Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα - Πότε χαλάει
Πότε ένα κρασί σταματάει να είναι πόσιμο

Πολλές φορές ανοίγουμε ένα κρασί και εν τέλει το ξεχνάμε για μέρες ή και βδομάδες στο ψυγείο μας. Πότε, όμως, αυτό χαλάει και πόσες μέρες από το άνοιγμα του μπορούμε να το πιούμε;

«Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα κρασί για δεκαετίες, ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε τη σωστή αποθήκευση είναι να αγοράσετε ένα ψυγείο κρασιού», λέει στο eatthis.com, η Natalie Tapken της Bluepoint Hospitality και αποδέκτης τριών βραβείων Wine Spectator.

Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμά του;

Η απλή απάντηση για τα συνήθη κρασιά είναι από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και τους όρους συντήρησής τους, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνας.

Μετά το άνοιγμα ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα, έστω και αυτοσχέδιο, και να το βάλουμε στο ψυγείο.

Πότε το κρασί έχει χαλάσει

Παρόλο που έχετε μια βάση για να γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το αγαπημένο σας κρασί μετά το άνοιγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα ενδεικτικά σημάδια ότι το κρασί έχει χαλάσει.

«Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι αφρώδους κρασιού, θα αρχίσει να χάνει την ενανθράκωση και τη γεύση του μέσα σε λίγες ώρες. Είναι καλύτερα να καταναλώνετε ολόκληρο το μπουκάλι την ίδια μέρα που ανοίγει», λέει ο Bash Hovian, ιδιοκτήτης του BASH the Bartender. «Εάν πρέπει να το αποθηκεύσετε, χρησιμοποιήστε ένα πώμα αφρώδους κρασιού για να διατηρήσετε μερικές από τις φυσαλίδες και αναζητήστε σημάδια όπως μυρωδιά σαν ξίδι, καφέ χρώμα ή μούχλα.» Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για ένα ξηρό κρασί, «η παρουσία φυσαλίδων ή αφρού μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι το κρασί έχει χαλάσει, οπότε σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να το πετάξετε  εάν μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση», λέει ο Χόβιαν.

Όταν πρόκειται για ένα κόκκινο κρασί, «τα σημάδια περιλαμβάνουν οξείδωση, απώλεια χαρακτηριστικών φρούτων και πιο μαλακές τανίνες», λέει η Sara Fowler, οινοποιός στο οινοποιείο PEJU. «Με απλά λόγια, δεν θα έχει τόσο καλή γεύση!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος