Να επανεξεταστούν οι κυρώσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών με στόχο τη διαβάθμισή τους, ανάλογα με τις συνέπειες που προκαλούνται, με γνώμονα πρωτίστως το όφελος των μαθητών, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.
«Η περίπτωση της μη αποδοχής της πρόσληψης θα πρέπει να συνεπάγεται ελαφρύτερες κυρώσεις, καθώς δεν επέρχεται βίαιη διακοπή της εν εξελίξει εκπαιδευτικής διαδικασίας και υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης επόμενου υποψηφίου άμεσα, σε σχέση με την περίπτωση της παραίτησης μετά από την αποδοχή της πρόσληψης» επισημαίνει στην επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Η μη αποδοχή πρόσληψης ή η παραίτηση μετά από αποδοχή της πρόσληψης συνήθως οφείλεται σε σοβαρούς λόγους (οικονομικούς, προσωπικούς, οικογενειακούς) ή ακόμα και σε ανωτέρα βία» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, τονίζει ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις και κυρίως την διάρκεια αυτών δυσανάλογα αυστηρές χωρίς εξατομικευμένη κρίση, αλλά και δυσανάλογες, λόγω μη διαβάθμισης κυρώσεων μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων (μη αποδοχής πρόσληψης έναντι παραίτησης κατόπιν αποδοχής πρόσληψης), σε συνάρτηση με την επίπτωση που έχουν στην διασφάλιση της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Ο Συνήγορος υποστηρίζει πως όλοι οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή και αυτοί που δεν αποδέχονται την πρόσληψή τους αλλά και αυτοί που την αποδέχονται και στη συνέχεια παραιτούνται, υφίστανται τις ίδιες κυρώσεις, ήτοι μη δυνατότητα εργασίας από ένα (1) έως τρία (3) σχολικά έτη.
Δείτε εδώ αναλυτικά την επιστολή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση