Στις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, κ. Ν. Παπαϊωάννου, με 24 Προέδρους Τμημάτων Τεχνών και Κοσμήτορες των Ελληνικών ΑΕΙ. Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και το επικείμενο νομοσχέδιο.
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν εκ νέου πρόσβαση στη μελέτη σκοπιμότητας και το προσχέδιο νόμου, κάτι που δεν έχει ικανοποιηθεί από το Υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους.
Δείτε το δελτίο τύπου
Αναλυτικά η ανακοίνωση των 24 Προέδρων Τµηµάτων Τεχνών και Κοσµητόρων των Ελληνικών ΑΕΙ
Συνάντηση 24 Προέδρων Τµηµάτων Τεχνών και Κοσµητόρων των Ελληνικών ΑΕΙ µε τον Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ν. Παπαϊωάννου, µε αίτηµα την ενηµέρωση σχετικά µε την αναγγελθείσα ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Στις 15 Ιανουαρίου διεξήχθη διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραµµατέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ Καθηγητή κ. Ν. Παπαϊωάννου µε 24 Προέδρους Τµηµάτων Τεχνών και Κοσµήτορες των Ελληνικών ΑΕΙ (εφεξής 24), µετά από αίτηµά τους.
Θέµα της συνάντησης ήταν η ενηµέρωση σχετικά µε την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και την επικείµενη κατάθεση του σχετικού νοµοσχεδίου. Οι 24 προέρχονται από σχεδόν από όλα τα πανεπιστηµιακά Τµήµατα Τεχνών της χώρας και ειδικότερα από όλα τα Τµήµατα Παραστατικών Τεχνών (Τµήµατα Μουσικών Σπουδών, 5, Τµήµατα Θεατρικών Σπουδών/Θεάτρου 4, Τµήµα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών [Θέατρο, Περφόρµανς, Χορός], 1) και θεραπεύουν µια παράδοση διδασκαλίας της θεωρίας και της πρακτικής των τεχνών αυτών επί σχεδόν 40 έτη.
Οι 24 έχουν ζητήσει επανειληµµένα από το ΥΠΑΙΘΑ τα γραπτά πορίσµατα στα οποία βασίστηκε η εργασία της νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής, την µελέτη σκοπιµότητας καθώς και το προσχέδιο του νοµοσχεδίου. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το αίτηµα, το οποίο θα εξασφάλιζε ανταλλαγή απόψεων και συµµετοχή στη διαµόρφωση του νοµοσχεδίου. Παρόλ’ αυτά η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίµα και οι 24 ενηµερώθηκαν για ορισµένα βασικά ζητήµατα που αφορούν στην ίδρυση της Νέας Σχολής. Κατ’ αρχήν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Νέα Σχολή δεν θα έχει αρνητική επίδραση στα υφιστάµενα τµήµατα επειδή, σύµφωνα µε την ενηµέρωση:
1. Ο αριθµός των εισακτέων θα είναι περιορισµένος (περίπου 15 άτοµα ανά γνωστικό αντικείµενο Θεάτρου/Μουσικής/Χορού).
2. Οι απόφοιτοι της Νέας Σχολής θα έχουν διακριτά επαγγελµατικά δικαιώµατα από αυτά των αποφοίτων των Μουσικών και Θεατρικών Τµηµάτων (συµπεριλαµβανοµένου και του Τµήµατος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ). Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι της Νέας Σχολής δεν θα µπορούν να διδάξουν στην πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια εκπαίδευση τα αντικείµενα της Μουσικής και του Θεάτρου. Ως προς τα επαγγελµατικά δικαιώµατα, οι 24 έθεσαν εκ νέου στον Γ.Γ. την ανάγκη της θέσπισής τους για τα σύγχρονα καλλιτεχνικά αντικείµενα των ψηφιακών, οπτικοακουστικών και κινηµατογραφικών σπουδών. Ως προς την διοικητική διάρθρωση της Νέας Σχολής, οι 24 αποτιµούν θετικά το ότι προβλέπεται να συσταθεί Διοικούσα Επιτροπή από µέλη ΔΕΠ καλλιτεχνικών αντικειµένων από τα υφιστάµενα πανεπιστηµιακά τµήµατα, καθώς και διδάσκοντες/ουσες από τα πέντε τµήµατα που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Νέας Σχολής και θα διαµορφωθούν από τις σχολές των κρατικών φορέων (Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης). Όσον αφορά στις προσλήψεις µελών ΔΕΠ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το νέο ίδρυµα θα στελεχωθεί βάσει του νόµου 4957/2022, τόσο από κατόχους διδακτορικού, όσο και από καλλιτέχνες υψηλού κύρους χωρίς διδακτορικό (άρθρο 143 του νόµου 4957/2022), απηχώντας µια εδραιωµένη πλέον προσέγγιση για την στελέχωση καλλιτεχνικών τµηµάτων διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.
Ως προς τις εκλογές µελών ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό, οι 24 προέβαλαν µε σαφήνεια στον Γ.Γ. την θέση τους ότι ελάχιστη και απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψή τους, καθώς και για την πρόσληψη µελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ στη Νέα Σχολή πρέπει να είναι η κατοχή πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύµατος. Οι 24 άκουσαν επίσης µε θετική διάθεση τη διαβεβαίωση ότι σε συνάφεια µε την ίδρυση της Νέας Σχολής και τις σχεδιαζόµενες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις σε καλλιτεχνικά αντικείµενα, υπάρχει κυβερνητική βούληση για την συνολικότερη αναβάθµιση της καλλιτεχνικής παιδείας στην πρωτοβάθµια και ιδιαίτερα στην δευτεροβάθµια εκπαίδευση.
Το σηµαντικό αυτό ζήτηµα έχουν θέσει επανειληµµένα οι ίδιοι/ες στα διαβήµατά τους προς το ΥΠΑΙΘΑ (Υπόµνηµα 13/5/24) όσο και στον Τύπο (5/12/24) ενώ εκκρεµεί από το καλοκαίρι αίτηµά τους για τη διοργάνωση συνάντησης στο ΥΠΑΙΘΑ αρµοδίως, σχετικά µε την καλλιτεχνική παιδεία στη σχολική εκπαίδευση. Προς τούτο συµφωνήθηκε µε τον Γ.Γ. να οριστεί άµεσα συνάντηση των 24 µε την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή. Επίσης ο Γ.Γ. υποσχέθηκε στους 24 να τους συναντήσει εκ νέου δια ζώσης στο ΥΠΑΙΘΑ όταν το νοµοσχέδιο κατατεθεί προς διαβούλευση. Ωστόσο υπογραµµίζουµε ότι, όπως και στο παρελθόν, η ηγεσία του υπουργείου αρνείται να δώσει πρόσβαση στους 24 στη µελέτη σκοπιµότητας του νέου ιδρύµατος, καθώς και στο σχετικό προσχέδιο νόµου, στερώντας τους για άλλη µια φορά την δυνατότητα να συµβάλουν ουσιαστικά στην διαµόρφωση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Από αυτή την άποψη η συνάντηση στο Υπουργείο µε τον νυν Γ.Γ. κ. Παπαϊωάννου καθώς και δύο προγενέστερες µε τον προκάτοχό του κ. Ζώρα δεν συνιστούν ουσιαστικό διάλογο. Δυστυχώς αυτό δεν ευνοεί στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, ώστε η Νέα Σχολή να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την ακαδηµαϊκή κοινότητα προκειµένου να θεµελιωθεί γερά και να ευδοκιµήσει. Οι 24 Προέδροι Τµηµάτων Τεχνών και Κοσµήτορες εξακολουθούν να ζητούν να τους δοθεί η µελέτη σκοπιµότητας για την ίδρυση της Νέας Σχολής και το προσχέδιο νόµου πριν αυτό κατατεθεί ως οριστικό στη διαβούλευση opengov.
Εκ µέρους 24 Προέδρων και Κοσµητόρων Των Ελληνικών ΑΕΙ
Η Τριµελής επιτροπή
Αναστασία Γεωργάκη Καθηγήτρια, Πρόεδρος, Τµήµα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τηλιγάδης Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος Τµήµα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήµιο
Μαρίνα Κοτζαµάνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πρόεδρος, Τµήµα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση