Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής τονίζει τα θετικά της γυμναστικής.
Όπως τονίζεται, τα οφέλη είναι ευρέως αναγνωρισμένα και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων, όχι μόνο της σωματικής και ψυχικής υγείας.
«Συσωρευτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι μια σημαντική μείωση στα γενικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας εμφανίζεται στην πρώιμη εφηβεία και το εύρημα αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθότι είναι γνωστό ότι οι συνήθειες σωματικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκαν κατά την παιδική ηλικία διατηρούνται κατά τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, με απώτερο σκοπό τη δια βίου άσκηση», τονίζεται.
Ξεκάθαρο είναι πλέον ότι η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, ενώ «η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική διέγερση και μείωση της πλήξης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση και προσοχή».
Τέλος, αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής αναμένουν «το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και τις σχετικές ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες της χωροθέτησης των Σχολείων, των αθλημάτων που θα επιλεγούν, του προγράμματος σπουδών, των υποδομών μετακίνησης, στέγασης και φοίτησης, των κριτηρίων επιλογής των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, για τη φοίτηση και τη διδασκαλία αντίστοιχα, στα Αθλητικά Σχολεία.».
Η ανακοίνωση
«Τα οφέλη της σωματικής άσκησης κατά την παιδική ηλικία είναι ευρέως αναγνωρισμένα και καλύπτουν πολλούς τομείς, όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι κρίσιμες περίοδοι για την απόκτηση υγιεινών τρόπων ζωής και το σχολικό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πεδίο για μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, υπάρχει μια παγκόσμια τάση για περικοπές στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Συσωρευτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι μια σημαντική μείωση στα γενικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας εμφανίζεται στην πρώιμη εφηβεία και το εύρημα αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθότι είναι γνωστό ότι οι συνήθειες σωματικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκαν κατά την παιδική ηλικία διατηρούνται κατά τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, με απώτερο σκοπό τη δια βίου άσκηση (CDC, 2010).
Μελέτες που ασχολούνται με τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των ακαδημαϊκών επιδόσεων σε παιδιά και εφήβους, αποκαλύπτουν ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται θετικά με την ακαδημαϊκή επίδοση (Käll et al., 2014). Η βιβλιογραφία υποδηλώνει περαιτέρω ότι ο επιπλέον χρόνος για τη σωματική δραστηριότητα στο σχολείο δεν είναι πιθανό να εμποδίσει την ακαδημαϊκή θεωρία της μάθησης, η οποία θεωρία προτείνει ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα διεγείρει τον εγκέφαλο με θετικό τρόπο, δεδομένου ότι διεγείρει άμεσες χημικές αλλαγές που αυξάνουν την προσοχή και ενισχύουν τη γνωστική απόδοση (Cotman et al., 2007).Τα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η φυσική κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν θετικά σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρουν τη γνωστική λειτουργία των παιδιών, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για την ενίσχυση της σχολικής σωματικής δραστηριότητας (Mullender‐Wijnsma et al., 2015).
Η σωματική δραστηριότητα, μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική υγεία δεδομένου ότι σχετίζεται με δείκτες ψυχοκοινωνικής ευεξίας, όπως η σωματική αυτό-αντίληψη, αυτό- αποτελεσματικότητα και αυτοεκτίμηση στα παιδιά, ανακουφίζοντας από το στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη σχολική επίδοση (Salmon et al., 2009). Επιπλέον η χαρά, η συναναστροφή και η συντροφικότητα που προκύπτουν μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής επηρεάζουν με τη σειρά τους και τη διάθεση και άνεση των μαθητών με τις σχολικές εργασίες. Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική διέγερση και μείωση της πλήξης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση και προσοχή (Haerens et al., 2008).
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Φυσική Αγωγή και τα οργανωμένα αθλήματα σε καθορισμένα πλαίσια μειώνεται. Από ακαδημαϊκές μελέτες προκύπτει ότι η μείωση των ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία επηρεάζει αρνητικά τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών (Dollman et al., 2005). Είναι σημαντικό να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα των παιδιών, με απώτερο σκοπό την μείωση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραματικά (Wang, Lobstein, 2006). Επιστημονικές μελέτες καθιστούν σαφές ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην πρόληψη της αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος και στη βελτίωση της συνολικής υγείας, καθώς επίσης και στη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων (Ploughman, 2008).
Το σχολικό περιβάλλον, είναι επομένως ένας από τους πιο σημαντικούς αρωγούς για τη δημιουργία υγιεινών συνηθειών ζωής και την πρόληψη της καλής υγείας μέσω της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας. Για ορισμένα παιδιά το σχολείο μπορεί να είναι το μόνο μέρος όπου συμμετέχουν σε οποιοδήποτε είδος χαρούμενης σωματικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, το εκπαιδευτικό σύστημα και η Πολιτεία πρέπει να παρέχει ίσες ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους για να είναι σωματικά δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα και η ακαδημαϊκή επίδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό έχει σαφείς επιπτώσεις στους υπεύθυνους πολιτικής χάραξης (Rasberry et al., 2011).
Η Πολιτική Ηγεσία και τα σχολεία θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα προγράμματα Φυσικής Αγωγής και σωματικής άσκησης, όχι μόνο για τη βελτίωση της υγείας των μαθητών, αλλά και για την αύξηση των ακαδημαϊκών τους επιτευγμάτων. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η ίδρυση των Αθλητικών Σχολείων και η αύξηση κατά μία ώρα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις τάξεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αναμένουμε την ανακοίνωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή της ωριαίας αύξησης στην πράξη.
Αντίστοιχα, αναμένουμε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και τις σχετικές ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες της χωροθέτησης των Σχολείων, των αθλημάτων που θα επιλεγούν, του προγράμματος σπουδών, των υποδομών μετακίνησης, στέγασης και φοίτησης, των κριτηρίων επιλογής των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, για τη φοίτηση και τη διδασκαλία αντίστοιχα, στα Αθλητικά Σχολεία. Επομένως χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Πολιτική Ηγεσία, για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες στο επόμενο σχολικό έτος και να μη μείνουν έωλες εξαγγελίες σαν την είσοδο της Φυσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία…»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση