Η πρακτική ορισμένων γονέων να δημιουργούν εικονικές καταστάσεις ενοικίασης ή να δηλώνουν ψευδείς «φιλοξενίες» προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θεωρούν πιο «ποιοτικά», εκτός της περιοχής τους, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.
Όπως σημειώνει ο Άγγελος Αλεξόπουλος στο news47.gr, αν και μπορεί να φαίνεται αθώα, αυτή η πρακτική συνιστά μια μορφή μικρής διαφθοράς με σοβαρές συνέπειες. Παραβιάζει τις βασικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, όπως ο Δήμος Αθηναίων, τα δημόσια σχολεία συχνά φιλοξενούν παιδιά από μετανάστες, πρόσφυγες ή άλλες μειονοτικές ομάδες. Ωστόσο, κάποιοι γονείς μεσαίας τάξης αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά ως «κατώτερα», φοβούμενοι ή παρεξηγώντας την πολυπολιτισμικότητα. Πιστεύουν εσφαλμένα ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης μειώνεται όσο πιο ετερόκλητο είναι το μαθητικό σώμα.
Αυτή η αθέμιτη πρακτική «διαφυγής» από τα σχολεία της γειτονιάς για να αναζητηθούν σχολεία που θεωρούνται καλύτερα, οδηγεί σε μια συλλογική αποτυχία: τα σχολεία, που παραμελούνται, χάνουν πόρους και ενισχύεται η περιθωριοποίηση ολόκληρων γειτονιών. Παράλληλα, ενισχύεται η ψευδαίσθηση ότι το παιδί μας είναι «ασφαλές» μόνο αν μένει μακριά από παιδιά με διαφορετικά πολιτισμικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Φυσικά, η απόφαση για ιδιωτική εκπαίδευση είναι διαφορετική και δεν περιλαμβάνει παραποιημένες δηλώσεις κατοικίας. Ωστόσο, όταν παραβιάζονται οι κανόνες για να εξασφαλιστούν «προνομιακές» θέσεις σε σχολεία, πλήττονται οι ίσες ευκαιρίες που οφείλει να διασφαλίζει το κράτος.
Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι τα παιδιά που προέρχονται από δίγλωσσες ή πολυγλωσσικές οικογένειες (συνήθως μεταναστών) ενδέχεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της τάξης. Ωστόσο, η ετερογένεια σπάνια οδηγεί σε μαθησιακή καθυστέρηση. Αντιθέτως, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως ευελιξία σκέψης και ανθεκτικότητα. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει προγράμματα ένταξης, ώστε να μην αφήνει κανένα παιδί πίσω.
Επιπλέον, η ανάγκη για μετεγγραφές δεν αφορά μόνο τον φόβο της πολυπολιτισμικότητας ή της γλωσσικής διαφορετικότητας. Στην πραγματικότητα, αφορά και την κατάσταση των σχολείων, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης δασκάλων, υποδομών ή διοικητικής αδιαφορίας. Ωστόσο, η αναζήτηση καλύτερων σχολείων δεν δικαιολογεί την παραποίηση των στοιχείων για την κατοικία, καθώς αυτό δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Είναι απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις για αυτές τις παραβιάσεις. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν ευρύτερες βελτιώσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές. Ωστόσο, κανένα θεσμικό μέτρο δεν θα είναι αρκετό αν δεν αναλάβουμε όλοι την ευθύνη μας.
Δεν πρέπει πλέον να αδιαφορούμε όταν πρόκειται να επιλέξουμε σχολείο για το παιδί μας. Ας σκεφτούμε τις συνέπειες των ψευδών δηλώσεων και πόσο αυτές ενισχύουν την περιθωριοποίηση και τις κοινωνικές διακρίσεις. Τελικά, πόσο βοηθούν την ιδέα ότι ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα και καλλιεργούν μια νοοτροπία διαφθοράς;
Η αντιμετώπιση αυτής της σιωπηρής διαφθοράς απαιτεί όχι μόνο θεσμική παρέμβαση, αλλά και συλλογική βούληση για την αλλαγή. Αν θέλουμε ένα δίκαιο και συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πόλη ανήκει σε όλους και το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και δημοκρατικό για όλους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ