Thumbnail
Μύθος ότι χάνονται γιατί δεν γνωρίζουν κολύμπι. Στην πλειονότητά τους πνίγονται άνδρες άνω των 60 ετών

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θάνατοι στις θάλασσες της χώρας μας. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 και ενώ σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται μόνο ο Μάιος και ο Ιούνιος ως ζεστοί μήνες, τα περιστατικά θανάτων στη θάλασσα που έχει καταγράψει το Λιμενικό είναι 142. Χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως και οι 142 αυτοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, καθώς αρκετοί οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας, το 2011 έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες της Ελλάδας 426 άτομα. Από τα περιστατικά αυτά οι 342 θάνατοι, όπως έδειξε η νεκροψία που ακολούθησε, οφείλονται σε πιστοποιημένο πνιγμό, ενώ οι 78 σε παθολογικά αίτια. Το 60% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είχαν ηλικία πάνω από 60 χρόνων.
 
Το 2012 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 486 άνθρωποι, δηλαδή 60 περισσότεροι απ’ ό,τι το 2011, και από αυτούς για τους 396 πιστοποιήθηκε ότι ο θάνατός τους προήλθε από πνιγμό, σύμφωνα με τη νεκροψία, ενώ για τους 90 ότι οφειλόταν σε άλλα αίτια. Το 67% των θυμάτων είχαν ηλικία πάνω από 60 χρόνων.
 
Αντρες ηλικιωμένοι είναι στην πλειονότητά τους τα θύματα, ακολουθούν οι ηλικιωμένες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Ρίχνοντας μια ματιά στα Δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, φαίνεται πεντακάθαρα το πρόβλημα που υπάρχει. Μόνο μία ημέρα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, καταγράψαμε πέντε θανάτους (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα). Ενας 75χρονος πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή Λευκολίθι Αλυκής Βοιωτίας, ένας 51χρονος στη θαλάσσια περιοχή Βραυρώνα, ένας 73χρονος στη θαλάσσια περιοχή Φάρος Αυλίδας, μια 75χρονη στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Κοσμά και ένας 75χρονος στη Γλυφάδα.
 
Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου σημειώθηκαν τρεις θάνατοι στη θάλασσα. Ενας 86χρονος έχασε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή Δήμου Κοσμά, μια 79χρονη στη θαλάσσια περιοχή Ορμου Ιεράπετρας και ένας 75χρονος στον Μαραθώνα Αττικής. Την Παρασκευή 12 Ιουλίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (τρεις άνδρες και μία γυναίκα). Ενας 73χρονος στους Αγίου Αποστόλους στον Κάλαμο, ένας 86χρονος στην ίδια περιοχή, ένας 79χρονος στην παραλία Οφρυνίου στον Δήμο Παγγαίου και μια 82χρονη στη Σίφνο στην παραλία Καμάρες.
 
Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή της Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας, πλοίαρχο του Λ.Σ. Π. Παρασκευά, είναι λάθος η εικόνα που έχει σχηματιστεί ότι πνίγονται οι Ελληνες γιατί δεν ξέρουν κολύμπι. Οπως αναφέρει, δεν ισχύει αυτό. Πρώτον, επειδή δεν έχει γίνει ανάλυση στατιστικών στοιχείων και δεν γνωρίζουμε εάν όλα αυτά τα περιστατικά των θανάτων αφορούν Ελληνες ή ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. «Γράφεται συνεχώς ότι οι πνιγμοί στη χώρα μας είναι αυξημένοι. Με ποια χώρα γίνεται η σύγκριση όμως;» τονίζει και συμπληρώνει πως είναι λογικό, αφού έχουμε τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμή, να έχουμε και θύματα.
 
 
 
«Είναι θέμα περισσότερο παιδείας, δηλαδή οι γονείς θα πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να συμπεριφέρονται στη θάλασσα. Αν τα Ελληνόπουλα παίρνουν πιο σωστή εκπαίδευση από μικρά, τότε θα αντιμετωπίσουν καλύτερα και τους κινδύνους στη θάλασσα» τονίζει ο Π. Παρασκευάς, ο οποίος δίνει τρεις βασικές συμβουλές που πρέπει πάντα να ακολουθούν οι λουόμενοι:
 
- Δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
 
- Τηρούμε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη, εφόσον υπάρχει στην παραλία, και δεν ανοιγόμαστε πέρα από τις σημαδούρες που υπάρχουν στις οργανωμένες παραλίες.
 
- Εφόσον ασχολούμαστε με υποβρύχια αλιεία ή αναψυχή, φέρουμε πάντα την προβλεπόμενη σημαδούρα.
 
Η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε ενημερωτικές παρουσιάσεις και διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων. Οι δραστηριότητες αυτές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 και περιελάμβαναν οπτικοακουστική παρουσίαση ενημερωτικού υλικού από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού σχετικά με τη συμπεριφορά των μικρών παιδιών που βρίσκονται στην παραλία και στη θάλασσα. Το πρόγραμμα διήρκεσε έως τις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σε 30 Δημοτικά Σχολεία των περιοχών Π. Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Ν. Σμύρνης και Πετραλώνων και αφορούσε 5.500 παιδιά.
 
 
 
Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπουργείο παιδείας 2021
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή
Οι προσλήψεις 7.559 αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή και οι 321 στα ΚΕΔΑΣΥ της Αττικής
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή
NOSOKOMEIO
Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία
Τα ελληνικά νοσοκομεία πλέον δεν είναι ασφαλή για τους ασθενείς, εξαιτίας της υψηλής συχνότητας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια,
Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία