Η κατανάλωση μόνο δημητριακών ολικής αλέσεως, αντί για κατεργασμένων, ισοδυναμεί με την ίδια απώλεια θερμίδων σε καθημερινή βάση, που επιτυγχάνεται με ένα καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η στροφή στα πλήρη δημητριακά θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ακόμη και δυόμισι κιλών μετά από ένα έτος.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, ενώ μια δεύτερη «αδελφή» μελέτη δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά πλήρη δημητριακά, αντί για κατεργασμένα, έχουν βελτίωση στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου τους (μικροβίωμα) και στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Φιλ Καρλ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal ofClinical Nutrition”, αφορούσε μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, διάρκειας δύο μηνών, σε 81 άνδρες και γυναίκες με ηλικία 40 έως 65 ετών.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες της μελέτης, όλοι έτρωγαν το ίδιο φαγητό, αλλά στη συνέχεια χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε πλήρη και η άλλη κατεργασμένα δημητριακά. Κατά τα άλλα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια τυποποιημένη διατροφή.
Όπως έδειξαν οι σχετικές εξετάσεις και αναλύσεις μετά το τέλος του διμήνου, όσοι έτρωγαν πλήρη δημητριακά, εμφάνισαν αύξηση στο ρυθμό του μεταβολισμού τους σε φάση ανάπαυσης, καθώς και μεγαλύτερη απώλεια ενεργειακών θερμίδων, χάνοντας περίπου 100 θερμίδες περισσότερες τη μέρα (ισοδυναμούν με την απώλεια θερμίδων από ένα μισάωρο γρήγορο βάδισμα), σε σχέση όσους έκαναν κατανάλωση κατεργασμένων δημητριακών. Δεν υπήρχε διαφορά στο αίσθημα πείνας και χορτασμού ανάμεσα στα δύο είδη δημητριακών.
Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως για την υγεία, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Διαφωνίες υπήρχαν όμως ανέκαθεν μεταξύ των επιστημόνων κατά πόσο τα πλήρη δημητριακά και οι περίπου διπλάσιες φυτικές ίνες που περιέχουν σε σχέση με τα κατεργασμένα, ωφελούν επίσης στον έλεγχο του βάρους, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σιμίν Νικμπίν Μεϊντανί επίσης του Πανεπιστημίου Ταφτς, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, χρησιμοποίησε το ίδιο δείγμα των 81 ατόμων της πρώτης έρευνας, αλλά εστιάσθηκε στις επιπτώσεις των δημητριακών στο μικροβίωμα του εντέρου.
Μετά από συγκριτικές αναλύσεις κοπράνων, επιβεβαιώθηκε ότι τα πλήρη δημητριακά αυξάνουν τόσο την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος, όσο και την παραγωγή των λιπαρών οξέων. Και τα δύο αυτά συμβάλλουν θετικά στη μείωση των φλεγμονών και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη