόλο που δεν αναμένεται να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από την επιτροπή Λοιμωξιολόγων μέχρι την 1η Απριλίου, όπως όλα δείχνουν τα self test θα μειωθούν πράγματι σε ένα την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες την μείωση των self test στα σχολεία.
«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε το testing πιο στοχευμένο», όπως είπε και συμπλήρωσε πως «οι οδηγίες οι οποίες δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων συζητείται την εβδομάδα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35.275 σε μαθητές 4 έως 18 ετών.
Πότε θα «πετάξουν» τις μάσκες οι μαθητές
Προς κατάργηση του μέτρου της χρήσης μάσκας στα σχολεία φαίνεται να κινούνται τόσο οι Λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση. Την αρχή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας πως «σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης» και στην συνέχεια ακολούθησαν επιστήμονες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Σημειώνεται πως η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Μαρία Τσολιά εξέφρασε κατά την ομιλία της στην εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού, που διοργανώνεται από την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ, την επιθυμία της επιτροπής για την διακοπή της χρήσης μάσκας στα σχολεία.
«Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θέλει να ελευθερώσει τα παιδιά από τη χρήση της μάσκας και θα το κάνουμε σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας», όπως είπε και συμπλήρωσε πως παρά την πρόθεσή τους, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει νωρίτερα από το φθινόπωρο.
Παράλληλα, στις ίδιες δηλώσεις κινείται και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας πως «Όλα συζητιούνται όπως εξελίσσονται τα μέτρα για την ώρα όμως δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση».
Η χρήση μάσκας στα σχολεία μείωσε τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Τη στιγμή που τίθεται θέμα για το πόσο σύντομα οι μαθητές θα απαλλαχτούν από τις μάσκες, μια έρευνα του ΕΚΠΑ επιβεβαιώνει τον καθοριστικό της ρόλο μέσα στις τάξεις, καθώς μείωσε τα κρούσματα κατά την περίοδο του κύματος Δέλτα του κορονοϊού.
Αναλυτικότερα, τα σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας, με βάση τα αποτελέσματα μίας μελέτης που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157000 άτομα προσωπικού σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health).
Οι ερευνητές περιέγραψαν ότι για κάθε 100 περιπτώσεις που προήλθαν από την κοινότητα, περιγράφηκαν 7,3 περιπτώσεις που προήλθαν από το σχολείο σε σχολεία που ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και 26,4 περιπτώσεις σε σχολεία που ήταν προαιρετική η μάσκα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προαιρετική χρήση μάσκας αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο ενδοσχολικής μετάδοσης.
Η μελέτη αφορά δεδομένα από 26 Ιουλίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν την επέλαση του στελέχους όμικρον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση