Ειδικότερα, το τεχνητά έξυπνο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει πέντε διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου του ζώου και να «διαβάζει» εάν αυτό υποφέρει και πόσο σοβαρός είναι ο πόνος. Βασίζεται σε προηγούμενα «έξυπνα» συστήματα, που επιτρέπουν στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τα αισθήματα στα ανθρώπινα πρόσωπα.
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με ειδικές κάμερες που κατέγραψαν τις αλλαγές εκφράσεων στα πρόσωπα προβάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα είδη ζώων, όπως τα τρωκτικά που χρησιμοποιούνται στην έρευνα των ζώων, τα κατοικίδια ζώα ή τα άλογα, ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Cambridge με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ρόμπινσον.
Ελπίζεται ότι οι κάμερες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε σωληνώσεις νερού για να παρακολουθούν τα ζώα όταν πλησιάζουν και να προειδοποιήσουν τον αγρότη εάν τα πρόβατα είναι αγχωμένα, έτσι ώστε σε περίπτωση αρρώστιας να το αντιληφθούν άμεσα. Το σύστημα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει μελλοντικά τους κτηνιάτρους στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κοινών παθήσεων σε διάφορα ζώα, ενώ ήδη πληροφορεί τους κτηνοτρόφους για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα τους.
Πώς λειτουργεί
Το 2016, οι Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο, την «Κλίμακα έκφρασης πόνου στο πρόσωπο των προβάτων» (Sheep Pain Facial Expression Scale-SPFES), όμως η εκπαίδευση των ανθρώπων στη ακριβή χρήση του αποδείχθηκε δύσκολο έργο.
Γι' αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την εν λόγω κλίμακα ως βάση για την εκπαίδευση ενός υπολογιστικού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να εκτιμήσει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα από τους ανθρώπους τον πόνο στα πρόβατα.
Όταν ένα πρόβατο πονάει, οι βασικές ενδείξεις της ενόχλησης στο πρόσωπό του είναι πέντε: τα μάτια του στενεύουν, τα μάγουλα του τεντώνονται, τα αυτιά του διπλώνουν προς τα εμπρός, τα χείλη του τραβιούνται προς τα κάτω και προς τα πίσω, ενώ τα ρουθούνια του αλλάζουν σχήμα από U σε V.
Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι το σύστημα μπορεί να «πιάσει» τον πόνο των προβάτων με ακρίβεια περίπου 80%, αλλά συνεχίζει να μαθαίνει και στο μέλλον αναμένεται να γίνει καλύτερο.
Η σχετική ανακοίνωση του προγράμματος έγινε σε διεθνές συνέδριο για τις τεχνολογίες αυτόματης αναγνώρισης προσώπου και χειρονομιών στην Ουάσιγκτον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη