Οκτώ εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Διδάσκοντας τις νέες δεξιότητες για τη νέα γενιά – δημιουργώντας ενεργούς μαθητές» (Teaching next generation skills- creating expert learners) που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2025.
Οι συμμετέχοντες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες που είναι ουσιαστικές για τη διαμόρφωση μαθητών με δεξιότητες, διανοητικές ικανότητες και αυτογνωσία σ΄ έναν εξελισσόμενο κόσμο. Ζητούμενο είναι να μεταμορφωθεί η τάξη σε ένα ζωντανό περιβάλλον μάθησης.
Η μεθοδολογία του προγράμματος στηρίζεται στη διδασκαλία δεξιοτήτων για τη νέα γενιά, μέσω της ενσωμάτωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία της Τεχνητής Nοημοσύνης (chatgpt, gemini, magic school…).
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Μοντέλου Μάθησης (Universal design of Learning), την προσέγγιση STEM, την προσέγγιση PERMA/H για την ενίσχυση της ευτυχίας και της ευημερίας (well being) σε μια θετική και υποστηρικτική σχολική ατμόσφαιρα, την προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στις ανάγκες της διαφοροποιημένης τάξης, την έννοια της αειφορίας και τη μάθηση μέσω της φύσης, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
Το μάθημα έξω από τον παραδοσιακό χώρο της τάξης, η υβριδική και ευέλικτη μάθηση (hybrid and flexible learning, blended learning), με την εξατομικευμένη διδασκαλία και την ανεστραμμένη τάξη αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις ενεργής μάθησης.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η δημιουργικότητα, η κριτική γνώση και οι μεταγνωστικές ικανότητες. Καλλιεργείται πνεύμα συμπερίληψης μέσα στην τάξη. Ανακαλύπτονται οι δυνατότητες χρήσης της ΤΝ και δημιουργείται ένα πολυπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον που προκρίνει την περιβαλλοντική συνείδηση, τη διεθνή συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, σε παιχνίδια ρόλων, στο gamification, καθώς και σε δραστηριότητες που ευνοούν τη γνωριμία με τους μαθητές μας και τη συναισθηματική σύνδεση με αυτούς. Η ανάθεση πρωτοβουλιών και η ανακαλυπτική μάθηση αποτελούν τις νέες προτεραιότητες για το σύγχρονο σχολείο.
Παράλληλα, οι Έλληνες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με Λιθουανούς εκπαιδευτικούς, να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις, να ανταλλάξουν πληροφορίες, σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και τις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Αβρανάς Ιωάννης, Αθανασιάδου Ανατολή, Αθανασιάδου Χρύσα, Αραβοπούλου Ειρήνη, Γιαννακόπουλος Χαράλαμπος, Πλόσκα Ελένη, Πλήινα Φωτεινή, Ταντανάσης Θεοχάρης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ