Ένα χρόνο πίσω, το 2023, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο δικαιούνταν δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου, σιτίζονταν τελικά μόνο 1911 και οι υπόλοιποι 2.100 δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, αφού δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής ήταν το γεγονός ότι οι φοιτητές, που ενώ πληρούσαν τα κριτήρια δεν σιτίζονταν δωρεάν επιβαρύνονταν 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως, ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούσαν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.
Τι άλλαξε από το Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα; Την απάντηση έδωσε ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος κατήγγειλε αυτές τις μέρες την υποχρηματοδότηση των υποδομών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) και την κατάρρευση της φοιτητικής μέριμνας.
Με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται σε σχέση με τη σίτιση, τη στέγαση, τις υποδομές και τη στελέχωση, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κάνοντας λόγο για διαγωνισμό φτώχειας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες περιέγραψαν ότι η σίτισή τους, και μάλιστα έναντι 3 ευρώ την ημέρα, δεν είναι καθόλου δεδομένη, ενώ έκαναν γνωστό ότι μετά τα Χριστούγεννα ανακλήθηκαν κάποιες κάρτες σίτισης γιατί τα αποθεματικά που αξιοποιούσε το πανεπιστήμιο τελείωσαν. Οι δε εστίες στη Νέα Κρήνη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ οι διαμένοντες σ’ αυτές χρειάζονται μία ώρα περίπου κάθε μέρα για να μετακινηθούν από και προς το πανεπιστήμιο με τα αστικά λεωφορεία.
Απαρχαιωμένες υποδομές
Παράλληλα, οι φοιτητές μίλησαν για απαρχαιωμένες υποδομές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σημαντικές φθορές από την πολυχρησία και τη μη συντήρηση, κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα πολλά άτομα να συνωστίζονται στα αμφιθέατρα ή, ακόμη χειρότερα, να παρακολουθούν τα μαθήματα στα σκαλιά ή καθόλου γιατί ακριβώς δεν χωρούν. Μάλιστα, όπως είπαν, από τύχη δεν έχει καταγραφεί ακόμη περιστατικό αντίστοιχο με αυτό που έλαβε χώρα πέρυσι, με τον φοιτητή που έπεσε από το περβάζι του αμφιθεάτρου της Νομικής του ΑΠΘ.
Μεγάλο ζήτημα υπάρχει, σύμφωνα με τους φοιτητές, και ως προς την υποστελέχωση των σχολών. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον δύο-τρία μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών τελικά δεν διδάσκονται γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές. Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλη μείωση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Στο ΠΑ.ΜΑΚ. υπάρχουν 13.766 φοιτητές και μόλις 204 μέλη ΔΕΠ, ώστε να αντιστοιχεί 1 καθηγητής ανά 70 φοιτητές.
Ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΑ.ΜΑΚ. δηλώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων το προηγούμενο διάστημα δείχνει τον δρόμο για τη συνέχεια. Όπως διαμηνύουν οι φοιτητές, θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους διεκδικώντας καλύτερους όρους για όσα έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ανέφεραν ότι οι αγώνες θα εξειδικευτούν ανά τμήμα και έτος, με παρεμβάσεις στους προέδρους των τμημάτων και στην Πρυτανεία, με σκοπό να καταδικάσουν τον νέο νόμο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη