Παράξενα πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο δίκτυο «Πράξη», το οποίο αποτελεί μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και απασχολεί περισσότερα από 30 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης από διαφορετικούς κλάδους και επιστημονικά πεδία.
Σύμφωνα με αναφορές που έφτασαν στο alfavita.gr , πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε αιφνιδιαστικά ένα μη επίσημο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι ερευνητές, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί ούτε το πώς θα χρησιμοποιηθεί
Απόσπασμα από την αρχική σελίδα:
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του συλλόγου των εργαζομένων στο ΙΤΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην το συμπληρώσουν καθώς η διαδικασία ήταν παράτυπη. «Η αξιολόγηση, αν και όταν γίνει, θα γίνει με ξεκάθαρους όρους και στόχους οι οποίοι θα είναι ενιαίοι για το όλο το το ΙΤΕ, θα είναι εγκεκριμένοι από το ΔΣ του ΙΤΕ και φυσικά θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΙΤΕ, όπως άλλωστε αναφέρει και ο εσωτερικός κανονισμός. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, είναι μη αποδεκτή. Ζητάμε από τους εργαζόμενους να μην συμπληρώσουν το εν λόγω δελτίο» κατέληγε το email που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τον ΣΕΙΤΕ.
«Το ερωτηματολόγιο είχε ως κύριο γνώμονα τον εντοπισμό πιθανών αναγκών εκπαίδευσης του προσωπικού και την βελτίωση αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα στελέχη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ», υποστήριξε εκ των υστέρων η διεύθυνση αποσύροντας το ερωτηματολόγιο.
Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις όπως:
-αν οι εργαζόμενοι κρίνουν πως είναι συνεπείς με τις αρμοδιότητές τους και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρούν,
-αν κρίνουν πως είναι σε θέση να υλοποιούν την εργασία τους,
-εάν έχουν ικανότητα επίλυσης σύνθετων επαγγελματικών προβλημάτων κλπ.
Οι απαντήσεις τους θα κρίνονταν από τον διευθυντή, ο οποίος θα αξιολογούσε την απάντηση του εργαζόμενου...
Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναφορές, τον τελευταίο καιρό η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους είναι τόσο μεγάλη ώστε πολλά από τα στελέχη που προσλαμβάνονται, αναζητούν σύντομα άλλη εργασία και αποχωρούν. Τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει έμπειρα στελέχη τα οποία ήταν και επικεφαλής τομέων δράσης, ενώ αποχωρούν ακόμα και στελέχη που δεν έχουν καν κλείσει ένα χρόνο εργασίας. Οι αναφορές για εργασιακή ανασφάλεια είναι αρκετές.
Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι που έχουν μείνει στην «Πράξη», διαμαρτύρονται πως τους ανατίθενται και τους αφαιρούνται καθήκοντα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ενώ διαρκώς υποτιμώνται οι ικανότητές τους. Παράλληλα, ακόμα και όσοι εργάζονται πάνω από 6 μήνες εκεί συχνά αναζητούν αλλού εργασία. Και πρόκειται για στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενώ πάνω από τους μισούς έχουν διδακτορικό. Έμπειρα στελέχη με πολλές επαγγελματικές επιτυχίες έχουν φύγει από την «Πράξη», ενώ οι αγγελίες για εργασία είναι συνεχόμενες, αφού και νέα στελέχη που προσλαμβάνονται μετά από λίγους μήνες αναζητούν άλλη εργασία. Αναφέρουν ότι οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει γνωστές την αγορά και δεν γίνονται πολλές αιτήσεις, με αποτέλεσμα οι αγγελίες εργασίας να παίρνουν παρατάσεις μέχρι να βρεθεί κατάλληλος εργαζόμενος.
Παραδείγματα αγγελιών που πήραν παράταση:
https://praxinetwork.gr/paratasi-aitiseon-gia-thesi-symvoulou-epicheiriseon-stin-athina-2/
https://praxinetwork.gr/thesi-symvoulou-epicheiriseon-stin-athina-aitiseis-eos-21-11/
https://praxinetwork.gr/paratasi-aitiseon-thesi-symvoulou-epicheiriseon-stin-athina/
https://praxinetwork.gr/paratasi-aitiseon-gia-thesi-symvoulou-epicheiriseon-stin-athina/
https://praxinetwork.gr/thesis-dioikitikis-ypostirixis-sto-irakleio-kritis/
https://praxinetwork.gr/eos-21-8-i-paratasi-gia-symvoulous-metaforas-technologias/
Οι αναφορές για εργασιακή ανασφάλεια είναι ΄έντονες και υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οξύνεται, αλλά δε δείχνει να επιλύεται. Δεδομένου ότι δε μπορούν να ελεγχθούν περαιτέρω δημοσιογραφικά, ίσως ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης θα ήταν χρήσιμο να διερευνήσει το κλίμα που περιγράφεται ώστε να παραμείνει το ΙΤΕ και οι μονάδες του Κέντρο Αριστείας και στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ξεκίνησε τη δράση του το 1991 ως πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Έκτοτε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ από το 1998 αποτελεί επίσημο φορέα πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης αναφορικά με τα προγράμματα πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνοντας το ρόλο του Εθνικού Σημείου Επαφής (National Contact Point – NCP).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση