didalos
"Για εμάς ο καθηγητής Παναγής Δίλαλος υπήρξε ο αγαπητός δάσκαλος, ο άνθρωπος που απέδειξε πως η ζωή έχει το νόημα που της δίνεις!"

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Φυσικής Παναγής Δίλαλος. Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του και αγαπητή εκπαιδευτικό Βάσω Μακρυδήμα  καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η ανακοίνωση

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ  εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του συναδέλφου Παναγή Δίλαλου και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του και αγαπητή συνάδελφο Βάσω Μακρυδήμα  καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο συνάδελφος Παναγής Δίλαλος κατά την θητεία του στη Δημόσια Εκπαίδευση, τίμησε την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικού λειτουργού. Υπηρετώντας  ως καθηγητής Φυσικής σε διάφορα σχολεία του νομού (Σάμη, Αργοστόλι –Γυμνάσιο  Αρρένων-Πρακτικό, Κεραμειές), τόσο από τη θέση απλού καθηγητή όσο και σαν στέλεχος εκπαίδευσης  είχε κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων και την αγάπη των μαθητών του.

Ως δάσκαλος φυσικής υπήρξε υποδειγματικός. Συνδύαζε,  πάντοτε, με μαεστρία  τη θεωρία με την πράξη, το εργαστήριο και τα πειράματα με το βιβλίο και τη θεωρητική προσέγγιση της επιστήμης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το αμέριστο ενδιαφέρον του και την αγάπη του προς τους μαθητές, τον καταξίωσε ως μια εμβληματική προσωπικότητα στην εκπαίδευση.  Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του θυμόταν τους μαθητές του και χαιρόταν  να επικοινωνεί μαζί τους και να τους συμβουλεύει.  

Με τη συνεπή συμμετοχή του στις δραστηριότητες του σωματείου μας, στήριζε τον αγώνα μας  για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

 Η αγάπη του για τα κοινά τον ώθησε ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του να ασχοληθεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού του και να προσφέρει μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Αργοστόλι 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

DILALOS

Συλλυπητήρια μηνύματα   

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 

Ο κ. Παναγής έφυγε … για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας… Η μορφή του, οι ιστορίες του, τα πειράματα φυσικής και η αγάπη του για όλους εμάς, θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας

Ποτέ δεν μας ξέχασε, ακόμα και όταν αφήσαμε τον κόσμο του σχολείου και μπήκαμε στο στίβο της ζωής … πάντα ρωτούσε  για μας …  με γνήσιο ενδιαφέρον

Πάντα ήθελε να μαθαίνει τα βήματά μας, την πορεία μας …

Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα, συνέχισε να προσφέρει για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αγάπη για το χωριό του και τους συγχωριανούς του …      

κ. Παναγή, αγαπημένε μας Καθηγητή, θα είσαι πάντα μια γλυκιά ανάμνηση των μαθητικών χρόνων μας …

Σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίδαξες Καλό σου Ταξίδι   Θερμά Συλλυπητήρια στην πολυαγαπημένη σύζυγό του και στα παιδιά του  

Θεόφιλος Μιχαλάτος Δήμαρχος Αργοστολίου  

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ 

''Αγαπημένε μας δάσκαλε Παναγή καλό σου ταξίδι. Τα πιο ωραία και τα πιο ξένοιαστα χρόνια της ζωής μας έχουν συνδεθεί στενά με σένα.

Πάντα έχουμε να θυμόμαστε κάτι καλό. Την αφοσίωση σου προς τους μαθητές σου, τη θέληση και το πάθος σου να μας διδάξεις και να μάθουμε, την αγάπη σου αλλά και τις συμβουλές που μας έδινες, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, για να γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία. Δεν ήσουν απλά ο καθηγητής μας.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά εσύ, πάντα μας θυμόσουν και χαιρόσουν να επικοινωνείς μαζί μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ...''

Ανάρτηση από τον Σπύρο Ματιάτο   

Ένωση Ελλήνων Φυσικών Νομού Κεφαλονιάς

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το συνάδελφο, πρόεδρο και δάσκαλο Παναγή Δίλαλο. Αδαμάντινος χαρακτήρας, ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών των νησιών μας στο οποίο διετέλεσε τιμητικά και ως ο πρώτος πρόεδρός του. Υπηρέτησε επί σειρά ετών τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με απαράμιλλη αφοσίωση στο μαθητή, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για το ήθος του.

Το Δ.Σ. του παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Νομού Κεφαλονιάς

ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ 

Δεν είχα την τύχη να τον έχω ούτε καθηγητή ούτε συνάδελφο. Όταν διορίστηκα στις Κεραμειές ο Παναγής Δίλαλος είχε συνταξιοδοτηθεί.  

Βρήκα όμως εκεί την αύρα του, όπως συμβαίνει με όλους τους "παλιούς" καθηγητές που επί χρόνια υπηρέτησαν σε εκείνο το σχολείο, και στη συνείδηση της μικρής μας κοινωνίας έχουν συνδεθεί με αυτό. Αν δεν το ζήσει κανείς αυτό είναι δύσκολο να το περιγράψει. Και σίγουρα συμβαίνει και σ' άλλα σχολεία, εγώ μόνο σ' αυτό έχω δουλέψει και καταθέτω αυτή την εμπειρία.

Ορισμένοι άνθρωποι, με την πολύχρονη παρουσία και προσφορά τους στο σχολείο και την τοπική μας κοινωνία, με την αγάπη που έχουν επιδείξει για το λειτούργημά τους, αφήνουν πίσω τους μια κληρονομιά, που τη βρίσκουμε, τη ζούμε, εμείς οι "νεότεροι".

Μια κληρονομιά που θέλει το σχολείο αυτό να λειτουργεί σαν οικογένεια, τις σχέσεις των ανθρώπων που εργάζονται, αλλά και που φοιτούν σ' αυτό, να υπερβαίνουν τα τυπικά όρια των διαταγμάτων και των εγκυκλίων, να είναι ανθρώπινες...

Αυτό το σχολείο βρήκα κι εγώ, 15 χρόνια πριν. Στην οικογένειά μου δεν προστέθηκαν μόνο οι συνάδελφοι που βρήκα, αλλά κι οι "παλιοί" καθηγητές, που με τον τρόπο τους ήταν εκεί. Στις γιορτές, ο Παναγής Δίλαλος θα έψαλλε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και θα παρακολουθούσε πάντα τη μικρή μας παρέλαση, μαζί με τη σύζυγό του και επίσης καθηγήτρια (και διευθύντρια) του Σχολείου κ. Βάσω Μακρυδήμα.

Δεν έφυγαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι από το σχολείο. Γιατί μας άφησαν την αγάπη τους. Που έγινε και δικιά μας αγάπη. Βρήκα λοιπόν ένα σχολείο όπου η αγάπη μπορούσε (και μπορεί!) να νικήσει κάθε δυσκολία.

Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η "κληρονομιά" των "παλιών", εξακολουθεί να ισχύει, κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.  Και επειδή όλοι είμαστε περαστικοί, μακάρι να δώσω κι εγώ αυτή τη σκυτάλη αυτής της αγάπης, έτσι καθαρή και ατόφια, όπως την έλαβα.

Ηλίας Τουμασάτος καθηγητής στο Βαλλιάνειο Λύκειο Κεραμειών  

ΑΝΤΩΝΗ ΑΡΓΥΡΟΣ 

''Αντίο Δάσκαλε'' Γεννήθηκε στο χωριό Σπαρτιά Κεφαλλονιάς και αναδείχθηκε σαν ο πιο προσαρμοστικός Καθηγητής Φυσικής στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεφαλονιάς, όπου υπηρέτησε διαδοχικά με αποκορύφωση  την Διεύθυνση του ιστορικού Γυμνασίου Κεραμειών, από  το οποίο είχε αποφοιτήσει.

Υπήρξε αριστούχος μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Σπαρτιών και εγώ έτυχα της αφάνταστης τύχης να είμαι μαθητής του Παναγή Διλαλου, στο Γυμνάσιο Αρρένων Αργοστολίου.  Ήταν από τους ανθρώπους που αν είχες την τύχη να τον συναντήσεις καταλάβαινες αμέσως ότι θα άφηνε θετικό αποτύπωμα για πάντα στη ζωή σου.

Την εποχή εκείνη των σπουδών μας οι καθηγητές μας στο σχολείο πέραν της ειδικότητας τους συμπλήρωναν τα κενά σε παρεμφερή μαθήματα, έτσι ο  Διλαλος ήταν παρών  όπου εκαλείτο ,με τα χέρια του γεμάτα κιμωλία και το γνωστό μειλίχιο ύφος του που μας αγκάλιαζε με καλοσύνη του  και ιερή λατρεία να μεταδώσει την γνώση του .

Από τους ανθρώπους-δασκάλους  που μας σημάδεψαν τους μαθητές του και μίλησαν στις ψυχές μας. Υπήρξε ο Δάσκαλος μας και παρέμεινε πάντα ο παιδαγωγός, ο φίλος, ο συμπαραστάτης. Υπήρξε εκλεκτός ιεροψάλτης, μύστης της παραδοσιακής επτανησιακής εκκλησιαστικής  μουσικής  και διέθετε το φυσικό ταλέντο της φωνής ,αλλά και της ανυπόκριτης προσφοράς του στην τέλεση των ιερών ακολουθιών.  Στην ψυχή του έκαιγε η  άσβηστη κι ασάλευτη η λαχτάρα για τον άνθρωπο, για το παιδί, για τον χωριανό, για τον Τόπο του.

Ο Παναγής  Διλαλος  διεκρίνετο και όταν μιλούσε  και όταν σιωπούσε, γιατί και με την σιωπή του πολλές φορές δίδασκε.  

Το «σχολείο ίσον δάσκαλος» ,γιαυτό και εμείς οι μαθητές του  γνωρίζουμε πώς  με άθλιες συνθήκες εκείνος προσπαθούσε και μέσα κι έξω απο την τάξη. Δάσκαλος που ήξερε να ανάβει στις ψυχές των μαθητών του τη σπίθα της παιδείας.

Σε όλη την πορεία του Παναγής  Διλαλος ,εφαρμόσατε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: « Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντάς το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.»  

Ήταν Δάσκαλος αρχών, αξιών, ήθους και σκέψης για ένα καλύτερο αύριο για κάθε συνάνθρωπο. Αυτόν που υπηρέτησε όλη του τη ζωή, ό,τι κι αν έκανε, όπου κι αν βρέθηκε, είτε ως επιστήμονας είτε με την κοινωνική του δράση για το καλό της Κεφαλονιάς και του χωριού του.

Λίγοι δάσκαλοι είχαν και έχουν την τύχη ν’ ακούσουν ανάλογο λόγο («Γεια σου, Δάσκαλε») από τους μαθητές τους, αλλά και λίγοι μαθητές ευτύχησαν να συναντήσουν στον δρόμο τους τέτοιον δάσκαλο, όπως ο Παναγής  Διλαλος, γιατί ήταν δάσκαλος της καρδιάς. Και όταν η εκπαιδευτική διαδικασία τελείωνε γι’ αυτόν, έδωσε την δραστηριότητα του, στην δημιουργία την γιγάντωση και την παρουσία στον «Πολιτιστικό Συλλόγου Σπαρτιών Κεφαλονιάς το Σπάρτο» Από την ίδρυση του Συλλόγου το 1992 μέχρι και το Μάρτιο του 2011 Πρόεδρος του Συλλόγου. Προσέφερε έτσι μια ακόμη υπηρεσία στην πατρίδα του, το χωριό του, τα Σπαρτιά. Το χωριό μας τα Σπαρτιά και όλη η Κεφαλλονιά, στερείται έναν πνευματικό φάρο.

Για εμάς ο καθηγητής Παναγής Δίλαλος υπήρξε ο αγαπητός δάσκαλος, ο άνθρωπος που απέδειξε πως η ζωή έχει το νόημα που της δίνεις! Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του στην χήρα του την Λυκειάρχη κ Βάσω Μακρυδήμα  και τα λατρεμένα του παιδιά τον Χρήστο και την Ασπασία  .

ΑΝΤΙΟ ΔΑΣΚΑΛΕ

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε