Με τυμπανοκρουσίες τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες την άφιξη του διάσημου ιστορικού γαλλικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επικείμενης ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ μέσω παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που θα ιδρυθούν τη χώρα.
«Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας η πρώτη αίτηση αδειοδότησης μη κρατικού – μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου – παραρτήματος του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Sorbonne Paris Nord. Όπως ανακοινώθηκε, για την αίτηση θα μεταβούν στο υπουργείο, ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, καθηγητής Olivier Oudar, και η καθηγήτρια Anne Fauchon, Πρύτανης της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών του πανεπιστημίου, συνοδεία του Nicolas Eybalin, ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας σε θέματα πολιτισμού - Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.Το Université Sorbonne Paris Nord, αποτελεί ένα από τα 13 αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το πανεπιστήμιο του Παρισιού γνωστού ευρέως ως Πανεπιστημίου της Σορβόννης», ανέφεραν (ενδεικτικά, εδώ κείμενο από Σκάι).
Να χειροκροτήσουμε λοιπόν την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας κ.Πιερρακάκη που επιτέλους φέρνει τη Σορβόννη στην Ελλάδα; Να τους χειροκροτήσουμε, γιατί όχι, αρκεί να ξέρουμε για ...ποια Σορβόννη μιλάμε! Γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης δεν είναι πιά ένα, αλλά 13 διαφορετικά ιδρύματα. Bλέπετε, το διάσημο όνομα έπρεπε να το εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούσαν.
![13.png 13 sorbonnes](/sites/default/files/2025-02/13.png)
Η Σορβόννη που ...δεν είναι ακριβώς Η Σορβόννη
Το εν λόγω πανεπιστήμιο που έρχεται στη χώρα λοιπόν, και κατά πληροφορίες θα ξεκινήσει να λειτουργεί με 3 σχολές (Νομικών Επιστημών, Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού) ονομάζεται μεν Université Sorbonne Paris Nord και είναι όντως δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο, αλλά ...δεν είναι ακριβώς το παγκοσμίως γνωστό ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόννης που έχουμε κατά νου όταν ακούμε το όνομα! Αυτό που έρχεται, όπως εξάλλου αποκάλυψε πρόσφατα το infowar, πρόκειται για το πανεπιστήμιο που ονομαζόταν Paris 13, και άλλαξε όνομα το 2020, ώστε να γίνει πιο θελκτικό στο εξωτερικό!
Πράγματι, όπως ανέφερε το 2020 ο πρόεδρός του κ.Jean-Pierre Astruc σε γαλλική εκπαιδευτική ιστοσελίδα, «όταν μιλούσαμε για το Paris 13, ο κόσμος μας έβλεπε στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, δεν το καταλάβαιναν. Κάναμε λοιπόν τρεις προτάσεις σε φοιτητές και προσωπικό και αυτή (σ.σ.για το νέο όνομα με την προσθήκη της Σορβόννης) συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό το όνομα επιτρέπει μεγαλύτερη διεθνή απήχηση και αναπτύσσουμε αρκετά έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Για να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους φοιτητές, για παράδειγμα, χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση στα αγγλικά. Δημιουργούμε τα ίδια μαθήματα στα αγγλικά. Και οι Γάλλοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν το 30% της εκπαίδευσής τους σε μαθήματα αγγλικών, ώστε να αποκτήσουν και δεξιότητες».
Οι... 13 Σορβόννες
Δίπλα από το θρυλικό Πάνθεον του Παρισιού, στο κέντρο του πασίγνωστου καρτιέ λατέν, βρίσκεται αυτό που συνήθως εννοούμε όταν μιλάμε για το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Είναι ένα από τα 13 πανεπιστήμια που αντικατέστησαν το πάλαι-ποτέ Πανεπιστήμιο των Παρισίων γνωστό ως Σορβόννη ή La Sorbonne, ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μεταπολεμικά χρόνια στη Γαλλία, το 1970 το πανεπιστήμιο των Παρισίων διαιρέθηκε σε δεκατρία αυτόνομα ιδρύματα. Αναφέρεται συχνά ως Πανεπιστήμιο της Σορβόννης λόγω του Κολεγίου της Σορβόννης (Collège de Sorbonne) που συστάθηκε περί το 1257 από τον Ρομπέρ ντε Σορμπόν και αποτελούσε τμήμα του. Από τα δεκατρία σημερινά πανεπιστήμια που το διαδέχτηκαν, τέσσερα στεγάζονται στο ιστορικό οικοδόμημα της Σορβόννης, ενώ τρία από αυτά περιλαμβάνουν στην ονομασία τους τη Σορβόννη.
Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Σε εθνικό επίπεδο, είναι το πρώτο γαλλικό ίδρυμα σε εννέα κλάδους: αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, νομική, αναπτυξιακές σπουδές, γεωγραφία, κλασική και αρχαία ιστορία, ιστορία, ιστορία της τέχνης και φιλοσοφία. Όσον αφορά τους δύο μεγάλους τομείς στους οποίους κατατάσσεται, το πανεπιστήμιο κατατάσσεται 2ο στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στην 3η θέση στις κοινωνικές επιστήμες. Στις οικονομικές επιστήμες, είναι μέλος της παγκοσμίου φήμης Σχολής Οικονομικών του Παρισιού (École d'économie de Paris).Η διεθνής προσέγγιση και η ποιότητα των εκπαιδευτικών του, αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, με το πανεπιστήμιο να έχει συνολικά την υψηλότερη φήμη όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη Γαλλία, σύμφωνα με το The Times Higher Education. Μεταξύ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου περίφημες είναι η Νομική Σχολή της Σορβόννης (École de Droit de la Sorbonne) και η Σχολή Ιστορίας της Σορβόννης (École d'Histoire de la Sorbonne).Μεταξύ των Ελλήνων καθηγητών του Πανεπιστημίου ιδιαίτερη θέση κατέχει βέβαια η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του (θέση αντίστοιχη με εκείνη του Πρύτανη στα ελληνικά πανεπιστήμια). Με την εκλογή της έγινε η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αλλά και η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που είχε τέτοια θέση σε διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.
Τα 100 ξένα πανεπιστήμια
Ολα αυτά τα λέμε, όχι για να υποστηρίξουμε ότι το Sorbonne-Paris-Nord , που αποτελεί δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο δεν είναι ένα καλό πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, είναι ένα από τα σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας, λειτουργώντας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής και εγκαταστάσεις σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις: Villetaneuse, Bobigny, Saint-Denis, La Plaine Saint-Denis και Argenteuil. Αλλά καλό είναι να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν πανηγυρίζουμε για τα παγκοσμίου φήμης ξένα πανεπιστήμια που έρχονται να μας αναβαθμίσουν. Σύμφωνα εξάλλου με όσα διοχετεύει το Υπουργείο Παιδείας -πάντα σε φιλοκυβερνητικά μέσα, που συνήθως δεν αναζητούν περισσότερα από αυτά που τους δίνονται- δεν είναι μόνο η Σορβόννη, αλλά συνολικά εκατό κορυφαία ξένα πανεπιστήµια που έρχονται στην Ελλάδα, προκειµένου να συνεργαστούν µε δηµόσια πανεπιστήµια για τη δηµιουργία κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων, τα οποία θα οδηγούν και στην απόκτηση διπλού πτυχίου. Μεταξύ αυτών, τα περίφηµα Χάρβαρντ, Κολούµπια και Γέιλ, τα Πανεπιστήµια της Καλιφόρνια, της Βοστώνης και του Τέξας, το Πανεπιστήµιο Σαπιέντζα της Ιταλίας, το Πανεπιστήµιο του Άµστερνταµ, το Πανεπιστήµιο του Τζόρτζταουν, πανεπιστήµια της Αγγλίας και άλλα εµβληµατικά ιδρύµατα. Αυτά όμως, όσον αφορά τις συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Απομένει να δούμε πόσα και ποιά προτίθενται να ιδρύσουν εδώ παραρτήματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. θα επανέλθουμε λοιπόν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση