Την κατάργηση της δήλωσης τροποποιήσεων στο ωράριο εργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους, προανήγγειλε για τους εργοδότες που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια συνάντησής του με την διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι γίνεται πιο εύκολη η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προσωπικό κάτω από 20 άτομα. Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες.
Ακόμη, επί τάπητος τέθηκαν σειρά ζητημάτων, ζωτικής σημασίας, που απασχολούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους βιοτέχνες, με τον Υπουργό Εργασίας να εμφανίζεται πρόθυμος να προχωρήσει σε βελτιώσεις για την στήριξη τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των απασχολούμενων σε αυτές. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης και η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και από το Β.Ε.Α ο Α΄ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Δαμίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Μάνος και ο οικονομικός επόπτης Άγγελος Τζίβας.
Τα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η διοίκηση του Β.Ε.Α, στηριζόμενη στην εμπειρία των μελών του, συγκέντρωσε και κατέθεσε στον Υπουργό σειρά προτάσεων, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την πολιτεία, προκειμένου να ενισχυθεί η πορεία ανάκαμψης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, τέθηκαν υπ’ όψιν του κ. Γεωργιάδη ζητήματα που αφορούν:
• στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών εισφορών,
• στην υιοθέτηση νέας ρύθμισης 120 δόσεων στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ασφαλιστικές οφειλές, ιδίως εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση, θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
• στην ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς πλέον η ακόμη και για μία ημέρα καθυστέρηση της διευθέτησης οποιασδήποτε οφειλής (καταβολή δόσης), συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης και παράλληλα αύξηση του αριθμού των δόσεων πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ,
• στον εξορθολογισμό των προστίμων εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας,
• στην εισαγωγή ενός αναλογικότερου συστήματος μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Διοίκηση του Β.Ε.Α, έθεσε στον Υπουργό Εργασίας και το ζήτημα της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στις πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ζήτησε:
- Για επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζόμενους η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας να είναι προαιρετική για τα πρώτα 2 χρόνια, εναλλακτικά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό, θα πρέπει να υπάρχει νομοθετημένη μεγάλη ανοχή σε αποκλείσεις και πολλές απαλλαγές καταγραφής του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας
- Πριν την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, κρίνεται επιβεβλημένο να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ανά κλάδο και να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαλόγου, ώστε να προσαρμοστεί η εφαρμογή στα δεδομένα αυτά
- Σε περίπτωση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας στις Μικρές Επιχειρήσεις, να δοθεί Voucher, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την εφαρμογή του μέτρου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη και στρατηγικές για την τόνωση της απασχόλησης μέσω Δ.ΥΠ.Α. Το Β.Ε.Α. επανειλημμένα έχει εκφράσει τη θέση για επιδότηση της εργασίας, αντί της ανεργίας. Στις σχετικές στρατηγικές για τόνωση της απασχόλησης, κυρίαρχο ρόλο μπορεί να παίξει η ΔΥΠΑ, προχωρώντας σε έξυπνες κινήσεις σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους, που γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα την αγορά, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην διατήρηση θέσεων εργασίας.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε και για το ζήτημα της κάλυψης αναγκών εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, που απασχολεί τα μέλη του Β.Ε.Α. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (επισκευή, παραμετροποίηση, συντήρηση των μηχανών κ.ά.) και πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η συσσωρευμένη τεχνική γνώση και εμπειρία, καθώς αρκετά επαγγέλματα εξαρτώνται πλήρως από συνταξιούχους.
Ως εκ τούτου απαιτείται:
α) υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων. Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης, με στόχο η διαδρομή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων και
β) ανάπτυξη κινήτρων και υιοθέτηση «θετικών διακρίσεων» για τη προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην κατάρτιση, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο να αξιοποιούν τις ευκαιρίες κατάρτισης όσοι έχουν ήδη υψηλά προσόντα, ή όσοι/ες ενδιαφέρονται πρωτίστως για το επίδομα κατάρτισης.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!