δημοτικό σχολείο, μαθητές
Η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)

Η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) αναφέρεται στο ποιοι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλαμβάνουν την Α΄ τάξη στα δημοτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, η έκθεση προχωρά σε έμμεσες συστάσεις με παιδαγωγικά επιχειρήματα προς τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Αναλυτικά:

Διδακτική Ετοιμότητα των Εκπαιδευτικών που Αναλαμβάνουν την Α΄ Τάξη

Δεδομένου ότι τα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας δεν προετοιμάζουν επαρκώς με εξειδικευμένα στον τομέα της «Πρώτης Ανάγνωσης και Γραφής» μέλη ΔΕΠ τους φοιτητές τους για τις κατάλληλες για την περίπτωση διδακτικές προσεγγίσεις, καθίσταται επιτακτική η ανάθεση της Πρώτης τάξης από τους οικείους Συλλόγους Διδασκόντων σε εκπαιδευτικούς με αποδεδειγμένη εμπειρία και εξαιρετικές ικανότητες (α) στο να εντάσσουν ομαλά τους μαθητές στις συνθήκες λειτουργίας μιας σχολικής τάξης και (β) στο να διδάσκουν «Πρώτη Ανάγνωση και Γραφή», αλλά και την «Πρώτη Αρίθμηση». Οι τρόποι βέβαια με τους οποίους οι Σύλλογοι Διδασκόντων ρυθμίζουν τέτοια ζητήματα ποικίλλουν.

Στην έρευνά της η Τύμπα (2010 : 101) εκ της εμπειρίας της αναφέρεται «στη συνήθη λύση»: «Η κ. Αλεξίου εργάζεται για πρώτη χρονιά στο σχολείο με απόσπαση, που σημαίνει ότι η πρώτη τάξη δεν ήταν επιλογή της, αλλά της ανατέθηκε. Η πρακτική που ακολουθείται στους συλλόγους για το μοίρασμα των τάξεων είναι συνήθως η εξής: Επιλέγουν πρώτα οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση στο σχολείο την τάξη τους και έπειτα οι αποσπασμένοι, συνήθως με βάση τα χρόνια υπηρεσίας». Οι περιπτώσεις, λοιπόν, να ανατίθεται η Πρώτη Τάξη Δημοτικού σε αναπληρωτές και νεοδιορισθέντες χωρίς παιδαγωγικό σκεπτικό, αλλά για λόγους διευκόλυνσης, δεν σπανίζουν.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική βιβλιογραφία αναφέρει ότι, εκτός από την «σχολική ετοιμότητα» του νηπίου, πρέπει να εξετάζεται και η ετοιμότητα της οικογενείας (Τσαούση κ. άλ. 2032:292), αλλά και η ετοιμότητα του σχολείου ως εξειδικευμένου και αρμόδιου θεσμού (Britto 2012· Καραχάλιου 2018:22· Τσαούση 2023:29-30) να υποδεχθεί τα «πρωτάκια», καλύπτοντας ενδεχόμενες ελλείψεις του μαθητή και της οικογένειάς του (Eming et al. 2001· Britto 2012· Τσαούση 2023:29-30).

Στη λογική αυτή, ομάδα εκπαιδευτικών που διερεύνησαν θέματα μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό υπό τον καθηγητή Γ. Μπαγάκη (2006:115) αναφέρει ως πρώτη διαπίστωση την αναγκαιότητα οι δάσκαλοι που αναλαμβάνουν την Πρώτη Δημοτικού να είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου με διδακτική εμπειρία, κατά προτίμηση και στη συγκεκριμένη τάξη και όχι βεβαίως άπειροι αναπληρωτές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα