Αλτσχάιμερ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει πρώιμη φωνητική διάγνωση
Το σύστημα μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου ακόμη και επτά χρόνια πριν, με ακρίβεια 70%.

 Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer, ανιχνεύει την αφανή εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, αναλύοντας δείγματα φωνής από ανθρώπους που καλούνται να περιγράψουν τι βλέπουν σε ένα σκίτσο. Το σύστημα μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου ακόμη και επτά χρόνια πριν, με ακρίβεια 70%.

   Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας της γλώσσας για να αναλύσει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας και στο οποίο κάποιος πρέπει να περιγράψει μία εικόνα όπου δύο παιδιά κλέβουν μπισκότα από το ντουλάπι της κουζίνας πίσω από την πλάτη της μαμάς τους. Το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια.

   Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine», χρησιμοποίησαν δείγματα φωνής από ανθρώπους που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί περίπου 5.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους από το 1948. Το «έξυπνο» σύστημα ανέλυσε φωνές ανθρώπων όταν ήταν 65 ετών και προέβλεψε ποιοι αργότερα (έως τα 85) θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, καθώς υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία σε βάθος χρόνου.

   «Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου.

   Για «ενθαρρυντική έρευνα» έκανε λόγο η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνοντας ότι «η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα».

   Όπως ανέφερε η Φιόνα Κάραγκερ, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, «η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα».

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

  https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30327-8/fulltext

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Παρεμβάσεις Π.Ε: Πρόταση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών και της εκπροσώπησης από τους αιρετούς
Παρεμβάσεις Π.Ε: Κανένας αιρετός αξιολογητής στα υπηρεσιακά συμβούλια
Παρεμβάσεις Π.Ε: Πρόταση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών και της εκπροσώπησης από τους αιρετούς