Thumbnail
Νέα έρευνα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η αύξηση της περιμέτρου της μέσης συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Ουσα Μενον του Τμήματος Γυναικολογικών Καρκίνων, διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον πέντε εκατοστά στην περίμετρο της μέση μετά τα 25 έτη ζωής, οκίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνει κατά 33%, μετά την εμμηνόπαυση. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου και ειδικά όταν τα περιττά κιλά συσσωρεύονται στη μέση. Το μέγεθος της περιφέρειας (που εξαρτάται από τη συσσώρευση τοπικού λίπους) έχει συσχετιστεί στο παρελθόν και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως παγκρέατος, μήτρας και ωοθηκών. Αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το λίπος της μέσης είναι μεταβολικά πιο ενεργό από ό,τι το λίπος σε άλλες περιοχές. Αυτό το «δραστήριο» λίπος ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, που αποτελούν «καύσιμα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η τριετής μελέτη αφορούσε πάνω από 90.000 γυναίκες, άνω των 50 ετών, από τις οποίες σχεδόν οι 1.100 εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. Αν μεταξύ 25 ετών και εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα είχε αυξήσει την περίμετρο της μέσης της κατά τουλάχιστον πέντε εκατοστά, τότε ο κίνδυνος ήταν 33%, ενώ αν η περίμετρος είχε αυξηθεί κατά 10 εκατοστά ανά δεκαετία, τότε ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 77%. Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις στις τέσσερις γυναίκες είχαν αναφέρει αύξηση της περιμέτρου της μέσης τους, καθώς μεγάλωναν.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι, ο συσχετισμός πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, ενώ αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους βασίστηκε στο κατά πόσο οι γυναίκες που συμμετείχαν, ήταν σε θέση να θυμούνται σωστά την περίμετρο της μέσης τους ανά δεκαετία.

Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις το 40% των καρκίνων του μαστού είναι δυνατό να αποφευχθούν με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τον έλεγχο του βάρους και τη σωματική άσκηση. Η ορμονική θεραπεία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οικογενειακό ιστορικό και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ αντίθετα η εγκυμοσύνη δρα προστατευτικά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης στο Μαξίμου
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
«Σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας...»
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
ypaith2
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2024
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ