Εργατικά δυστυχήματα σε αριθμούς που σοκάρουν, εργοτάξια που θυμίζουν «Κοιλάδα των Τεμπών» και μια καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους που δεν διαφέρει από τις σκληρές δεκαετίες του ’60 και του ’70. Την ώρα που ο κόσμος μιλά για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, στην Ελλάδα του 2025 η εργασία εξακολουθεί να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Το άτυπο δελτίο των εργατικών ατυχημάτων μοιάζει με μακάβριο ραντεβού που ανανεώνεται διαρκώς. Οικοδόμοι χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας, οδηγοί εξουθενωμένοι σε ασυντήρητα οχήματα, εργαζόμενοι σε αποθήκες και μονάδες ανακύκλωσης χωρίς καμία προστασία από επικίνδυνες ουσίες – ο καθένας και μια ιστορία που μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία.
Το 2024 καταγράφηκαν 146 εργατικά δυστυχήματα, το 2023 δηλώθηκαν σχεδόν 15.000, από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Μόνο τους πρώτους μήνες του 2025, οι θάνατοι εργαζομένων φτάνουν ήδη τους 35. Και αυτό αφορά μόνο τα δηλωμένα περιστατικά – η Επιθεώρηση Εργασίας και η Eurostat εκτιμούν ότι δηλώνεται μόλις το 30-40% των ατυχημάτων.
Ο κατασκευαστικός τομέας στην κορυφή της μαύρης λίστας
Τα δημόσια και ιδιωτικά εργοτάξια μετατρέπονται σε θανατηφόρες παγίδες. Σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕΕ, το 2023 έχασαν τη ζωή τους 179 εργαζόμενοι και άλλοι 287 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: εργάτης έπεσε στο κενό από τρεις ορόφους, δουλεύοντας μέσα σε φρεάτιο χωρίς ζώνη και στοιχειώδη σκαλωσιά, την ώρα που το ασθενοφόρο αδυνατούσε να περάσει τις πύλες του εργοταξίου για μισή ώρα. Στο ίδιο έργο, έχουν ήδη καταγραφεί 40 εργατικά ατυχήματα.
Αόρατοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες
Ο θάνατος στη δουλειά δεν έρχεται μόνο από την πτώση ή τη μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), το 98% των θανάτων στην εργασία στην Ευρώπη οφείλεται σε επαγγελματικές ασθένειες. Στην Ελλάδα, όμως, αυτές σχεδόν ποτέ δεν δηλώνονται. Οι εκτιμώμενοι θάνατοι αγγίζουν τους 2.500 ετησίως, όμως δεν υπάρχουν μηχανισμοί καταγραφής, αξιολόγησης και ουσιαστικής πρόληψης.
Προτάσεις που παραμένουν στα χαρτιά
Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης (ΟΣΕΤΕΕ και EU OSHA) παρουσίασε ένα πλήρες πλέγμα προτάσεων, από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μέχρι την ένταξη της Υγείας και Ασφάλειας στην Εκπαίδευση και τη δημιουργία περιφερειακών δομών πρόληψης. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται να αγγίζουν την πολιτική βούληση, την ώρα που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να θυσιάζονται στην «ανάπτυξη» χωρίς όρους.
Το ερώτημα δεν είναι πια πώς σκοτώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά πώς γίνεται ακόμη να πεθαίνουν έτσι. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε εργοτάξιο είναι μια υπενθύμιση ότι σε αυτή τη χώρα, η εργασία μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ανακοινώθηκε επίσημα Όλη η ύλη εδώ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου