Μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου τα σχολεία ανοίγουν για τους εκπαιδευτικούς και την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν για τους μαθητές) και η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο για δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που κάνουν αυτές τις μέρες τις αιτήσεις πρόσληψης (μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου) και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν ούτε πόσοι θα προσληφθούν ούτε σε ποιο μέρος θα υπηρετήσουν.
Αν προστεθούν στην παραπάνω αγωνία τα άγχη της ακρίβειας, της στέγασης με τα ενοίκια φωτιά, του κόστους για τις μετακομίσεις, και του κουτσουρεμένου μισθού τους που θα αργήσει να έρθει (τον Οκτώβριο) δημιουργείται μια αβάσταχτη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.
Την ίδια ώρα ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι υποσχετικών καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι περίφημες δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου ότι όλα είναι έτοιμα και δεν θα υπάρχει ούτε ένα κενό στα σχολεία.
«Τα βιβλία είναι όλα εκεί. Ήδη από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Γυμνάσια και Λύκεια τα βιβλία είναι ήδη εκεί σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα νησιά , σε όλα τα βουνά της χώρας μας.…Τα κενά που έχουν εντοπιστεί… και θα καλυφθούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές». Αυτό είπε την Τρίτη μιλώντας στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Είναι φανερό: Για τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, εδώ και πολλά πολλά χρόνια, οι ημερομηνίες του σχολικού έτους, έναρξη, λήξη, εξετάσεις κ.λπ., έχουν αποκτήσει μια τυπικότητα. Και σε αυτό, το υπουργείο Παιδείας μοιάζει με εταιρεία τρένων που το μόνο που την ενδιαφέρει, για την έξωθεν καλή μαρτυρία, είναι να έχει ένα καλό διαφημιστικό προσπέκτους με βεβαιότητες και σιγουριές. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Ωστόσο το καυτό ζήτημα σε όσα δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας δεν είναι αυτό, καθώς σε παρόμοιες εξαγγελίες του τύπου «τα σχολεία είναι πανέτοιμα», στην «εκπαιδευτική ιστορία» είναι άφθονες και η εμπειρία μεγάλη καθώς κάθε χρόνο αναπνέουμε τα αποκαΐδια των υποσχετικών.
Το σημαντικό ζήτημα που αναστάτωσε τους δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς είναι ο αριθμός των κενών που «ελαφρά τη καρδία» ανακοίνωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας ότι «τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000».
Προφανώς σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «κόφτης - εξοικονομώ» του υπ. Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα υπάρχει η πληροφορία ότι οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης μειώνουν τον αριθμό των κενών στην Παράλληλη Στήριξη, εκεί δηλαδή, που οι μαθητές με ειδικές ανάγκες έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο αντίξοες καταστάσεις.
Και να γιατί:
Όπως είναι γνωστό φέτος διορίστηκαν μόνιμα 3.700 εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αντίστοιχος ήταν περίπου και ο αριθμός των μονίμων εκπαιδευτικών που παραιτήθηκε φέτος λόγω συνταξιοδότησης.
Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι το σχολικό έτος 2022-2023 (αυτό που μας πέρασε δηλαδή) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 48.176 προσλήψεις αναπληρωτών στην επικράτεια (στην πραγματικότητα περίπου 47.000 καθώς αρκετοί παραιτήθηκαν). Δηλαδή υπάρχουν 47.000 λειτουργικά και οργανικά κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα κενά αυτά είναι περίπου σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς και τις προηγούμενες χρονιές προσλαμβάνονται σταθερά 40-50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Συγκεκριμένα το σχολικό έτος 2022/23, έχουν προσληφθεί 25.213 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης, 14.738 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 8.225 μέλη ΕΕΠΕΒΠ.
Ειδικότερα, στα ΣΜΕΑ/ΤΕ έχουν προσληφθεί 4.950 αναπληρωτές (1.478 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης, 1.312 εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης και 2.160 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ) ενώ ο αριθμός των προσλήψεων στα ΚΕΔΑΣΥ ανέρχεται σε 1.132 (εκ των οποίων 182 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης, 146 εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης και 804 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ).
Για το πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης έχουν πραγματοποιηθεί 15.292 προσλήψεις αναπληρωτών (9.753 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης, 1.871 εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης και 3.668 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ).
Και για να μην ξεχνιόμαστε
Το νυν και το προηγούμενο επιτελείο του υπουργείου Παιδείας σε κάθε ευκαιρία δεν ξεχνούσε να σημειώσει ότι στην περίοδο 2020-2023 διορίστηκαν πάνω από 28.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Αυτό που ξεχνούσε ήταν ότι η προηγούμενη 10ετής πολιτική της αδιοριστίας δημιούργησε μαύρη τρύπα δεκάδων χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών. Μια πραγματικά μαύρη τρύπα παρ' όλο που στη μνημονιακή περίοδο εφαρμόστηκαν διάφοροι κόφτες για τον περιορισμό προσωπικού (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, κατάργηση υπευθύνων βιβλιοθηκών, κατάργηση μείωσης ωραρίου υπευθύνων Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, αύξηση μαθητών ανά τμήμα κ.λπ.).
Παράλληλα θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί «αποτελεί στρέβλωση» και ότι οι αναπληρωτές, θα «ενεργοποιούνται» μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη.
Λέτε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πήρε σοβαρά τη δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας και να βρήκε τρόπο να την υλοποιήσει εξαφανίζοντας δια μαγείας 15.000 αναπληρωτές;
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη