Επιστολή προς τους υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Βασίλη Διγαλάκη αλλά και τον πρωθυπουργό, απέστειλε μητέρα δύο παιδιών, τα οποία σπουδάζουν το ένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αναφερόμενη στη σχετική εγκύκλιο των μετεγγραφών φοιτητών, η μητέρα κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία που συντελείται σε οικογένειες με τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, σχετικά με το κριτήριο για την μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τη μητέρα, αν το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια ήδη σπουδάζει στον τόπο κατοικίας των γονέων τότε αποκλείεται η μετεγγραφή του μικρότερου παιδιού με αποτέλεσμα η οικογένεια να έρχεται στη θέση να συντηρεί δύο σπίτια, ενώ την αντίστοιχη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα της από κοινού μετεγγραφής (εφόσον και τα δύο παιδιά πέτυχαν ή φοιτούν σε περιφερειακά Πανεπιστήμια), ώστε να συντηρεί η οικογένεια ένα σπίτι.
Ακολουθεί η επιστολή:
Είμαι μητέρα δύο παιδιών 21 και 17 ετών αντίστοιχα. Η μεγάλη κόρη φοιτά στο ΠΑ.Δ.Α και ο μικρότερος γιος πέτυχε στο Παν. Θεσσαλίας. Μόλις χθες το βράδυ 02/11/2020 εκδώσατε την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο για τις επικείμενες μετεγγραφές φοιτητών. Με μεγάλη αγωνία περιμέναμε να αποσαφηνιστούν κρίσιμα σημεία της Υπουργικής Απόφασης σας, ειδικά με τις κατ' εξαίρεσιν περιπτώσεις. Καταρχάς επιτρέψετε μου να σας συγχαρώ για την εισαγωγή του όρου ''βάση μετεγγραφής'', όπως και για τον εξορθολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων. Δίκαιες αποφάσεις που θα έπρεπε να ισχύουν ήδη.
Και έρχομαι στο επίμαχο και μάλλον ατυχώς αποτυπωμένο σημείο της εγκυκλίου το οποίο αφορά την περίπτωση Γ1 ''Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και στις Α.Ε.Α'' και ειδικότερα την παρ.Γ1β '' Κατά κεφαλήν εισόδημα έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ'' Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέλφια φοιτητές δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία: α) τα αδέλφια φοιτητές ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα, ή αβ) τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν την πλήρη κυριότητα κατοικίας ή αγ) τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν επικαρπία κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέλφια φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για αντίστοιχα Τμήματα της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας και υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των αδελφών φοιτητών βρίσκεται στο πρώτο έτος σπουδών.''
Αντιλαμβάνεστε την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε οικογένειες με τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Αν δηλαδή το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια ήδη σπουδάζει στον τόπο κατοικίας των γονέων -εν προκειμένω η Αθήνα - αποκλείετε την μετεγγραφή του μικρότερου παιδιού και φέρετε την οικογένεια στην δύσκολη θέση να συντηρεί 2 σπίτια, ενώ την αντίστοιχη στην οποία δίνετε το δικαίωμα της από κοινού μετεγγραφής (εφόσον και τα δύο παιδιά πέτυχαν ή φοιτούν σε περιφερειακά Πανεπιστήμια), της δίνετε το δικαίωμα (ορθώς!) να συντηρεί 1 σπίτι!!! Και μάλιστα μια οικογένεια που από το εισόδημα αντιλαμβάνεστε ότι ήδη διάγει βεβαρημένα και εν μέσω ακόμα δυσκολότερων οικονομικών συγκυριών λόγω πανδημίας.
Είμαι σίγουρη ότι άμεσα θα προνοήσετε ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.
Με εκτίμηση
Χατζηλεοντή Κατερίνα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση