Thumbnail

του Γιώργου Δελαστίκ

 

Ρίγος διαπερνά τη σπονδυλική στήλη όποιου διαβάσει τα αποτελέσµατα της έρευνας του Ινστιτούτου Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Εµπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ). ∆εν πρόκειται βέβαια για στατιστική επεξεργασία των στοιχείων όλου του ελληνικού πληθυσµού, αλλά για δειγµατοληπτική έρευνα σε 1.200 αντιπροσωπευτικά νοικοκυριά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας που έγινε τον ∆εκέµβριο του 2013, τον περασµένο µήνα, σε συνεργασία µε την εταιρεία δηµοσκοπήσεων MARC. Έστω κι έτσι όµως τα ευρήµατα της έρευνας αυτής προκαλούν ανατριχίλα, ακόµα κι αν υποτεθεί ότι το δείγµα αποκλίνει από τη στατιστική πραγµατικότητα.

 
Το πρώτο στοιχείο που συγκλονίζει είναι ότι στη σηµερινή Ελλάδα έχουµε το τραγικό φαινόµενο… οι γέροι να ζουν τους νέους! Αυτό σηµαίνει το εύρηµα ότι για το 48,6% των ελληνικών νοικοκυριών κυριότερη πηγή εισοδήµατος είναι οι… συντάξεις!
 
Ναι, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό, µόνο για το 35,9% των νοικοκυριών της χώρας µας ο µισθός αποτελεί την κυριότερη πηγή εισοδήµατος και τα έσοδα από επιχειρήσεις συνιστούν την κύρια πηγή εισοδήµατος για το 10,3% των νοικοκυριών. Αν δεν ήταν δηλαδή οι συνταξιούχοι γονείς και συγγενείς, οι νέοι Έλληνες θα πεινούσαν και θα δυστυχούσαν ακόµη περισσότερο! Το 94,6% των νοικοκυριών του δείγµατος έχει υποστεί µείωση εισοδήµατος στα χρόνια της κρίσης, το 5% διατήρησε αµετάβλητο το εισόδηµά του και το 0,3% των νοικοκυριών είχε την ευτυχία να δει το εισόδηµά του να αυξάνεται τα δίσεκτα αυτά χρόνια. Στη βάση αυτή, όπως εύκολα µπορεί να υποθέσει καθένας, δεν υπάρχει νοικοκυριό που να µην έχει περιορίσει από δραστικά έως δραµατικά τα έξοδά του σε όλους ανεξαιρέτως τους τοµείς. Ρούχα, παπούτσια, ταξίδια, φαγητό έξω έχουν περιοριστεί θεαµατικά για τη συγκεντρωτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.
 
Το 90,5% των νοικοκυριών του δείγµατος δήλωσε ότι έχουν µειώσει τις δαπάνες τους για εστιατόρια και ταβέρνες, χωρίς όµως στην έρευνα να προσδιορίζεται πόσο τοις εκατό έχουν µειωθεί τα έξοδα για φαγητό έξω. Απλώς τα 9 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν σήµερα λιγότερα για ταβέρνες από όσα ξόδευαν πριν από την κρίση. Το 90,3% έχει µειώσει τα έξοδα για ρούχα και παπούτσια, το 88,8% τις δαπάνες για ταξίδια, το 87,8% τα όσα δαπανούσε για καφετέριες, µπαρ, σινεµά κ.λπ., το 87,1% ξοδεύει λιγότερα λεφτά για δώρα και πάει λέγοντας. Και καλά τα παραπάνω: αυτά µπορεί κανείς να τα κατατάξει στις «απολαύσεις» της ζωής. ∆εν µπορεί όµως κανείς να µην αισθανθεί ένα σφίξιµο στην καρδιά του, όταν διαβάζει πως το 63,7% των ελληνικών νοικοκυριών έχει µειώσει τα έξοδα για τη διατροφή του ή πως το 78,4% έχει µειώσει τις δαπάνες για θέρµανση. Σε αντιδιαστολή µε αυτά τα τροµακτικά ποσοστά, συγκινείται πραγµατικά κανείς όταν βλέπει πως µόνο το 16,4% των νοικοκυριών έχει µειώσει τις δαπάνες για την εκπαίδευση! Ακόµη και σε αυτή την απότοµη φτώχεια, αποκαλύπτεται για µια ακόµη φορά το πάθος των Ελλήνων για τη µόρφωση των παιδιών τους, ένα χαρακτηριστικό που δεν έλειψε ούτε τις πιο σκοτεινές στιγµές της ιστορίας της χώρας µας.
 
Και ενώ βιώνουµε αυτό τον οικονοµικό όλεθρο, έρχεται το Κέντρο Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών και κάνει µια εξωφρενική δέσµη προτάσεων προκειµένου να «χτυπηθεί», υποτίθεται, η ανεργία. Εµπειρογνώµονας του ΚΕΠΕ προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ να… καταργηθεί ο κατώτατος µισθός των 511 ευρώ (µεικτά) που ισχύει για τους νέους κάτω των 25 ετών, ώστε οι εργοδότες που απασχολούν νέους αυτών των ηλικιών να τους δίνουν για χρονικό διάστηµα ενός έτους όσα λιγότερα λεφτά θέλουν ή και απολύτως τίποτα!
 
Στην ουσία δηλαδή αυτός ο ελεεινός τύπος προτείνει να µπορούν οι εργοδότες να µην πληρώνουν παρά ψίχουλα ή και απολύτως τίποτα για µισθούς του προσωπικού τους, αρκεί να τους διώχνουν προτού κλείσει χρόνος και να παίρνουν άλλους στη θέση τους, νέους επίσης κάτω των 25, που να τους δουλεύουν τζάµπα, άντε µε κανένα δεκάρικο ή κατοστάρικο το µήνα!
 
Μηδέν εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις! Μιλάµε για καθαρή εργοδοτική αλητεία! Εχουν κι άλλη τέτοια ιδέα στο ΚΕΠΕ: Να… επιδοτούνται (!) τα λαµόγια έλληνες επιχειρηµατίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και τις µεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειµένου να προσλαµβάνουν έλληνες ανέργους! Είναι απίστευτη η πρόταση αυτή, καθώς σηµαίνει στην ουσία επιδότηση της… µετανάστευσης! Τέτοιος θηριώδης εργοδοτικός κανιβαλισµός πρώτη φορά ακούγεται στην ιστορία!
 
Από τα αρχαία χρόνια η µετανάστευση αφενός βοηθούσε να επιβιώνουν οι µετανάστες, αφετέρου έδινε λίγη βοήθεια και στην ελληνική οικονοµία µε κάποια εµβάσµατα τα οποία στέλνονταν πού και πού στους συγγενείς πίσω στην Ελλάδα, µε κάποιο σπίτι, διαµέρισµα ή χωράφι που αγόραζαν ορισµένοι µετανάστες στη χώρα µας κ.λπ. Πρέπει να είναι εντελώς διεστραµµένο ένα µυαλό για να σκεφτεί να… πληρώνει η Ελλάδα για να στέλνει τα παιδιά της µετανάστες στο εξωτερικό! Κι όλα αυτά, για να πληρώνουν µισθούς Σκοπίων ή Βουλγαρίας, δύο-τρία κατοστάρικα, δηλαδή, οι απατεώνες έλληνες επιχειρηµατίες που πήραν έξω τις επιχειρήσεις τους, αφού πρώτα τις έκλεισαν στην Ελλάδα! Αίσχος!
 
Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apergia_ntountouka_36_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία στις 25/11 για τις κλήσεις συμμετεχόντων στην απεργία-αποχή
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις κλήσεις σε ακρόαση εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Αχαΐας
Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία στις 25/11 για τις κλήσεις συμμετεχόντων στην απεργία-αποχή
ypaith
Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών - Νέα διαδικασία για την κάλυψη 170 κενών θέσεων
Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών - Όλα τα ονόματα - Αναμένεται νέα...
Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών - Νέα διαδικασία για την κάλυψη 170 κενών θέσεων