mitso-pierakakis
Στην κυβέρνηση τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν, δεν εξελίσσονται βάση προγράμματος. Θυμίζουμε ότι στην εβδομαδιαία χριστουγεννιάτικη ανάρτηση – επισκόπηση των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για «το εμβληματικό νομοσχέδιο» που «θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές» και «μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Νέα μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στην Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις διατρανώνοντας την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μπαίνουν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Πιερρακάκης-Μητσοτάκης

Στην κυβέρνηση τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν, δεν εξελίσσονται βάση προγράμματος. Θυμίζουμε ότι στην εβδομαδιαία χριστουγεννιάτικη ανάρτηση – επισκόπηση των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για «το εμβληματικό νομοσχέδιο» που «θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές» και «μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Φοιτητές: Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη- Κλιμάκωση του αγώνα στις σχολές

Ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας ανακοινώνει πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια και σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα που όλοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Επίσης, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους του συλλόγου ΔΕΠ και των συλλόγων εργαζομένων στα ΑΕΙ, ενώ θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 12:00 στο Πάρκο Ελευθερίας ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

athina_fitites

Η ανακοίνωση

«Χαιρετίζουμε τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό βροντοφώναξαν "ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές! – Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!".

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας.

Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!

Οι φοιτητές εναντιώνονται μαζικά, οι μαθητές με εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και μαζικές πορείες εναντιώνονται επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωση της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης εκατοντάδες σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Το νομοσχέδιο το υποστηρίζουν ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.

Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το επιτρέψουμε!

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Τη στιγμή που αυξάνεται το κύμα οργής και αντιδράσεων κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα (με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε σχολές), η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνουν όχι μόνο οι καταληψίες, αλλά και οι πρυτανικές αρχές.

Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει τον αγώνα των φοιτητών, προσπάθεια που έπεσε στο κενό. 

Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

sillalitirio

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα την έρευνα του, καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο ορίζει ότι η  εξεταστική των φοιτητών  «μπορεί  να πραγματοποιηθεί με ψηφιακά μέσα». 

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί ο ωμός εκβιασμός στον οποίο προχώρησε ο υπουργός Υγείας προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εάν δεν προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας των εξετάσεων στις σχολές.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν οι πρυτάνεις δεν δείξουν κανένα ενδιαφέρον για να προχωρήσει η πανεπιστημιακή ζωή».

 

Η ΔΑΠ πιέζει

Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική έστειλε επιστολή  προς το υπουργείο Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη «προκειμένου να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα».  

Καταγγέλλει πως εικόνες που αντικρίζει σε Γενικές Συνελεύσεις «μας γυρίζουν χρόνια πίσω» καθώς επικρατεί «φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις».

Σημειώνει πως «για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024» και καλεί  «την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική,  ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις».

δπθ

Ομόφωνο ψήφισμα ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης κόλαφος για τον Πιερρακάκη και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και οι σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού που ουσιαστικά προαναγγέλλουν την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος σηματοδοτούν μία τομή. Οι Συνταγματικές παρεκκλίσεις έχουν μόνο αρχή, άπαξ και αυτή γίνει, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το πόσες άλλες παρεκκλίσεις θα ακολουθήσουν.

Με δημαγωγικές, κενού περιεχομένου και ρεαλιστικών προοπτικών, εύηχες υποσχέσεις και παρελκυστικά δημοσιεύματα, η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να πείσει ότι μια “μικρή παράκαμψη του Συντάγματος”, τόσο όσο ώστε να ανοίξει η χαραμάδα της πλήρους εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και να ξεκινήσει το πάρτι της ανεξέλεγκτης εξαλλοσύνης στην πλάτη των υποψηφίων «πτυχιούχων» και των οικογενειών τους, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα μπροστά στην «πρόοδο». Μια «πρόοδο» που στη μέχρι σήμερα εμπειρία των κολεγίων στιγματίζεται από εκατοντάδες καταγγελίες εγκλωβισμένων νέων παιδιών σε ανύπαρκτα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής, που προέκυψαν κατόπιν συνεργασιών με πολλές φορές αμφιλεγόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Η σημερινή εμπειρία από τα κολλέγια (τα αυριανά ιδιωτικά πανεπιστήμια) είναι εξόχως αρνητική, όπως προκύπτει από την ανύπαρκτη κατάταξή τους στις διεθνείς λίστες. Παρά συνεπώς την μεροληπτική υπέρ τους εύνοια της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παρείχε άδειες λειτουργίας με ελάχιστες προϋποθέσεις και προσπαθεί διακαώς να δημιουργήσει μηχανισμούς αυτόματης αναγνώρισης των αμφιλεγόμενων παρεχόμενων «πτυχίων», η πραγματικότητα εξελίσσεται όπως αναμενόταν.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ενισχύει τον εναγκαλισμό των δημοσίων ΑΕΙ και τα επιφυλάσσει ένα ολοένα και πιο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους, που ξεκινά από τον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων λυκείου σε αυτά (ο οποίος πλήττει τα περιφερειακά ΑΕΙ) και καταλήγει στην καθημερινότητα και στη λήψη απλών αποφάσεων εύρυθμης λειτουργίας που εξελίσσονται σε χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι η ίδια πολιτεία η οποία αφού στις αρχές του 2023 εξανάγκασε επί 4 και πλέον μήνες τα ΑΕΙ να ασχολούνται με την προετοιμασία γνωστικών αντικειμένων και μητρώων εκλεκτόρων, στο τέλος του ιδίου έτους αντιλαμβανόμενη το ανεδαφικό και αναποτελεσματικό του Νόμου Κεραμέως έδωσε άλλον ένα χρόνο παράταση στην εφαρμογή του, προφανώς μέχρι την οριστική αντικατάστασή του. Χιλιάδες εργατοώρες πανεπιστημιακών και προσωπικού δηλαδή χαραμίσθηκαν για το τίποτα.

Και όλα αυτά σε μία συγκυρία που το Ελληνικό πανεπιστήμιο υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, εφόσον μέχρι πρόσφατα οι αποχωρήσεις μελών ΔΕΠ δεν αναπληρώνονταν, κάτι που δυστυχώς συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα με τις συνταξιοδοτήσεις διοικητικού και εργαστηριακού προσωπικού. Για να καταντήσουμε στο σημείο να λειτουργούν επί χρόνια Εργαστήρια δίχως ούτε ένα Εργαστηριακό Διδακτικό ή Τεχνικό Προσωπικό.

Η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας, δεν έχει να ωφεληθεί και δεν έχει να προσδοκά τίποτα από την ακραία εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ενώ η υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

Τα περιφερειακά ΑΕΙ, τα οποία έχουν τεράστια συμβολή στις τοπικές κοινωνίες, θα πληγούν ιδιαίτερα, ειδικά στη χώρα μας που επικρατεί το στρεβλό μοντέλο όπου το 50% περίπου του πληθυσμού ζει στην ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θράκης, μια περιοχή με διαχρονικές κοινωνικές και γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες, οφείλουμε να τονίσουμε την πολυ-επίπεδη και καθοριστική προσφορά του ιδρύματος στην περιοχή.

Διεκδικούμε

  • Άκαμπτη τήρηση του Συντάγματος, είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολίτη και πηγάζει από την ιστορική εμπειρία του λαού μας.
  • Να μην αναθεωρηθεί το Άρθρο 16.
  • Χρηματοδότηση σε υποδομές και στελέχωση με εκπαιδευτικό, εργαστηριακό αλλά και διοικητικό προσωπικό, στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών, προς όφελος της κοινωνίας και της εξωστρέφειας των ΑΕΙ που ευαγγελίζεται μεν η πολιτεία αλλά ουδόλως διευκολύνει. Ιδιαίτερα το ΔΠΘ έχει ανάγκη την ενίσχυση και στελέχωση ώστε να εξελιχθεί σε κόμβο εκπαίδευσης των επιστημών και των τεχνών, δια βίου επιμόρφωσης, τεχνογνωσίας και καινοτομίας και πολιτισμικής και ανθρωπιστικής συμβολής.
  • Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών.
  • Εξασφάλιση επαρκών και κατά το πλείστον δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης – στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών αλλά και ενίσχυση των ΥΔ.

Το ΔΣ εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος της εξαγγελθείσας ίδρυσης των ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων ως προς τις επιπτώσεις της τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και ιδιαίτερα για τη Θράκη, αποφασίζει τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, καλώντας ταυτόχρονα σε συντονισμό το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με μέλη ΔΕΠ όλου του Δημοκριτείου ενώ αποφασίζει τη συμμετοχή του Συλλόγου σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί (π.χ, ενημέρωση ή συγκέντρωση).

Επίσης, προτείνει τη συμμετοχή του σε ενδεχόμενη προσφυγή (και ασφαλιστικά μέτρα) περί αντισυνταγματικότητας, στα πλαίσια της ΠΟΣΔΕΠ ή εν ανάγκη με άλλους συλλόγους ΕΣΔΕΠ. Επίσης, προτείνει στην ΠΟΣΔΕΠ, αλλά και σε όλα τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν άμεσα θέση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα