Thumbnail

Χωρίς τέλος είναι οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το 2014 έρχονται και νέες περικοπές.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος σε συνδυασμό με το οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου θα οδηγήσουν σε νέο «μαχαίρι» στο καταβαλλόμενο ποσό. Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε να δοθεί οικονομική ενίσχυση 1,3 δις. ευρώ για να ξεμπλοκάρει φέτος η καταβολή του βοηθήματος (που καθυστερούσε πάνω από δύο χρόνια).

Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους τον Σεπτέμβριο του 2011 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί το βοήθημα σε όσους έκαναν αίτηση μέχρι και τον Μάιο του 2012.

Ωστόσο, το 2014 θα είναι σε εκκρεμότητα περίπου 35.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να υπάρχει... ζεστό χρήμα για την καταβολή των εφάπαξ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα έσοδα του Ταμείου αρκούν για την έκδοση 800 με 900 εφάπαξ τον μήνα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν και νέες περικοπές στο βοήθημα, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα υπολογίζεται με νέο τρόπο (λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, τις εισφορές ακόμα και το... κύμα φυγής).
Φόρμουλα
 
Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική «φόρμουλα», που θα ληφθεί υπόψη από την 1η Ιανουαρίου 2014 για το καταβαλλόμενο εφάπαξ. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού να μην οδηγήσει τελικά στη δραστική μείωση του εφάπαξ στα 5.500 με 7.000 ευρώ (από τα 40.000 που είναι σήμερα)!
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια:
Αρχικά μειώθηκε κατά 20% για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Για τις αιτήσεις του 2010 η μείωση ήταν 15%.
Η δεύτερη περικοπή ήταν 22,67% και τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή.
Μετά και τις δύο αυτές μειώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη απώλειες που φτάνουν έως και τις 22.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είχαν πολλά έτη υπηρεσίας και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
 
Περικοπές 20% για τους ένστολους
Σε περικοπές στο εφάπαξ και αυξήσεις εισφορών προσανατολίζεται το ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας), ώστε το Ταμείο να καταστεί βιώσιμο οικονομικά στο μέλλον.
 
Οι αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν για τους ασφαλισμένους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και πρώην Χωροφυλακής δείχνουν τον δρόμο για «ψαλίδι» στα χορηγούμενα βοηθήματα, το οποίο όμως δεν θα λειτουργήσει προσθετικά στις περσινές μειώσεις του Μεσοπρόθεσμου αλλά ως αντιστάθμισμα αυτών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ενστόλους που προέρχονται από το σώμα της Αστυνομίας Πόλεων οι περικοπές ενδέχεται να αγγίξουν το 20%, ενώ η αύξηση των εισφορών δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 30%.
 
Αντίστοιχα, όσοι προέρχονται από το σώμα της πρώην Χωροφυλακής οι περικοπές στο εφάπαξ αναμένεται να φτάσουν μεσοσταθμικά στο 8% με την ταυτόχρονη αύξηση εισφορών να κυμαίνεται στο 10%.
 
Στις μειώσεις αυτές έχουν συνυπολογιστεί και οι απώλειες των δικαιούχων από το ενιαίο μισθολόγιο, που αποτελεί βάση υπολογισμού του εφάπαξ από τον Αύγουστο του 2012.
Σε αντικατάσταση
 
Αυτές οι ρυθμίσεις που αναμένεται να προταθούν από τη Διοίκηση στην πολιτική ηγεσία του Ταμείου (υπουργείο Δημόσιας Τάξης πλέον) έρχονται να αντικαταστήσουν τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκαν πέρυσι και έκαναν λόγο για μειώσεις 45,49% στον τομέα της Αστυνομίας Πόλεων και 1,94% στον τομέα της Χωροφυλακής.
 
Οι αλλαγές θα αφορούν σχεδόν όλους τους αστυνομικούς που περιμένουν την έκδοση εφάπαξ, καθώς η εν λόγω ρύθμιση δεν αποκλείεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να εκδοθεί σχετικά άμεσα, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι και να ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν πάρει στα χέρια τους πράξη απονομής του βοηθήματος. Αυτήν τη στιγμή η αναμονή και στους δύο κλάδους του Ταμείου αγγίζει τους 6 μήνες, καθώς 400 άτομα περιμένουν στον τομέα της Αστυνομίας Πόλεων και άλλα 120 σε αυτόν της Χωροφυλακής. Σήμερα το μέσο εφάπαξ για τους πρώην χωροφύλακες κυμαίνεται γύρω στα 47.000 ευρώ, ενώ για τους πρώην αστυνομικούς πόλεων στα 28.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως η ρήτρα των 31 ετών ασφάλισης που είχε πρόσφατα τεθεί ως προϋπόθεση για τη δικαίωση εφάπαξ στους πρώην χωροφύλακες αναμένεται να «χαλαρώσει» ελαφρώς, με τα απαραίτητα χρόνια να μειώνονται στα 30.
Στις σκέψεις της Διοίκησης υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους ασφαλίζονται από 1/1/2014 και μετά, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισφορών του εργασιακού βίου κι όχι μόνο η τελευταία 5ετία.
 
 
Αναμονή ενός χρόνου στον ΟΣΕ
Τον έναν χρόνο αγγίζει πλέον η αναμονή για την έκδοση ενός εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας του ΟΣΕ (κλάδος πια του ΤΑΥΤΕΚΩ), ενώ αυτήν τη στιγμή περίπου 450 αιτήσεις για το βοήθημα αναμένουν πληρωμή. Το μέσο εφάπαξ κυμαίνεται από 40.000 - 65.000 ευρώ, αν και το τοπίο αναμένεται να αλλάξει άρδην από τις αρχές του 2014. Ειδικότερα, ο νέος τρόπος υπολογισμού που προσδοκά να επιβάλει το υπουργείο Εργασίας του χρόνου θα επιφέρει μειώσεις στο βοήθημα ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Η μείωση που θα δουν οι παλαιοί ασφαλισμένο, δεν αποκλείεται να αγγίζει ή να ξεπερνά ακόμη και το 50% .
Στις 38.000€ το μέσο βοήθημα στον ΟΤΕ
Στα 38.000 κυμαίνεται ο μέσος όρος του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας του ΟΤΕ (τομέας πλέον του ΤΑΥΤΕΚΩ). Η πληρωμή του δεν καθυστερεί ιδιαίτερα. Οταν βγει η απόφαση της κύριας σύνταξης, το εφάπαξ καταβάλλεται μέσα σε 2-3 μήνες. Οι βασικές μεταβλητές για τον υπολογισμό του βοηθήματος των παλαιών ασφαλισμένων είναι οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου πριν από την έξοδο έτους καθώς και οι λεγόμενες μονάδες χορηγίας.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας