Πρωτοβουλία ανεξάρτητων εκπαιδευτικών ΠΕ για την 88η ΓΣ της ΔΟΕ
Ανακοίνωση

Πρόβα του ενωμένου μπλοκ του μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού στον αντιδραστικό ρόλο του, την εποχή των συντηρητικών παγετώνων

Η 88η ΓΣ της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε από 23-26 Ιουνίου ύστερα από Γ.Σ. και εκλογικές διαδιδικασίες στους συλλόγους όλης της χώρας την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 65000 εκπαιδευτικοί της Π.Ε. Συνέπεσε με τις πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι οι επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλη, σύμφωνα με τις οποίες  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,με την πολιτική της, στρώνει το δρόμο σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική επέλαση την επόμενη περίοδο.

Αυτές οι εξελίξεις, δεν ρηγμάτωσαν ούτε μια στιγμή μέσα στο συνέδριο του κλάδου το αντιδραστικό μέτωπο που έχουν συγκροτήσει οι συνδικαλιστικοί βραχίονες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ΕΡΑ -ΑΕΕΚΕ), στο οποίο ανατέθηκε η δια πυρός και σιδήρου προσυπογραφή της αξιολόγησης, του προσοντολόγιου και όλου του πλαισίου της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης, από την Ομοσπονδία.

Με αυτές τις δεσμεύσεις, ο ενωμένος κυβερνητικός συνδικαλισμός μετέτρεψε την Η.Δ της συνέλευσης σε δελτίο  απαγορευμένων θεμάτων προς συζήτηση, φτάνοντας στο σημείο να επικαλείται ευτελή διαδικαστικά ζητήματα για να μην συζητηθεί ο νόμος - έκτρωμα του προσοντολόγιου, που ξεσήκωσε τους αγώνες του περασμένου χειμώνα. Επέμεινε, παρά την απαίτηση δεκάδων πρωτοβάθμιων συλλόγων, τη μαζική παρουσία αναπληρωτών συναδέλφων στο χώρο του συνεδρίου και το φάσμα της απόλυσης στο οποίο βρίκονται χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές από το Σεπτέμβρη!

Με διαρκείς αντιδημοκρατικές αποφάσεις του προεδρείου της ΓΣ, ενός προεδρείου-μαριονέττα των κομματικών γραμμών και των προηλειμμένων αποφάσεων, που αρνούνταν να τεθεί στο κυρίαρχο σώμα των αντιπροσώπων η πρόταση για συζήτηση του προσοντολόγιου, αλλά και κάθε διαδικαστική πρόταση που κατατέθηκε από τις δυνάμεις της Πρωτοβουλίας όπως  και άλλων δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου, διαμόρφωσαν τους όρους μιας στημένης και συμφωνημένης διαδικασίας που είχε ως μόνο στόχο να υφαρπαγεί από το σύνέδριο  ένα "ναι" στην αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για το νέο ΔΣ, χωρίς να χάσει δυνάμεις το μνημονιακό μπλοκ.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ήδη από τη διαδικασία των ΓΣ, αλλά και στις μέρες που προηγήθηκαν του συνεδρίου, όπως και μέσα στο συνέδριο-την πρώτη μέρα  σε μαζικότατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμά της προς τους αντιπροσώπους των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων και στην οποία πήραν μέρος συναγωνιστές από όλους σχεδόν τους χώρους, βρίσκοντας γλώσσα συνεννόησης και συνεργασίας, έθεσε τρία βασικά ζητήματα ως στοχεύσεις της μαχόμενης εκπαίδευσης στην 88η Γ.Σ της ΔΟΕ:

• Τη συγκρότηση μετώπου αλλά και σχεδίου αγώνων για τις μάχες της επόμενης περιόδου, ώστε να μην περάσει η αξιολόγηση, το προσοντολόγιο, η κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου κι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

• Την ανάσχεση της προσπάθειας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού, να περάσει τις θέσεις του ΟΟΣΑ και την αξιολόγηση, ως θέσεις και αιτήματα του κλάδου

• Τη ενότητα και τη δυναμική επίδρασή της  στους συσχετισμούς του συνεδρίου με ένα ισχυρό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ για να εμποδίσει την αλλαγή των συσχετισμών σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις που επιμένουν στην κορυφή των παραταξιακών μηχανισμών- ενώ δεν υφίστανται στη βάση των αγωνιστών του ριζοσπαστικού χώρου, δεν επέτρεψαν για άλλη μια φορά μια συνολική εμφάνιση ΜΕΤΩΠΟΥ σε όλες τις διαδικασίες της ΓΣ. Η προσπάθειά μας όμως γονιμοποίησε ενωτικές διεργασίες και συνέβαλε στην  κοινή δράση και παρουσία ενός αγωνιστικού μπλοκ μέσα στο συνέδριο, στο θέμα της αξιολόγησης, από το ΠΑΜΕ, τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, που υπεράσπισε τις αποφάσεις 50 και πλέον πρωτοβάθμιων συλλόγων για απεργία -αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, έναντι καμίας διαφορετικής! Οι αντιπρόσωποι όλων αυτών των χώρων συνδιαμόρφωσαν κοινή θέση, κείμενο και πρόταση στον αντίποδα της απαράδεκτης εισήγησης της μνημονιακής πλειοψηφίας και όπως ήταν αυτονόητο, εν όψει των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει κάθε αντιπρόσωπος, ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ της ΔΟΕ και του προεδρείου της ΓΣ, γιατί ανέχτηκαν (αν δεν καθοδήγησαν κιόλας με τις απαράδεκτες τοποθετήσεις τους περί "αντιδημοκρατικής και φασιστικής συμπεριφοράς" των αντιπροσώπων που υπεράσπισαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους και όχι την κομματική τους γραμμή) τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις ακόμα και την απρόκλητη σωματική βία που επιχειρήθηκε εναντίον των αντιπροσώπων μας, αλλά και των εκατοντάδων αντιπροσώπων που έμειναν πιστοί στις συλλογικές θέσεις, τις μάχες και τους αγώνες ενάντια στην αξιολόγηση τα προηγούμενα χρόνια!

Με τη στάση τους να αρνηθούν πραξικοπηματικά μέχρι τέλους όχι μόνο την ονομαστική ψηφοφορία αλλά ακόμα και την αριθμητική καταμέτρηση του αποτελέσματος, κατέστησαν άκυρη και απονομιμοποιημένη κάθε συζήτηση και απόφαση της 88ης ΓΣ για την αξιολόγηση που σε καμία περίπτωση δε δεσμεύει τον κλάδο, τα σωματεία και το κίνημα. Η Πρωτοβουλία δεν την αναγνωρίζει και θα αγωνιστεί μαζί με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις στον κλάδο και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία,  για να φράξει το δρόμο των αξιολογητών στα σχολεία και τον εργασιακό εφιάλτη στον κλάδο.

Στη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης, στην οποία παραπέμφθηκε τελικά το προσοντολόγιο, το αντιδραστικό μπλοκ του κλάδου καλύφθηκε πίσω από το βέτο των δυνάμεων της ΔΗΣΥ που αφού θυμήθηκαν ότι  το προσοντολόγιο δεν συζητήθηκε ως θέμα στην Η.Δ (πάλι με δική τους ευθύνη), δεν μπορεί πια να αποφασιστεί τίποτα έξω από τις περσινές θέσεις του κλάδου, που όπως έχουν διατυπωθεί με "κυρίαρχη την προϋπηρεσία"  ανοίγουν το παράθυρο και σε ολίγον προσοντολόγιο και ολίγον από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αποτελούν τις κομματικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ!

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου απετέλεσε η τοποθέτηση της διωκόμενης συναδέλφου από τη Σάμο, επειδή πάλεψε, κόντρα στις μισαλλόδοξες φωνές για το σχολείο που χωρά όλα τα παιδιά, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους αποκλεισμένους. Το καθολικό και παρατεταμένο χειροκρότημα για τη συναδέλφισσα, είναι δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης απέναντι στη δίωξή της, αλλά και υπόσχεση να γίνει παντού η μαχόμενη εκπαίδευση το ανάχωμα απέναντι στο ρατσιστικό δηλητήριο και τον κοινωνικό εκφασισμό.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών έδωσε όλες τις δυνάμεις της στο να μπορέσει να φτάσει ση Γ.Σ του κλάδου η φωνή των αναγκών, των δικαιωμάτων και των αγώνων που έδωσε το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης. Έφερε την αγωνιστική ενότητα στο κέντρο της συζήτησης του συνεδρίου και διατύπωσε καθαρές θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της περίοδου: Για την εισοδηματική λεηλασία (μαζικός πανεργατικός αγώνας για την αποκατάσταση όλων των απωλειών), την αξιολόγηση (απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες), το προσοντολόγιο (να καταργηθεί -διορισμός όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία)  την ειδική αγωγή (πάλη ενάντια στη συρρίκνωση των δομών της Ε.Α.Ε και τις τριμελείς ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης),  τη δίχρονη προσχολική αγωγή (δίχρονη παντού και διεκδίκηση των καλύτερων όρων σύμφωνα με τις θέσεις του κινήματος), τις ειδικότητες (σεβασμός στα επαγγελματικά δικαιώματα των βασικών πτυχίων, οργανικές θέσεις για όλους, καμιά ανάθεση σε άλλους εκπαιδευτικούς στα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων και στην ειδική αγωγή).

Για το κρίσιμο ζήτημα των αγώνων, αναδείξαμε την ανάγκη του μετώπου για την αντίσταση στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική που θα ενταθεί. Αντιδιαστείλαμε τους αποσπασματικούς αγώνες με τους αγώνες και τις απεργίες που έχουν σχέδιο, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, στηρίζονται από τις ΓΣ και ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, ψυχή του οποίου είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία. Με ατμομηχανή τους αναπληρωτές και το ύψιστο δικαίωμα στη δουλειά, προτείναμε έναν τέτοιο ανυποχώρητο αγώνα το φθινόπωρο ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση.

Ενημερώνουμε, τέλος, πως οι αντιπρόσωποι της Πρωτοβουλίας καταψηφίσαμε πολιτικά τον οικονομικό απολογισμό και τον Προϋπολογισμό της ΔΟΕ ζητώντας τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών της Ομοσπονδίας στην κατεύθυνση της περιστολής των περιττών εξόδων και δαπανών, της κατάργησης των συνδικαλιστικών προνομίων και αποζημιώσεων αλλά και της συνακόλουθης αύξησης των κονδυλίων για την ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών της 88ης Γ.Σ, είναι φανερό ότι αποτυπώνουν την τάση ενίσχυσης του συνδικαλιστικού κατεστημένου, που εδραιώνεται για τα καλά στην πρώτη και δεύτερη θέση στον κλάδο-όπως και στις εκλογές για τα Υ.Σ, αλλά και την ταυτόχρονη κάμψη των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Η κατάσταση αυτή συντηρείται εκτός των άλλων και από την περιχαρακωμένη και άγονη ανταγωνιστική λογική ανάμεσα στις δυνάμεις της εκπαιδευτικής Αριστεράς. Η συντήρηση της θεσμικής παρουσίας των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ- ΑΕΚΚΕ), με το τρικ πότε της συγκόλλησης και πότε της διπλής καθόδου, είναι φανερό πως εξυπηρετεί την "οικουμενική" διάσταση του αντιδραστικού μπλοκ, που μεταλλάσει την Ομοσπονδία σε ένα παντός καιρού κυβερνητικό συνδικάτο.

Η παρουσία της Πρωτοβουλίας στο συνέδριο, η παρουσία και οι τοποθετήσεων πολλών νέων αναπληρωτών συντρόφων στο βήμα, η εκλογική της καταγραφή (μετά από εκλογές αντιπροσώπων στο δύσκολο έδαφος κατακερματισμένων συλλόγων, αλλά και η εκ πεποιθήσεως συμμετοχή της Πρωτοβουλίας σε μεικτά ενωτικά σχήματα που δυσκολεύουν την εκπροσώπηση της σημαντικής καταγραφής της στο ΚΥΣΠΕ (5%), οι θέσεις της και η ευρύτερη απήχηση που συναντούν την καταγράφουν ως μια δύναμη ενότητας στο χώρο του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού που μπορεί να συνδεθεί με όλα τα ρεύματα αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου που θα γεννήσουν οι αγώνες ενάντια στη νεοσυντηριτική επέλαση της επόμενης περιόδου.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, χωρίς συμβιβασμούς! Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ