Γονείς, δάσκαλοι, προπονητές και άλλοι ενήλικες που φωνάζουν, υποτιμούν ή απειλούν λεκτικά τα παιδιά μπορεί να προκαλούν την ίδια βλάβη για την ανάπτυξή τους όσο η σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Abuse & Neglect, εξέτασε 166 προηγούμενες έρευνες προκειμένου να καταλήξει σε μια λεπτομερή ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για το θέμα.
Οι συγγραφείς ζήτησαν να αποδοθεί στην παιδική λεκτική κακοποίηση η δική της κατηγορία κακοποίησης για να διευκολυνθεί η πρόληψη.
Η παιδική κακοποίηση ταξινομείται επί του παρόντος σε τέσσερις κατηγορίες — σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση, μέρος της οποίας είναι η λεκτική κακοποίηση, και παραμέληση — και αυτή η μελέτη μπορεί να δώσει πληροφορίες για στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.
Σε αντίθεση με άλλες μορφές συναισθηματικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της αδιαφορίας, της σιωπηλής μεταχείρισης και της μαρτυρίας σε ενδοοικογενειακή βία, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη λεκτική κακοποίηση ως πιο «φανερή» και είπαν ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Με εντολή του Words Matter (Οι λέξεις μετράνε) – μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των παιδιών με τον τερματισμό της λεκτικής κακοποίησης – η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wingate στη Βόρεια Καρολίνα και στο University College του Λονδίνου.
«Η λεκτική κακοποίηση των παιδιών πρέπει άμεσα να αναγνωριστεί ως υποτύπος κακοποίησης λόγω των ισόβιων αρνητικών συνεπειών», δήλωσε η καθηγήτρια Shanta Dube, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Wingate.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε τον αντίκτυπο της λεκτικής βίας από ενήλικες, όπως γονείς, δάσκαλοι και προπονητές, αναφέρε ότι οι μόνιμες επιπτώσεις της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία μπορεί να εκδηλωθούν ως ψυχική δυσφορία, όπως κατάθλιψη και θυμός με εξωτερίκευση συμπτωμάτων, όπως η διάπραξη εγκλημάτων, η χρήση ουσιών ή η διάπραξη κατάχρησης αλλά και με επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως η ανάπτυξη παχυσαρκίας ή πνευμονικής νόσου.
Η Jessica Bondy, η ιδρύτρια του Words Matter, τόνισε τη σημασία της κατανόησης «της πραγματικής κλίμακας και του αντίκτυπου της λεκτικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία».
«Όλοι οι ενήλικες εκνευρίζονται μερικές φορές και λένε πράγματα ακούσια», είπε. «Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να βρούμε τρόπους ώστε να αναγνωρίσουμε αυτές τις ενέργειες και να τερματίσουμε τη λεκτική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας από ενήλικες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ανθίσουν».
Αυτή η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να συμβεί μια δυνητικά σημαντική «αλλαγή στην παιδική κακοποίηση», καθώς η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία έχει αυξηθεί ενώ η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2014 και τέσσερις άλλες εργασίες που αναφέρονται στο νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης «ανάγκη για συνέπεια» στον ορισμό της λεκτικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, έτσι ώστε «ο αντίκτυπός της να μπορούν να μετρηθεί κατάλληλα και να αναπτυχθούν παρεμβάσεις».
Η οργάνωση Words Matter ενθαρρύνει τους ενήλικες να αποφεύγουν τις φωνές, τις προσβολές ή τις αποδοκιμασίες όταν μιλούν με παιδιά, καθώς και να σκέφτονται πριν μιλήσουν και να αφιερώσουν χρόνο για να επιδιορθώσουν τη σχέση με το παιδί μετά από κάτι που έχει ειπωθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση