Νέους δρόμους για το Παιδί και την Προσχολική Αγωγή στη χώρα μας, άνοιξε το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, το οποίο τελέστηκε 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.
Το Συνέδριο αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Αγωγή και την Εκπαίδευση των παιδιών στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά, βρέθηκαν στο ίδιο φόρουμ 36 φορείς με εμπλοκή στην Προσχολική Αγωγή και διαμόρφωσαν ένα πρώτο πλαίσιο θεσμικής και επιστημονικής προσέγγισής της. Παρόντα ήταν όλα τα ΔΣ των Συλλόγων-Μελών της ΠΟΣΙΠΣ.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άνοιξε με τις Ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.
Το θεσμικό τοπίο της Προσχολικής Αγωγής φωτίστηκε πολύπλευρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, να υπογραμμίζει στην ομιλία της, ότι «Η επένδυση στο παιδί, είναι μια επένδυση πολλαπλή και κάθε ευρώ που επενδύει η Πολιτεία, πολλαπλασιάζεται. Μόνον έτσι αντιμετωπίζονται, η φτώχεια και ο αποκλεισμός, αμβλύνονται οι ανισότητες, δημιουργείται κοινωνική συνοχή». Η κα Φωτίου ανέδειξε το ρόλο της Προσχολικής Αγωγής και στην αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος, και τόνισε ότι θα εργαστεί «στην κατεύθυνση για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου θέσεων για την Προσχολική Αγωγή και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς την βελτίωση των παιδαγωγών». Θεσμικές πλευρές, ανέδειξαν στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Συλλόγου Περιφέρειας Μακεδονίας (δίνοντας έμφαση στην παιδαγωγική ανάγκη να προκρίνεται η Καθολικότητα μέσω της Προσβασιμότητας της Προσχολικής Αγωγής, έναντι της Υποχρεωτικότητας), του Συνηγόρου του Παιδιού, της UNICEF, της ΕΛΕΠΕΣ και της ΕΛΣΤΑΤ.
Το λειτουργικό πλαίσιο της Προσχολικής Αγωγής ανέδειξαν, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών και της ΚΕΔΕ, των Δήμων Αθηναίων, Αγρινίου, Πύργου και Γορτυνίας, της ΕΕΤΑΑ, του ΕΕΑ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, της Ένωσης Παιδιάτρων, του Συλλόγου Ψυχολόγων, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, του Συλλόγου Εργοθεραπευτών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, του Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας, του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», των Παιδικών Χωριών SOS και το Κέντρο Αποκατάστασης «Παιδί & Οικογένεια».
Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, από τους κ.κ. Κώστα Χρυσαφίδη, Ομότιμο Καθηγητή ΤΕΑΠΗ, Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά, Ερευνήτρια του Εγκεφάλου του Παιδιού, ηλικίας 3-6, Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, ανέδειξε το παιδαγωγικό υπόβαθρο της Προσχολικής Αγωγής, ενώ στο Συνέδριο μετείχαν η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Μελέτης Προσχολικής Αγωγής και η Ελληνική Εταιρεία Παιδαγωγικών Σπουδών.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΙΠΣ
Η Αξιολόγηση που έγινε από τους Συνέδρους, παρουσιάζει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ : ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ -95,5%
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ : ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ – 100%
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ-95,7%
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ-95,5%
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ-100%
ΓΕΥΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ : ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ-100%
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ : ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ-100%
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Θεματολογία -100%
Τίτλος Θεμάτων – 100%
Ομιλητές-90%
Θέματα για τις σύγχρονες εξελίξεις της Π.Α.- 100%
Προσωπική Ενημέρωση – 100%
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη